Pistacjowe tiramisu według Rozkosznego. "Rozpływa się na języku jak najlepsze lody"

Pistacjowe tiramisu i filiżanka kawy, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Pistacjowe tiramisu według Rozkosznego. "Rozpływa się na języku jak najlepsze lody"
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Lato to czas, w którym często raczymy się lodami i innymi schłodzonymi słodkościami. Jeśli jesteście miłośnikami pistacji, z pewnością zainteresuje was przepis zaprezentowany w mediach społecznościowych przez Michała "Rozkosznego" Korkosza. Jego pistacjowe tiramisu z pewnością zdobędzie wasze serca. Zachęcamy do wypróbowania receptury w weekendowe popołudnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20240117_Rozkoszny_REP
Rozkoszne gotowanie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wyjątkowy deser dla wielbicieli pistacji

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na niezwykły deser - pistacjowe tiramisu z malinami.

- Są tutaj fani lodów pistacjowych? To bardzo pistacjowe tiramisu to nie lada gratka dla ich amatorów. Gdy mocno schłodzone, rozpływa się na języku, jak najlepsze lody pistacjowe w towarzystwie sorbetu malinowego - napisał pod rolką, w której zademonstrował jak je zrobić.

Jego obserwatorom przepis od razu przypadł do gustu. "Smak Włoch"; "Wygląda obłędnie"; "Super połączenie. Wszystko z pistacjami smakuje lepiej"; "To już wiem co jutro na deser" - pisali w komentarzach.

Pistacjowe tiramisu z malinami - przepis "Rozkosznego"

Składniki na 6 porcji:

  • 350 g mascarpone,
  • 250 g pasty pistacjowej 100%
  • szklanka (120 g) cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 2 szklanki (2 x 250 ml) mocno zaparzonej kawy, przestudzonej,
  • 3 łyżki pomarańczowego likieru,
  • 250 g biszkoptów ladyfingers,
  • 100 g malin,
  • 3 łyżki prażonych niesolonych pistacji, posiekanych.

Sposób przygotowania:

Utrzyj mascarpone z pastą pistacjową, cukrem pudrem i solą. Następnie w płaskim naczyniu wymieszaj kawę z likierem i zanurzaj w niej pojedynczo biszkopty, przez maksymalnie 10–15 sekund każdy. Dzięki temu nie rozmokną całkowicie. Ułóż połowę w średniej wielkości naczyniu (mniej więcej o wymiarach 15x26 cm). Później wyłóż połowę kremu pistacjowego, a także połowę malin i pistacji. Przykryj je pozostałymi biszkoptami, także uprzednio namoczonymi w kawie. Całość przykryj drugą połową kremu, a wierzch udekoruj pozostałymi malinami i pistacjami. Odstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, a następnie zajadaj, ciesząc się latem.

Porada "Rozkosznego": Jeśli masz krem pistacjowy, w którego składzie są także cukier i tłuszcz, pomiń już cukier puder.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości