Joanna Anger i Anna Piszczek są pomysłodawczyniami akcji #dobraśniadaniówka. Jest ona skierowana do rodziców, szkół i wszystkich, którzy chcą zadbać o lepsze jedzenie w śniadaniówkach dzieci. Razem zmieńmy nawyki żywieniowe najmłodszych!
Hummus paprykowy
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki,
- szklanka ugotowanej,
- ciecierzycy,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pasty tahini,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki wody,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1⁄2 łyżeczki kuminu.
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 200 stopni z termoobiegiem. Przygotuj naczynie żaroodporne. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, skrop łyżką oliwy i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Piecz ok. 30 minut, w połowie pieczenia przekładając papryki na drugą stronę. Po upieczeniu wyjmij je z naczynia, obierz ze skórki i przełóż do misy blendera. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny, wodę i przyprawy. Czosnek obierz i posiekaj, dodaj do pozostałych składników. Zblenduj całość na gładką pastę. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody. Przełóż pastę do słoiczka lub małego pojemnika, posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Pełnoziarniste koperkowe wrapy
Składniki:
- 2 jajka,
- kopiasta łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- gałązka koperku,
- 1⁄3 łyżeczki nasion czarnuszki,
- łyżeczka oleju rzepakowego,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 liście sałaty lodowej,
- ogórek kiszony,
- 1⁄4 papryki czerwonej,
- garść pestek dyni,
- garść nasion słonecznika,
- 2 plastry żółtego sera/mozzarelli.
Przygotowanie:
Przygotuj patelnię do naleśników o średnicy ok. 22 cm. Do miski wbij jajka i dokładnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj sól, pieprz, czarnuszkę. Potem wlej olej i dodaj drobno posiekany koperek oraz ponownie zmiksuj. Podziel ciasto na dwie porcje. Wlej każdą z nich osobno na patelnię i rozprowadź po brzegach. Przykryj i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż placek się zetnie, a następnie odkryj, przewróć na drugą stronę i jeszcze chwilę podpiekaj. Posmaruj każdy usmażony placek jedną łyżką majonezu. Następnie ułóż na nim liście sałaty lodowej, kawałki wybranych dodatków np. plasterek żółtego sera, mozzarelli, kolorowe papryki pokrojone w paski, ogórek kiszony lub zielony w słupkach itp. Posyp placek nasionami czarnuszki/pestkami dyni/sezamem/słonecznikiem i zwiń ciasno jak naleśnik. Owiń papierem śniadaniowym i zapakuj do śniadaniówki.
Owsianka "Snikers"
Składniki:
- 1⁄2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3⁄4 szklanki mleka,
- dojrzały banan,
- łyżka kakao naturalnego,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 5 -6 ulubionych orzechów, np. laskowych.
Przygotowanie:
Tę owsiankę przygotuj już dzień wcześniej. Wieczorem wsyp płatki do wybranego pojemnika i zalej mlekiem, zamieszaj i odstaw do lodówki na noc. Rano rozgnieć banana w miseczce, dodaj kakao i wymieszaj, tworząc krem kakaowy. Na owsiankę wyłóż masło orzechowe i równo rozprowadź. Następnie wyłóż krem kakaowy i również równo rozsmaruj. Wierzch posyp posiekanymi orzechami.
Chleb bananowy z malinami
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany,
- czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1⁄2 kostki masła (100 g),
- 2 jajka,
- szklanka malin,
- 3 łyżki sproszkowanych migdałów,
- 1⁄3 szklanki wiórków kokosowych,
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Średnią keksówkę (ok. 22 cm długości) delikatnie posmaruj olejem. Wyłóż spód i boki papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni z termoobiegiem. Masło roztop w małym garnku i pozostaw do ostygnięcia. Banany obierz i rozgnieć widelcem na papkę. Następnie do dużej miski wlej roztopione i przestudzone masło, dodaj banany i rozbełtane jajka. Zmiksuj całość na puszystą masę (kilka minut). Dodaj wiórki kokosowe oraz sproszkowane migdały. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej partiami do miski z mokrymi składnikami, równocześnie delikatnie mieszając silikonową łyżką. Do masy dodaj maliny i ponownie delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do keksówki i wygładź. Wstaw foremkę na środkowy poziom piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia w formie, a gdy nie będzie już parzyć, wyjmij z keksówki i studź chleb dalej na kratce.
Zielone smoothie
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 szklanki wody,
- 200 g liści szpinaku,
- słodkie jabłko,
- słodka, miękka gruszka,
- sok z 1⁄4 limonki,
- 4 listki mięty,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
Przygotuj blender kielichowy. Jabłko i gruszkę obierz oraz pozbaw gniazda nasiennego, a potem pokrój na mniejsze części. Do kielicha blendera przełóż szpinak, owoce, miętę, sok z limonki i miód. Zalej całość wodą i zblenduj na koktajl.
Zobacz także:
- Pyszny i pożywny powrót do szkoły. Śniadaniowe przepisy Sebastiana Olmy
- Szkolny lunchbox według Mariety Mareckiej. Te dania znikną błyskawicznie do ostatniego kęsa
- Przygotuj drugie śniadanie razem z dzieckiem, ale nie nudne kanapki! Przepis Lary Gessler
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Joanna Anger i Anna Piszczek
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News