Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Jabłka w karmelu ze świata Harry'ego Pottera
W świecie Harry'ego Pottera nie brakuje różnego rodzaju słodyczy i przekąsek. Najlepszą okazją do ich nabycia jest wizyta w Hogsmade, gdzie kryją się magiczne słodkości: karaluchowe cukierki lub blok, eksplodujące czy wywołujące czkawkę cukierki, fasolki wszystkich smaków i wiele innych. Nie braknie również tradycyjnych i typowych dań kuchni brytyjskiej. To właśnie dlatego, na stołach podczas uczt można zobaczyć wszelakie pyszności, w tym jabłka w karmelu. Całe jabłka są trudne do zjedzenia, dlatego przedstawiamy prostszą wersję - cząstki w karmelu, które idealnie sprawdzą się jako dodatek na imprezy halloweenowe.
Jak przygotować cząstki jabłek w karmelu jak z Hogwartu?
Składniki:
- 5 średniej wielkości zielonych i czerwonych jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych w kawałki o grubości 2–3 cm
- 450 g karmelu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2/3 szklanki kawałków czekolady deserowej
- 2/3 szklanki kawałków mlecznej czekolady
- 2/3 szklanki kawałków białej czekolady
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- do dodawania po trochu sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych lub innych orzechów do wyboru
- 15 drewnianych patyczków do szaszłyków
Jak przygotować jabłka w karmelu?
Nabij kawałki jabłek na patyczki. Aby jabłka nie ściemniały, możesz skropić je sokiem z cytryny.
W misce przeznaczonej do użycia w mikrofalówce wymieszaj karmel ze śmietaną. Włóż mieszankę do mikrofalówki ustawionej na wysoką moc i podgrzewaj kilkukrotnie po 30 sekund, za każdym razem mieszając, aż karmel i śmietana dokładnie się połączą.
W kolejnej misce nadającej się do mikrofalówki połącz kawałki czekolady deserowej z łyżką oleju i podgrzewaj kilkukrotnie po 15 sekund, mieszając w przerwach, aż czekolada się rozpuści.
W trzeciej misce połącz kawałki mlecznej czekolady z łyżką oleju i podgrzewaj w mikrofalówce w kilku 15‑sekundowych turach, mieszając pomiędzy, aż masa stanie się gładka.
W kolejnej misce umieść kawałki białej czekolady z łyżką oleju i rozpuszczaj w mikrofalówce po 15 sekund, mieszając po każdym podgrzaniu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Zanurz każdy kawałek jabłka w rozpuszczonym karmelu lub wybranej czekoladzie, pozwól, by nadmiar polewy spłynął, a następnie odłóż na blachę wyłożoną pergaminem, by masa stężała. Powtarzaj ten krok, aż wszystkie kawałki jabłka zostaną pokryte polewą.
Na koniec posyp je wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami.
Zobacz także:
- Przepis na kremowe piwo z alkoholem i bezalkoholowe. Sprawdź, jak łatwo je zrobić!
- Co jedli Harry Potter i dzieci z Bullerbyn? Wypróbuj dania inspirowane książkami dla najmłodszych
- Harry Potter w kuchni. Znany czarodziej wraca na Max za sprawą szalonego kulinarnego show
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuchnia Hogwartu
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images