Wypróbuj jej przepisy na ciasteczka "Zjedz mnie" pałaszowane przez Alicję w Krainie Czarów, czekoladowe żaby, lemoniadę malinową, kanapki z klopsikami, naleśniki à la Pippi oraz rosół Emila ze Smalandii.
Ciasteczka "Zjedz mnie" ("Alicja w Krainie Czarów")
Składniki:
- 350 g mąki,
- 100 g cukru,
- 200 g masła,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- posypka perełki lub inne kółka,
- kwadratowa foremka do ciasteczek.
Składniki na lukier:
- 3 białka jajek,
- 450 g cukru pudru,
- ekstrakt waniliowy,
- barwniki spożywcze,
- pisaki do dekoracji ciastek,
- małe rękawy cukiernicze + tylka z malutką dziurką.
Przygotowanie:
Lukier:
Białka ubijamy, aż staną się dosyć płynne (taką formę osiągną, gdy będą sztywną pianą). Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Następnie zabarwiamy na różne kolory.
Ciastka:
Cukier, masło i jajko miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zagniatamy ręcznie. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka oraz kwadraty za pomocą szklanki i kwadratowej foremki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie obsypujemy cukrem. Pieczemy przez około 12 minut w 180 stopniach. Studzimy, po czym dekorujemy lukrem, mazakami i posypką.
Lemoniada malinowa z Bullerbyn ("Dzieci z Bullerbyn")
Składniki:
- 2 opakowania malin,
- 2 limonki,
- 2 cytryny,
- płynny miód lub syrop z agawy,
- mięta,
- bazylia,
- kostki lodu,
- herbata malinowa.
Przygotowanie:
Maliny rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy do nich miód i mieszamy. Do tak przygotowanej bazy wciskamy łyżkę soku z limonki. Całość zalewamy schłodzoną herbatą malinową lub wodą. Następnie dodajemy kilka listków mięty i bazylii, a na koniec wrzucamy kostki lodu. Tak przygotowany napój podajemy na zimno w gorące letnie poranki. Może być też serwowany na ciepło, jako forma naparu. Wystarczy nie dodawać kostek lodu.
Kanapka z klopsikami ("Pippi Pończoszanka")
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego,
- jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1/2 cebuli (podsmażonej),
- sól i pieprz,
- sos pomidorowy,
- bazylia,
- olej, oliwa,
- bułki lub bagietka,
- mozzarella w plastrach,
- parmezan,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Podsmażamy cebulkę na maśle z odrobiną cukru, a następnie mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kulki i smażymy na patelni z olejem. Potem odstawiamy na chwilę na bok. W tym czasie pokrojony na plasterki ząbek czosnku podsmażamy na oliwie z kilkoma listkami bazylii, aż się zarumieni. Dolewamy sos pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy wcześniej usmażone klopsiki.
Bagietkę kroimy na pół i wypełniamy klopsikami aż po brzegi. Następnie oprószamy serem i dekorujemy bazylią. Tak przygotowaną kanapkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści. Serwujemy na ciepło.
Naleśniki à la Pippi ("Pippi Pończoszanka")
Składniki:
- 3 jajka,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- szklanka mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki oleju,
- cebula,
- 10 pieczarek,
- łyżka masła,
- łyżka sosu sojowego,
- paczka sera w plasterkach,
- mozzarella w wiórkach,
- pesto.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, wylewamy po jednej porcji na patelnię i smażymy z obu stron na oleju. Następnie, cały czas na ogniu, na jednej stronie naleśnika kładziemy dowolne dodatki. Na przykład ser, pesto i przesmażone pieczarki z cebulą oraz sosem sojowym. Zamykamy naleśnika i dalej smażymy, aż ser się rozpuści.
Czekoladowe żaby ("Harry Potter")
Składniki:
- biszkopt czekoladowy lub babeczki czekoladowe,
- 2 łyżki mascarpone,
- tabliczka białej czekolady,
- tabliczna mlecznej czekolady,
- maliny,
- 50 g cukru.
Przygotowanie:
Babeczki rozkruszamy na małe kawałki, dodajemy mascarpone i maliny, które wcześniej zostały zagotowane w rondelku z odrobiną cukru. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremek żab, a potem na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę mleczną i białą. Po piętnastu minutach w lodówce polewamy żaby czekoladą i podajemy.
Rosół Emila ("Emil ze Smalandii")
Składniki:
- 5 korzeni pietruszki (obranych),
- 6 marchewek (obranych),
- 1/2 selera korzeniowego (obranego),
- 1/2 pora,
- 1/2 małej kapusty,
- cebula,
- 5 kapeluszy grzybów,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- listki laurowe i ziele angielskie,
- 2 łyżeczki soli,
- czarny pieprz do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 łyżek sosu sojowego.
Składniki na kluski:
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki,
- dodatkowo: lejek.
Przygotowanie:
Warzywa obieramy (korzeń pietruszki, marchew, seler, por, kapusta, cebula) i przekrawamy na mniejsze kawałki. Pieczemy je polane oliwą w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie przekładamy warzywa do garnka, dolewamy około 3 litrów wody, dodajemy natkę pietruszki i koperek, listki laurowe oraz ziele angielskie, grzyby, obrany czosnek, pieprz, sól i sos sojowy. Gotujemy rosów przez około 90 minut na małym ogniu.
Kluski:
Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy zawartość widelcem. Tak przygotowane ciasto wlewamy do gotującej się wody, stopniowo, przez lejek. Gotujemy, aż kluski wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy kluski z rosołem.
Zobacz także:
- Pyszne i proste dania inspirowane filmami. Zrób sobie prawdziwą ucztę
- Co jedliby "Zieloni", a co "Czarni"? Poznajcie propozycje dań prosto z "Rodu Smoka"
- Kuchnia na miarę Nobla - przepisy inspirowane ulubionymi daniami Wisławy Szymborskiej
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Hela Kłobudzka
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News