Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna

Drożdżowe na metry
Ciasto drożdżowe to jeden z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu wypieków. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentował Bartek Boratyn. Dzięki niemu mogliśmy spróbować: drożdżówki z serem, a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką, a także babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Drożdżówki z serem

Składniki na drożdżówki z serem:

Ciasto:

  • 750 g mąki
  • 375 g mleka
  • 90 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 10 żółtek
  • 250 g masła

Ser:

  • 500 g twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • wanilia
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 190 g mąki
  • 60 g cukru

Jak przygotować drożdżówki z serem?

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże. Wlać mleko i wyrobić ciasto. Dodawać pojedynczo żółtka. Wyrobić. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać do momentu, gdy tłuszcz się rozpuści. Odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach ciasto można przekładać do foremki lub wycinać na drożdżówki. Ser połączyć z cukrem, jajkami oraz wanilią. Wymieszać do powstania gładkiej masy. Przekładać na ciasto. Posypać kruszonką. Drożdżówki oraz bułki piec na złoty kolor w ok. 180-190 st. C.

A'la drożdżówka z owocami i kruszonką

Składniki a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 175 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce
  • kruszonka

Jak przygotować a'la drożdżówkę z owocami i kruszonką?

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu wlać gorące, rozpuszczone masło. Wymieszać. Przełożyć do foremki, posypać owocami i kruszonką. Piec ok. 45-50 min. w 165 st. C.

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

Składniki na babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową:

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 40 g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • wanilia
  • ok. 500 g mąki
  • 125 g masła
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

Jak przygotować babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczową?

Zrobić zaczyn (mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia). Po ok. 30 minutach, gdy drożdże zaczną działać, przelać do miski. Dodać mąkę, wanilię - wyrobić elastyczne ciasto. Dodawać stopniowo żółtka. Na samym końcu wlać rozpuszczone masło oraz dosypać skórkę pomarańczową i rodzynki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem. Odstawić na ok. godzinę. Piec ok. 40 minut na złoty kolor w 190 st. C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Bartek Boratyn

podziel się:

Pozostałe wiadomości