Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami. Z tym przepisem muszą się udać

Drożdżówki ze śliwkami
Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami. Z tym przepisem muszą się udać
Źródło: SasaJo/Getty Images
W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował fenomenalne, domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami. Ten pyszny deser był przysmakiem księdza Kaczkowskiego, wam również na pewno przypadnie do gustu. Sezon na te owoce właśnie trwa, więc warto wypróbować ten prosty i bardzo smaczny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Pieczemy drożdżówki, bruschetty i tarty
Źródło: Dzień Dobry TVN

Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto (10 drożdżówek):

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 330 g)
  • 75 g masła lub olej rzepakowy (ciepłe)
  • 40 g drożdży świeżych
  • mała szklanka mleka (125 ml)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka tymianek
  • 2 jajka

Składniki dodatkowe:

  • mąka do podsypania
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • jajko (do smarowania drożdżówek)

Składniki na śliwki:

  • 200 g śliwek
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła
  • pręcik goździka
  • gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki miodu lub cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Sposób przygotowania domowych drożdżówek z karmelizowanymi śliwkami

  1. Wanilię przekrawamy na pół (w jej wzdłuż), nasiona ze środka ucieramy z masłem, natomiast resztę laski umieszczamy w słoiku z cukrem (po kilku dniach cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu).
  2. Utarte masło mieszamy z resztą składników i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruchej gliny, następnie chowamy do lodówki.
  3. Ciasto drożdżowe - tu musimy uzbroić się w stalową cierpliwość, której wynikiem będzie pięknie wyrośnięte ciasto, a to już prawie finałowy sukces.
  4. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury lekko wyższej niż nasze ciało, czyli około 40 stopni. Jako termometr świetnie posłuży nam palec (niekoniecznie od nogi).
  5. Z odmierzonej puli mąki zabieramy 5 łyżek i dodajemy do mleka, następnie pokruszone drożdże oraz cukier.
  6. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Klasycznie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  7. W tym czasie zakręcimy naszą słodką cebulkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem (na średnim ogniu), wrzucamy cebulę, pręcik goździka, smażymy do momentu, kiedy będzie naprawdę dobrze karmelizowana i miękka, dorzucamy miód i przyprawy, zostawiamy na patelni.
  8. Wracamy do ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, uprzednio roztrzepane jaja, tymianek oraz sól. Ciasto intensywnie wyrabiamy (do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). Kiedy ciasto będzie jednolitą masą dodajemy ciepłe, roztopione masło i chwilę wyrabiamy.
  9. Ciasto wykładamy na blat, kilka razy zagniatamy podsypując mąką, następnie formujemy długi prostokąt (40/20) o grubości około 2 cm. Nacinając prostokąt wzdłuż wykrawamy trójkąty o podstawie 2 cm.
  10. Na jednym z brzegów drożdżowych trójkątów nakładamy (jeszcze ciepłe karmelizowane śliwki), następnie zwijamy leżące ślimaki. Przykrywamy ścierką i uzbrajamy się w cierpliwość na blisko 2 godziny.
  11. Odpalamy piec i ruszamy. Pięknie wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości