Skąd wzięła się sałatka grecka
Horiatiki, bo tak właśnie brzmi oryginalna nazwa tego dania, określana jest mianem sałatki wiejskiej. Najczęściej podawana w duecie z souvlakami lub biftekami sprawia, że talerze wyglądają tak kolorowo, że aż chce się jeść.
Skąd ta nazwa?
Wszystko zaczęło się od tego, że mieszczanie zapragnęli wprowadzić do swojej kuchni trochę folkloru. Przyjrzeli się, co je ludność wiejska - rolnicy jedli to, co zbierali w swoich ogródkach, ale zamiast podawać warzywa na talerzu, jedli je kawałek po kawałku i zagryzali chlebem. Mieszczanie wykorzystali te same składniki, pokroili i polali oliwą - w ten sposób powstała horiatiki - jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie.
Sałatka bez sałaty
Sałatka grecka króluje na polskich stołach, a restauratorzy serwują ją w swoich lokalach - można ją zjeść praktycznie wszędzie. Niestety mało kto wie, że sama nazwa tego dania jest myląca. Wbrew nazwie, w sałatce greckiej wcale nie ma sałaty - jest to najczęstszy błąd, jaki popełniają ludzie, podczas przygotowywania tego dania.
Z czego składa się sałatka grecka?
Głównymi i niezmiennymi składnikami sałatki greckiej są:
- pomidor
- ogórek
- czerwona cebula
- zielona papryka
- ser feta
- czarne oliwki z pestkami
- oliwa
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Można ją też podać z klasycznym sosem vinegrette
Smacznego!
>>> Zobacz również:
Nina Tyrka porzuciła taniec, aby z bratem prowadzić warzywniak. "Nadal spełniam czyjeś marzenia"
Agnieszka Kaczorowska o prezentach dla kobiet w ciąży. Ma konkretne pomysły
Zobacz wideo: Mała Grecja nad Nysą
Autor: Karolina Kalatzi
Źródło zdjęcia głównego: E+