Tarta z budyniem, bezą i czerwonymi porzeczkami. Słodycz i orzeźwienie w jednym

Tarta z porzeczkami
Tarta z budyniem, bezą i czerwonymi porzeczkami. Słodycz i orzeźwienie w jednym
Źródło: Feifei Cui-Paoluzzo/GettyImages
Lato już nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Nie oznacza to jednak, że możemy zapomnieć o pysznych sezonowych owocach. Jednym z takich późnych, doskonale nadających się do deserów i przetworów owoców, jest czerwona porzeczka. Sezon na nią właśnie się rozpoczyna, w związku z czym warto przyrządzić ciasto, które umili nam schyłek tej cudownej pory roku. Sprawdź przepis na tartę z czerwonymi porzeczkami, budyniem i bezą na stronie Dzień Dobry TVN.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zainspiruj się porzeczką
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pyszny deser na schyłek lata - tarta porzeczkowa

Czerwona porzeczka to owoc, który pojawia się w naszych ogrodach i na plantacjach mniej więcej w połowie sierpnia. Można z niej zrobić zarówno wino, jak i pyszne dżemy czy konfitury, które umilą zimowe wieczory i doskonale sprawdzą się jako dodatek do herbatki. Niektórzy decydują się też na dodanie tych niewielkich owoców do ciast oraz deserów. W przeciwieństwie do czarnych porzeczek, są kwaskowate, w związku z czym niwelują słodycz innych składników, takich jak na przykład krem czekoladowy, budyń, biała czekolada itp. Ponadto nadają wypiekom wyjątkowego, orzeźwiającego smaku, który przypadnie do gustu każdemu, dla kogo deser powinien być "taki nie za słodki".

W tym artykule przedstawiamy przepis na tartę z czerwonymi porzeczkami, budyniem i bezą. W tym wyjątkowym wypieku kontrastujące ze sobą kwaśne owoce i bardzo słodkie dodatki, smakują razem obłędnie. Właśnie teraz warto je zrobić i uraczyć rodzinę lub przyjaciół. Nic tak nie umili schyłku lata, jak pyszne ciasto. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.

Tarta z porzeczkami czerwonymi, budyniem i bezą - przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki tortowej,
    • 3 łyżki cukru pudru,
      • 100 g masła (zimnego),
        • 2 żółtka (zimne),
          • szczypta soli.

            Składniki na budyń:

            • 500 ml mleka,
              • 2 budynie waniliowe w proszku,
                • żółtko,
                  • 3 łyżki cukru.

                    Składniki na bezę:

                    • 3 białka, (w temp. pokojowej),
                      • 2/3 szklanki cukru,
                        • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
                          • szczypta soli.

                            Dodatkowo:

                            • ok. 250-300 g czerwonych porzeczek,
                              • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

                                Sposób przygotowania spodu tarty:

                                Formę na tartę (średnica 24 cm) należy posmarować lekko masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną. Później mąkę trzeba przesiać przez sito razem z cukrem pudrem, a następnie dodać sól i kawałki zimnego masła. Potem szybko posiekać całość nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Później ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Po zdjęciu folii ciasto włożyć do formy, przyciskając do dna i boków. Następnie nakłuć je widelcem, przykryć folią i ponownie włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piec spód tarty w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut, do lekkiego zarumienienia.

                                Budyń

                                400 ml mleka podgrzać razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając wlać do gorącego mleka i gotować, aż powstanie gęsty budyń.

                                Beza

                                Białka zmiksować razem z solą na sztywną pianę. Następnie dodać cukier (po łyżce), aż powstanie gęsta i lśniącą masa. Na koniec dodać jeszcze przesianą mąką ziemniaczaną i zmiksować całość do połączenia.

                                Porzeczki oprószyć mąką. Potem budyń wyłożyć na podpieczony spód, a następnie obsypać porzeczkami i na wierzch wyłożyć bezę. Całość piec jeszcze przez 20 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie zmniejszyć do 120 stopni i podpiec przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia.

                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                                Zobacz także:

                                Autor: Regina Łukasiewicz

                                Źródło: ilovebake.pl

                                Źródło zdjęcia głównego: Feifei Cui-Paoluzzo/GettyImages

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości