Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczemy drożdżówki, bruschetty i tarty 
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto (10 drożdżówek):
- 2 szklanki mąki pszennej (około 330 g)
 - 75 g masła lub olej rzepakowy (ciepłe)
 - 40 g drożdży świeżych
 - mała szklanka mleka (125 ml)
 - 3 łyżki cukru
 - łyżeczka soli
 - łyżka tymianek
 - 2 jajka
 
Składniki dodatkowe:
- mąka do podsypania
 - 2 łyżki niebieskiego maku
 - jajko (do smarowania drożdżówek)
 
Składniki na śliwki:
- 200 g śliwek
 - 4 łyżki powideł śliwkowych
 - 2 łyżki masła
 - pręcik goździka
 - gwiazdka anyżu
 - 2 łyżki miodu lub cukru
 
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
 - 50 g cukru pudru
 - 70 g masła
 - szczypta soli
 - laska wanilii
 
Sposób przygotowania domowych drożdżówek z karmelizowanymi śliwkami
- Wanilię przekrawamy na pół (w jej wzdłuż), nasiona ze środka ucieramy z masłem, natomiast resztę laski umieszczamy w słoiku z cukrem (po kilku dniach cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu).
 - Utarte masło mieszamy z resztą składników i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruchej gliny, następnie chowamy do lodówki.
 - Ciasto drożdżowe - tu musimy uzbroić się w stalową cierpliwość, której wynikiem będzie pięknie wyrośnięte ciasto, a to już prawie finałowy sukces.
 - W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury lekko wyższej niż nasze ciało, czyli około 40 stopni. Jako termometr świetnie posłuży nam palec (niekoniecznie od nogi).
 - Z odmierzonej puli mąki zabieramy 5 łyżek i dodajemy do mleka, następnie pokruszone drożdże oraz cukier.
 - Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Klasycznie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
 - W tym czasie zakręcimy naszą słodką cebulkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem (na średnim ogniu), wrzucamy cebulę, pręcik goździka, smażymy do momentu, kiedy będzie naprawdę dobrze karmelizowana i miękka, dorzucamy miód i przyprawy, zostawiamy na patelni.
 - Wracamy do ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, uprzednio roztrzepane jaja, tymianek oraz sól. Ciasto intensywnie wyrabiamy (do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). Kiedy ciasto będzie jednolitą masą dodajemy ciepłe, roztopione masło i chwilę wyrabiamy.
 - Ciasto wykładamy na blat, kilka razy zagniatamy podsypując mąką, następnie formujemy długi prostokąt (40/20) o grubości około 2 cm. Nacinając prostokąt wzdłuż wykrawamy trójkąty o podstawie 2 cm.
 - Na jednym z brzegów drożdżowych trójkątów nakładamy (jeszcze ciepłe karmelizowane śliwki), następnie zwijamy leżące ślimaki. Przykrywamy ścierką i uzbrajamy się w cierpliwość na blisko 2 godziny.
 - Odpalamy piec i ruszamy. Pięknie wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min.
 
Zobacz także:
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
 - Bułeczki, drożdżówki i rolada z owocami. Proste i pyszne pomysły na drugie śniadanie
 - Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: SasaJo/Getty Images
podziel się: