Materiał promocyjny

Pyszny i pożywny powrót do szkoły. Śniadaniowe przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Pyszny i pożywny powrót do szkoły. Śniadaniowe przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Niebawem zabrzmi pierwszy dzwonek. By dzieci miały siłę do nauki i aktywności na lekcjach, niezbędne jest pożywne śniadanie. Oto kilka pysznych propozycji, które prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Wypróbuj je w najbliższych dniach. Z pewnością posmakują nie tylko najmłodszym członkom rodziny.

Włoskie kanapki tramezzini z serem Edamskim w plastrach z szynką, warzywami i kremowym serkiem

Składniki:

  • opakowanie pieczywa tramezzini,
    • 200 g serka do smarowania śmietankowego,
      • wędlina dobrej jakości, cięta,
        • 130 g sera Edamskiego w plastrach,
          • zielony ogórek,
            • 2 pomidory,
              • 2 jajka ugotowane na twardo,
                • ser do dekoracji.

                  Przygotowanie:

                  3 plastry pieczywa tramezzini rozłóż na desce do krojenia, rozsmaruj równomiernie na jednej części kremowy serek i nałóż plastry wędliny. Na drugi tak samo, ale nałóż plastry sera edamskiego i nakryj nim ten pierwszy. Trzeci i ostatni kawałek pieczywa również posmaruj serkiem i nałóż na dwa poprzednie, układając na wierzchu cienko pokrojonego ogórka zielonego, plastry pomidora, plaster jajka i kawałek zwiniętego sera. Kanapki przetnij na równe prostokątne części.

                  Zapiekana bagietka z masłem czosnkowym, serem salami w plastrach i kiełbasą salami

                  Składniki:

                  • kostka masła,
                    • 5 ząbków czosnku,
                      • po jednej łyżce wędzonej papryki, curry oraz soli,
                        • mały pęczek natki pietruszki,
                          • gruba bagietka pszenna,
                            • opakowanie sera salami Łowickiego w plastrach,
                              • 200 g salami ciętego w plastry,
                                • ketchup do polania.

                                  Przygotowanie:

                                  Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj razem z gniecionym czosnkiem, wędzoną papryką, curry, solą i natką pietruszki. Później odstaw, aby się lekko przegryzło smakiem. Bagietkę pszenną ponacinaj nożem do pieczywa w odstępie 1,5 cm, ale nie za głęboko, aby nie przeciąć jej na mniejsze kawałki. Nacięcia nasmaruj za pomocą pędzla wcześniej przygotowanym masłem, włóż w nie plaster sera salami i szynki salami (powinny być razem ze sobą zwinięte). Napełnij w ten sposób wszystkie nacięcia w bagietce. Następnie wstaw ją do piekarnika na 15 minut i piecz w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika całość polej lekko ketchupem. 

                                  Serowe tosty z sera Gouda i chleba tostowego z szynką

                                  Składniki:

                                  • 8 kromek chleba tostowego,
                                    • 12 kromek szynki dobrej jakości,
                                      • 2 opakowania sera Gouda w plasterkach,
                                        • 6 jajek,
                                          • 1/4 szklanki mleka,
                                            • 2 łyżki masła, podzielone,
                                              • majonez,
                                                • musztarda dijon,
                                                  • cukier puder,
                                                    • opcjonalnie: syrop klonowy.

                                                      Przygotowanie:

                                                      W płytkiej misce ubij jajka z mlekiem, a następnie odstaw na trochę. Rozsmaruj pożądaną ilość majonezu na 4 kromkach chleba, a musztardę dijon na pozostałych 4 kromkach. Później nałóż ser i wędlinę na wszystkie kromki i przykryj drugą kromką. Rozgrzej łyżkę masła na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Weź jedną kanapkę i zanurz w cieście jajecznym, a następnie obróć, aby pokryć drugą stronę (tak jak w przypadku tostów francuskich). Potem umieść kanapkę na patelni i smaż, aż będzie gotowa. Później obróć i usmaż drugą stronę. Zdejmij z patelni, połóż na talerzu i kontynuuj pieczenie pozostałych kanapek, dodając pozostałą łyżkę masła między pieczeniem, jeśli to konieczne. Podawaj na ciepło.

                                                      Pulchne naleśniki z karmelizowaną figą i łowickim serem Gouda 

                                                      Składniki na naleśniki:

                                                      • 385 g mąki pszennej,
                                                        • 20 g cukru,
                                                          • 10 g soli,
                                                            • 10 g proszku do pieczenia,
                                                              • 5g sody,
                                                                • łyżka ziół prowansalskich,
                                                                  • 460 ml mleka,
                                                                    • 60 ml oleju roślinnego,
                                                                      • 50 ml octu jabłkowego,
                                                                        • 3 jajka,
                                                                          • dwa opakowania sera łowickiego Gouda w plastrach 130 g.

                                                                            Składniki na karmelizowane figi:

                                                                            • 3 świeże figi,
                                                                              • 50 g brązowego cukru,
                                                                                • olej do smażenia,
                                                                                  • 80 g masła,
                                                                                    • 2 cytryny.

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Wszystkie suche składniki na naleśniki przesyp do miski przez metalowe sitko. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie do suchych dodaj mokre, do tego dodaj pokrojony drobno ser i za pomocą łyżki plastikowej wymieszaj. Wymieszane ciasto zostaw pod przykryciem na 15 minut, aby soda i proszek do pieczenia zaczęły działać. Naleśniki smaż na oleju roślinnym z dodatkiem masła. Po nałożeniu porcji ciasta na patelnie poczekaj, aż zacznie lekko rosnąć i nabierać złotego koloru. Obróć na drugą stronę i smaż przez kilka minut, przykrywając naleśnika plastrami sera.

                                                                                      Figi potnij na ćwiartki, a następnie obtocz w cukrze. Później smaż na oleju z każdej strony, aż będą ładnie skarmelizowane. Pod koniec smażenia do fig dodaj zimne kawałki masła i sok z cytryny, powstałą emulsję wykorzystaj do polania naleśników.

                                                                                      Maślane croissanty z serem Księżak typu szwajcarskiego i owocami 

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • opakowanie sera Księżak 130 g w plastrach,
                                                                                        • 5 croissantów maślanych, dużych,
                                                                                          • konfitura z żurawiny,
                                                                                            • sałata rzymska młoda,
                                                                                              • świeże owoce do dekoracji: truskawki, jeżyny, maliny.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Croissanty natnij lekko przez środek. Nałóż plastry sera na wierzch dolnej połowy rogala. Nałóż też porcję konfitury z żurawiny, a potem dodaj trochę sałaty rzymskiej. Całość zapiecz w piekarniku. Udekoruj dostępnymi świeżymi owocami, takimi jak malina, jeżyna czy truskawka. 

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości