Włoskie kanapki tramezzini z serem Edamskim w plastrach z szynką, warzywami i kremowym serkiem
Składniki:
- opakowanie pieczywa tramezzini,
- 200 g serka do smarowania śmietankowego,
- wędlina dobrej jakości, cięta,
- 130 g sera Edamskiego OSM Łowicz w plastrach,
- zielony ogórek,
- 2 pomidory,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- ser do dekoracji.
Przygotowanie:
3 plastry pieczywa tramezzini rozłóż na desce do krojenia, rozsmaruj równomiernie na jednej części kremowy serek i nałóż plastry wędliny. Na drugi tak samo, ale nałóż plastry sera edamskiego i nakryj nim ten pierwszy. Trzeci i ostatni kawałek pieczywa również posmaruj serkiem i nałóż na dwa poprzednie, układając na wierzchu cienko pokrojonego ogórka zielonego, plastry pomidora, plaster jajka i kawałek zwiniętego sera. Kanapki przetnij na równe prostokątne części.
Zapiekana bagietka z masłem czosnkowym, serem salami w plastrach i kiełbasą salami
Składniki:
- kostka masła,
- 5 ząbków czosnku,
- po jednej łyżce wędzonej papryki, curry oraz soli,
- mały pęczek natki pietruszki,
- gruba bagietka pszenna,
- opakowanie sera Salami OSM Łowicz w plastrach,
- 200 g salami ciętego w plastry,
- ketchup do polania.
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj razem z gniecionym czosnkiem, wędzoną papryką, curry, solą i natką pietruszki. Później odstaw, aby się lekko przegryzło smakiem. Bagietkę pszenną ponacinaj nożem do pieczywa w odstępie 1,5 cm, ale nie za głęboko, aby nie przeciąć jej na mniejsze kawałki. Nacięcia nasmaruj za pomocą pędzla wcześniej przygotowanym masłem, włóż w nie plaster sera salami i szynki salami (powinny być razem ze sobą zwinięte). Napełnij w ten sposób wszystkie nacięcia w bagietce. Następnie wstaw ją do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika całość polej lekko ketchupem.
Serowe tosty z sera Gouda i chleba tostowego z szynką
Składniki:
- 8 kromek chleba tostowego,
- 12 kromek szynki dobrej jakości,
- 2 opakowania sera Gouda OSM Łowicz w plasterkach,
- 6 jajek,
- 1/4 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła, podzielone,
- majonez,
- musztarda dijon,
- cukier puder,
- opcjonalnie: syrop klonowy.
Przygotowanie:
W płytkiej misce ubij jajka z mlekiem, a następnie odstaw na trochę. Rozsmaruj pożądaną ilość majonezu na 4 kromkach chleba, a musztardę dijon na pozostałych 4 kromkach. Później nałóż ser i wędlinę na wszystkie kromki i przykryj drugą kromką. Rozgrzej łyżkę masła na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Weź jedną kanapkę i zanurz w cieście jajecznym, a następnie obróć, aby pokryć drugą stronę (tak jak w przypadku tostów francuskich). Potem umieść kanapkę na patelni i smaż, aż będzie gotowa. Później obróć i usmaż drugą stronę. Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i kontynuuj pieczenie pozostałych kanapek, dodając pozostałą łyżkę masła między pieczeniem, jeśli to konieczne. Podawaj na ciepło.
Pulchne naleśniki z karmelizowaną figą i łowickim serem Gouda
Składniki na naleśniki:
- 385 g mąki pszennej,
- 20 g cukru,
- 10 g soli,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 5g sody,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 460 ml mleka,
- 60 ml oleju roślinnego,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 3 jajka,
- dwa opakowania sera Gouda OSM Łowicz w plastrach 130 g.
Składniki na karmelizowane figi:
- 3 świeże figi,
- 50 g brązowego cukru,
- olej do smażenia,
- 80 g masła,
- 2 cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na naleśniki przesyp do miski przez metalowe sitko. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie do suchych dodaj mokre, do tego dodaj pokrojony drobno ser i za pomocą łyżki plastikowej wymieszaj. Wymieszane ciasto zostaw pod przykryciem na 15 minut, aby soda i proszek do pieczenia zaczęły działać. Naleśniki smaż na oleju roślinnym z dodatkiem masła. Po nałożeniu porcji ciasta na patelnie poczekaj, aż zacznie lekko rosnąć i nabierać złotego koloru. Obróć na drugą stronę i smaż przez kilka minut, przykrywając naleśnika plastrami sera.
Figi potnij na ćwiartki, a następnie obtocz w cukrze. Później smaż na oleju z każdej strony, aż będą ładnie skarmelizowane. Pod koniec smażenia do fig dodaj zimne kawałki masła i sok z cytryny, powstałą emulsję wykorzystaj do polania naleśników.
Maślane croissanty z serem Księżak typu szwajcarskiego i owocami
Składniki:
- opakowanie sera Księżak OSM Łowicz 130 g w plastrach,
- 5 croissantów maślanych, dużych,
- konfitura z żurawiny,
- sałata rzymska młoda,
- świeże owoce do dekoracji: truskawki, jeżyny, maliny.
Przygotowanie:
Croissanty natnij lekko przez środek. Nałóż plastry sera na wierzch dolnej połowy rogala. Nałóż też porcję konfitury z żurawiny, a potem dodaj trochę sałaty rzymskiej. Całość zapiecz w piekarniku. Udekoruj dostępnymi świeżymi owocami, takimi jak malina, jeżyna czy truskawka.
Zobacz także:
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
- Przygotuj drugie śniadanie razem z dzieckiem, ale nie nudne kanapki! Przepis Lary Gessler
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN