Co jedli Harry Potter i dzieci z Bullerbyn? Wypróbuj dania inspirowane książkami dla najmłodszych

Co jedli Harry Potter i dzieci z Bullerbyn? Wypróbuj dania inspirowane książkami dla najmłodszych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarne inspiracje prosto z bajek
Kulinarne inspiracje prosto z bajek
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Książki dla najmłodszych są pełne nie tylko fascynujących bohaterów oraz szalonych przygód, ale też pysznych potraw. Czy wiesz, czym zajadały się postaci najbardziej znanych opowieści? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć w kuchni Dzień Dobry TVN Hela Kłobudzka. Przyrządziła ulubione dania Harry'ego Pottera, Pippi Pończoszanki, dzieci z Bulerbyn i innych bohaterów bajek.

Wypróbuj jej przepisy na ciasteczka "Zjedz mnie" pałaszowane przez Alicję w Krainie Czarów, czekoladowe żaby, lemoniadę malinową, kanapki z klopsikami, naleśniki à la Pippi oraz rosół Emila ze Smalandii.

Ciasteczka "Zjedz mnie" ("Alicja w Krainie Czarów")

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 200 g masła,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • papier do pieczenia,
  • posypka perełki lub inne kółka,
  • kwadratowa foremka do ciasteczek.

Składniki na lukier:

  • 3 białka jajek,
  • 450 g cukru pudru,
  • ekstrakt waniliowy,
  • barwniki spożywcze,
  • pisaki do dekoracji ciastek,
  • małe rękawy cukiernicze + tylka z malutką dziurką.

Przygotowanie:

Lukier:

Białka ubijamy, aż staną się dosyć płynne (taką formę osiągną, gdy będą sztywną pianą). Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Następnie zabarwiamy na różne kolory.

Ciastka:

Cukier, masło i jajko miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zagniatamy ręcznie. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka oraz kwadraty za pomocą szklanki i kwadratowej foremki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie obsypujemy cukrem. Pieczemy przez około 12 minut w 180 stopniach. Studzimy, po czym dekorujemy lukrem, mazakami i posypką.

Lemoniada malinowa z Bullerbyn ("Dzieci z Bullerbyn")

Składniki:

  • 2 opakowania malin,
  • 2 limonki,
  • 2 cytryny,
  • płynny miód lub syrop z agawy,
  • mięta,
  • bazylia,
  • kostki lodu,
  • herbata malinowa.

Przygotowanie:

Maliny rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy do nich miód i mieszamy. Do tak przygotowanej bazy wciskamy łyżkę soku z limonki. Całość zalewamy schłodzoną herbatą malinową lub wodą. Następnie dodajemy kilka listków mięty i bazylii, a na koniec wrzucamy kostki lodu. Tak przygotowany napój podajemy na zimno w gorące letnie poranki. Może być też serwowany na ciepło, jako forma naparu. Wystarczy nie dodawać kostek lodu.

Lemoniada malinowa z Bullerbyn
Lemoniada malinowa z Bullerbyn
Lemoniada malinowa z Bullerbyn
Źródło: Adam Burakowski/East News

Kanapka z klopsikami ("Pippi Pończoszanka")

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 cebuli (podsmażonej),
  • sól i pieprz,
  • sos pomidorowy,
  • bazylia,
  • olej, oliwa,
  • bułki lub bagietka,
  • mozzarella w plastrach,
  • parmezan,
  • ząbek czosnku.
Kanapka z klopsikami
Kanapka z klopsikami
Kanapka z klopsikami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Przygotowanie:

Podsmażamy cebulkę na maśle z odrobiną cukru, a następnie mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kulki i smażymy na patelni z olejem. Potem odstawiamy na chwilę na bok. W tym czasie pokrojony na plasterki ząbek czosnku podsmażamy na oliwie z kilkoma listkami bazylii, aż się zarumieni. Dolewamy sos pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy wcześniej usmażone klopsiki.

Bagietkę kroimy na pół i wypełniamy klopsikami aż po brzegi. Następnie oprószamy serem i dekorujemy bazylią. Tak przygotowaną kanapkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści. Serwujemy na ciepło.

Naleśniki à la Pippi ("Pippi Pończoszanka")

Składniki:

  • 3 jajka,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • cebula,
  • 10 pieczarek,
  • łyżka masła,
  • łyżka sosu sojowego,
  • paczka sera w plasterkach,
  • mozzarella w wiórkach,
  • pesto.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, wylewamy po jednej porcji na patelnię i smażymy z obu stron na oleju. Następnie, cały czas na ogniu, na jednej stronie naleśnika kładziemy dowolne dodatki. Na przykład ser, pesto i przesmażone pieczarki z cebulą oraz sosem sojowym. Zamykamy naleśnika i dalej smażymy, aż ser się rozpuści. 

Czekoladowe żaby ("Harry Potter")

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy lub babeczki czekoladowe,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • tabliczka białej czekolady,
  • tabliczna mlecznej czekolady,
  • maliny,
  • 50 g cukru.

Przygotowanie:

Babeczki rozkruszamy na małe kawałki, dodajemy mascarpone i maliny, które wcześniej zostały zagotowane w rondelku z odrobiną cukru. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremek żab, a potem na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę mleczną i białą. Po piętnastu minutach w lodówce polewamy żaby czekoladą i podajemy.

Czekoladowe żaby
Czekoladowe żaby
Czekoladowe żaby
Źródło: Adam Burakowski/East News

Rosół Emila ("Emil ze Smalandii")

Składniki:

  • 5 korzeni pietruszki (obranych),
  • 6 marchewek (obranych),
  • 1/2 selera korzeniowego (obranego),
  • 1/2 pora,
  • 1/2 małej kapusty,
  • cebula,
  • 5 kapeluszy grzybów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • listki laurowe i ziele angielskie,
  • 2 łyżeczki soli,
  • czarny pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 łyżek sosu sojowego.

Składniki na kluski:

  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • dodatkowo: lejek.

Przygotowanie:

Warzywa obieramy (korzeń pietruszki, marchew, seler, por, kapusta, cebula) i przekrawamy na mniejsze kawałki. Pieczemy je polane oliwą w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie przekładamy warzywa do garnka, dolewamy około 3 litrów wody, dodajemy natkę pietruszki i koperek, listki laurowe oraz ziele angielskie, grzyby, obrany czosnek, pieprz, sól i sos sojowy. Gotujemy rosów przez około 90 minut na małym ogniu.

Kluski:

Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy zawartość widelcem. Tak przygotowane ciasto wlewamy do gotującej się wody, stopniowo, przez lejek. Gotujemy, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy kluski z rosołem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości