Przy pomocy ekspresu JURA Z10 Daria Ładocha zrobiła tartę kawową z białą czekoladą, deser lodowy z kawą i wiśniami na ciepło, kawowe brownies oraz chili con karne z dodatkiem kawy. Ekspres posiada szereg opatentowanych technologii JURA, a w jego menu znajdują się 4 najczęściej wybierane przez Polaków kawy. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta, gdyż wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby przygotować pyszną, aromatyczną kawę.
Tarta kawowa z białą czekoladą
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 36%,
- 140 g ciasteczek owsianych,
- 200 g białej czekolady,
- 70 g masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- filiżanka espresso,
- 2 łyżki gorącej wody,
- owoce.
Przygotowanie:
Na początku przygotuj filiżankę espresso - będzie potrzebna na później. Następnie roztop masło i malakserem pokrusz ciasteczka owsiane razem z roztopionym masłem i cukrem pudrem. Przygotuj formę do ciasta o średnicy około 20 cm i przełóż do niej przygotowaną masę. Wyłóż nią dno i boki formy, mocno dociskając, tak aby tworzyła równą i zwartą powierzchnię. Formę włóż do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotuj wierzch ciasta.
Czekoladę rozdrobnij na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej (miskę z czekolada umieść na garnku z gotującą się wodą, mieszaj cały czas czekoladę, do momentu aż cała się rozpuści). Następnie na wolnych obrotach miksera ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaj i delikatnie wymieszaj ostudzone espresso oraz chłodną rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowaną masę przełóż na spód z ciasta. Włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
Składniki:
- 1000 ml lodów śmietankowych,
- caffe latte,
- 8 podłużnych biszkoptów,
- 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych,
- 500 g świeżych wiśni,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Wiśnie wstaw do rondelka i duś razem z cynamonem. Kiedy wiśnie się rozpadną, odstaw je na bok. Do pucharków przełóż pokruszone biszkopty, a potem zalej je kawą. Dodaj lody, migdały oraz wiśnie.
Chili con carne
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej),
- 100 ml bulionu, np. wołowego lub wody,
- 2 świeże pomidory lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka chili,
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/kuminu,
- łyżeczka suszonego oregano,
- filiżanka espresso,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie: 100 g boczku, 5 suszonych pomidorów.
Przygotowanie:
Pokrój cebulę na kosteczkę, a czosnek posiekaj na drobno. Na dużej patelni smaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj starty czosnek i przyprawy: chili, kmin rzymski i oregano. Smaż dalej przez około minutę, cały czas mieszając. Partiami dodawaj wołowinę (możesz dodać również posiekany boczek) i dalej smaż.
Pomidory z puszki, jeśli są całe, rozdrobnij. Świeże sparz i obierz ze skórki, a także usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój. Dodaj je do wołowiny, a potem dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokrój w kostkę, możesz również dodać posiekane suszone pomidory. Po dodaniu warzyw duś dalej przez około 10 minut. Później dodaj jeszcze fasolę i duś przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodawaj stopniowo gorący bulion (lub wodę) wymieszany z filiżanką espresso.
Kawowe brownies
Składniki:
- 160 g masła,
- 180 g gorzkiej czekolady,
- 300 g malin,
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 4 jajka,
- 3 łyżki americano,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki likieru kawowego,
- kilka listków świeżej mięty,
- sól.
Przygotowanie:
Wyjmij chwilkę wcześniej składniki z lodówki, gdyż muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej i odłóż. W małym garnku roztop masło, a po roztopieniu zdejmij je z palnika. Później posiekaj czekoladę i dodaj do masła, mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos czekoladowy.
Przygotuj kawę americano. Do miski wrzuć jajka, wanilię, wlej 3 łyżki americano i likier, na koniec dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę czekoladową i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Przygotuj formę o rozmiarach 20x25 cm i wlej masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Udekoruj na wierzchu malinami i liśćmi mięty.
Zobacz także:
- Prawda i mit o byciu fit, czyli jak przygotować zdrowe dania z dodatkiem kawy
- Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News