Materiał promocyjny

Smakowita przerwa na kawę. Daria Ładocha prezentuje desery i dania inspirowane tym napojem

Smakowita przerwa na kawę. Daria Ładocha prezentuje desery i dania inspirowane tym napojem
Kuchnia inspirowana kawą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów wszech czasów. Nie tylko pobudza, ale też doskonale smakuje. Można ją wykorzystać przy robieniu deserów, a także dań o wytrawnym smaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na słodkości oraz potrawę mięsno-warzywną z dodatkiem espresso, americano i latte, które przyrządziła w kuchni Dzień Dobry TVN.

Przy pomocy ekspresu JURA Z10 Daria Ładocha zrobiła tartę kawową z białą czekoladą, deser lodowy z kawą i wiśniami na ciepło, kawowe brownies oraz chili con karne z dodatkiem kawy. Ekspres posiada szereg opatentowanych technologii JURA, a w jego menu znajdują się 4 najczęściej wybierane przez Polaków kawy. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta, gdyż wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby przygotować pyszną, aromatyczną kawę.

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
  • 140 g ciasteczek owsianych,
  • 200 g białej czekolady,
  • 70 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • filiżanka espresso,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • owoce.
Tarta kawowa z białą czekoladą
Tarta kawowa z białą czekoladą
Tarta kawowa z białą czekoladą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Przygotowanie:

Na początku przygotuj filiżankę espresso - będzie potrzebna na później. Następnie roztop masło i malakserem pokrusz ciasteczka owsiane razem z roztopionym masłem i cukrem pudrem. Przygotuj formę do ciasta o średnicy około 20 cm i przełóż do niej przygotowaną masę. Wyłóż nią dno i boki formy, mocno dociskając, tak aby tworzyła równą i zwartą powierzchnię. Formę włóż do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotuj wierzch ciasta.

Czekoladę rozdrobnij na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej (miskę z czekolada umieść na garnku z gotującą się wodą, mieszaj cały czas czekoladę, do momentu aż cała się rozpuści). Następnie na wolnych obrotach miksera ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaj i delikatnie wymieszaj ostudzone espresso oraz chłodną rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowaną masę przełóż na spód z ciasta. Włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.

Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło

Składniki:

  • 1000 ml lodów śmietankowych,
  • caffe latte,
  • 8 podłużnych biszkoptów,
  • 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych,
  • 500 g świeżych wiśni,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Wiśnie wstaw do rondelka i duś razem z cynamonem. Kiedy wiśnie się rozpadną, odstaw je na bok. Do pucharków przełóż pokruszone biszkopty, a potem zalej je kawą. Dodaj lody, migdały oraz wiśnie.

Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Chili con carne

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej),
  • 100 ml bulionu, np. wołowego lub wody,
  • 2 świeże pomidory lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka chili,
  • łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/kuminu,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • filiżanka espresso,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: 100 g boczku, 5 suszonych pomidorów.

Przygotowanie:

Pokrój cebulę na kosteczkę, a czosnek posiekaj na drobno. Na dużej patelni smaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj starty czosnek i przyprawy: chili, kmin rzymski i oregano. Smaż dalej przez około minutę, cały czas mieszając. Partiami dodawaj wołowinę (możesz dodać również posiekany boczek) i dalej smaż.

Pomidory z puszki, jeśli są całe, rozdrobnij. Świeże sparz i obierz ze skórki, a także usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój. Dodaj je do wołowiny, a potem dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokrój w kostkę, możesz również dodać posiekane suszone pomidory. Po dodaniu warzyw duś dalej przez około 10 minut. Później dodaj jeszcze fasolę i duś przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodawaj stopniowo gorący bulion (lub wodę) wymieszany z filiżanką espresso.

Chili con carne
Chili con carne
Chili con carne
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kawowe brownies

Składniki:

  • 160 g masła,
  • 180 g gorzkiej czekolady,
  • 300 g malin,
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki americano,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki likieru kawowego,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól.

Przygotowanie:

Wyjmij chwilkę wcześniej składniki z lodówki, gdyż muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej i odłóż. W małym garnku roztop masło, a po roztopieniu zdejmij je z palnika. Później posiekaj czekoladę i dodaj do masła, mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos czekoladowy.

Przygotuj kawę americano. Do miski wrzuć jajka, wanilię, wlej 3 łyżki americano i likier, na koniec dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę czekoladową i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Przygotuj formę o rozmiarach 20x25 cm i wlej masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Udekoruj na wierzchu malinami i liśćmi mięty.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości