Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjątkowy deser dla wielbicieli pistacji
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na niezwykły deser - pistacjowe tiramisu z malinami.
- Są tutaj fani lodów pistacjowych? To bardzo pistacjowe tiramisu to nie lada gratka dla ich amatorów. Gdy mocno schłodzone, rozpływa się na języku, jak najlepsze lody pistacjowe w towarzystwie sorbetu malinowego - napisał pod rolką, w której zademonstrował jak je zrobić.
Jego obserwatorom przepis od razu przypadł do gustu. "Smak Włoch"; "Wygląda obłędnie"; "Super połączenie. Wszystko z pistacjami smakuje lepiej"; "To już wiem co jutro na deser" - pisali w komentarzach.
Pistacjowe tiramisu z malinami - przepis "Rozkosznego"
Składniki na 6 porcji:
- 350 g mascarpone,
- 250 g pasty pistacjowej 100%
- szklanka (120 g) cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 2 szklanki (2 x 250 ml) mocno zaparzonej kawy, przestudzonej,
- 3 łyżki pomarańczowego likieru,
- 250 g biszkoptów ladyfingers,
- 100 g malin,
- 3 łyżki prażonych niesolonych pistacji, posiekanych.
Sposób przygotowania:
Utrzyj mascarpone z pastą pistacjową, cukrem pudrem i solą. Następnie w płaskim naczyniu wymieszaj kawę z likierem i zanurzaj w niej pojedynczo biszkopty, przez maksymalnie 10–15 sekund każdy. Dzięki temu nie rozmokną całkowicie. Ułóż połowę w średniej wielkości naczyniu (mniej więcej o wymiarach 15x26 cm). Później wyłóż połowę kremu pistacjowego, a także połowę malin i pistacji. Przykryj je pozostałymi biszkoptami, także uprzednio namoczonymi w kawie. Całość przykryj drugą połową kremu, a wierzch udekoruj pozostałymi malinami i pistacjami. Odstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, a następnie zajadaj, ciesząc się latem.
Porada "Rozkosznego": Jeśli masz krem pistacjowy, w którego składzie są także cukier i tłuszcz, pomiń już cukier puder.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
- Japońskie omlety według Rozkosznego. "Dygoczą jak galaretka, konsystencją przypominają obłoki"
- Rozkoszny prezentuje przepis na idealne halloumi. "Nie bez powodu uzależnia"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN