Materiał promocyjny

Smakowita przerwa na kawę. Daria Ładocha prezentuje desery i dania inspirowane tym napojem

Smakowita przerwa na kawę. Daria Ładocha prezentuje desery i dania inspirowane tym napojem
Kuchnia inspirowana kawą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów wszech czasów. Nie tylko pobudza, ale też doskonale smakuje. Można ją wykorzystać przy robieniu deserów, a także dań o wytrawnym smaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na słodkości oraz potrawę mięsno-warzywną z dodatkiem espresso, americano i latte, które przyrządziła w kuchni Dzień Dobry TVN.

Przy pomocy ekspresu JURA Z10 Daria Ładocha zrobiła tartę kawową z białą czekoladą, deser lodowy z kawą i wiśniami na ciepło, kawowe brownies oraz chili con karne z dodatkiem kawy. Ekspres posiada szereg opatentowanych technologii JURA, a w jego menu znajdują się 4 najczęściej wybierane przez Polaków kawy. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta, gdyż wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby przygotować pyszną, aromatyczną kawę.

Tarta kawowa z białą czekoladą

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
    • 140 g ciasteczek owsianych,
      • 200 g białej czekolady,
        • 70 g masła,
          • 2 łyżki cukru pudru,
            • filiżanka espresso,
              • 2 łyżki gorącej wody,
                • owoce.
                  Tarta kawowa z białą czekoladą
                  Tarta kawowa z białą czekoladą
                  Tarta kawowa z białą czekoladą
                  Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                  Przygotowanie:

                  Na początku przygotuj filiżankę espresso - będzie potrzebna na później. Następnie roztop masło i malakserem pokrusz ciasteczka owsiane razem z roztopionym masłem i cukrem pudrem. Przygotuj formę do ciasta o średnicy około 20 cm i przełóż do niej przygotowaną masę. Wyłóż nią dno i boki formy, mocno dociskając, tak aby tworzyła równą i zwartą powierzchnię. Formę włóż do lodówki do schłodzenia. W tym czasie przygotuj wierzch ciasta.

                  Czekoladę rozdrobnij na mniejsze kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej (miskę z czekolada umieść na garnku z gotującą się wodą, mieszaj cały czas czekoladę, do momentu aż cała się rozpuści). Następnie na wolnych obrotach miksera ubij schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaj i delikatnie wymieszaj ostudzone espresso oraz chłodną rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowaną masę przełóż na spód z ciasta. Włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.

                  Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło

                  Składniki:

                  • 1000 ml lodów śmietankowych,
                    • caffe latte,
                      • 8 podłużnych biszkoptów,
                        • 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych,
                          • 500 g świeżych wiśni,
                            • szczypta cynamonu.

                              Przygotowanie:

                              Wiśnie wstaw do rondelka i duś razem z cynamonem. Kiedy wiśnie się rozpadną, odstaw je na bok. Do pucharków przełóż pokruszone biszkopty, a potem zalej je kawą. Dodaj lody, migdały oraz wiśnie.

                              Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
                              Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
                              Deser lodowy caffe late z biszkoptami i wiśniami na ciepło
                              Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                              Chili con carne

                              Składniki:

                              • 500 g mielonej wołowiny,
                                • 200 g czerwonej fasoli (ugotowanej),
                                  • 100 ml bulionu, np. wołowego lub wody,
                                    • 2 świeże pomidory lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki,
                                      • czerwona papryka,
                                        • cebula,
                                          • 2 ząbki czosnku,
                                            • łyżka oliwy,
                                              • łyżeczka chili,
                                                • łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/kuminu,
                                                  • łyżeczka suszonego oregano,
                                                    • filiżanka espresso,
                                                      • sól,
                                                        • pieprz,
                                                          • opcjonalnie: 100 g boczku, 5 suszonych pomidorów.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Pokrój cebulę na kosteczkę, a czosnek posiekaj na drobno. Na dużej patelni smaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj starty czosnek i przyprawy: chili, kmin rzymski i oregano. Smaż dalej przez około minutę, cały czas mieszając. Partiami dodawaj wołowinę (możesz dodać również posiekany boczek) i dalej smaż.

                                                            Pomidory z puszki, jeśli są całe, rozdrobnij. Świeże sparz i obierz ze skórki, a także usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój. Dodaj je do wołowiny, a potem dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokrój w kostkę, możesz również dodać posiekane suszone pomidory. Po dodaniu warzyw duś dalej przez około 10 minut. Później dodaj jeszcze fasolę i duś przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodawaj stopniowo gorący bulion (lub wodę) wymieszany z filiżanką espresso.

                                                            Chili con carne
                                                            Chili con carne
                                                            Chili con carne
                                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                            Kawowe brownies

                                                            Składniki:

                                                            • 160 g masła,
                                                              • 180 g gorzkiej czekolady,
                                                                • 300 g malin,
                                                                  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
                                                                    • 4 jajka,
                                                                      • 3 łyżki americano,
                                                                        • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
                                                                          • 1,5 szklanki mąki pszennej,
                                                                            • 1/2 szklanki likieru kawowego,
                                                                              • kilka listków świeżej mięty,
                                                                                • sól.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Wyjmij chwilkę wcześniej składniki z lodówki, gdyż muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej i odłóż. W małym garnku roztop masło, a po roztopieniu zdejmij je z palnika. Później posiekaj czekoladę i dodaj do masła, mieszaj, aż uzyskasz jednolity sos czekoladowy.

                                                                                  Przygotuj kawę americano. Do miski wrzuć jajka, wanilię, wlej 3 łyżki americano i likier, na koniec dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę czekoladową i ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Przygotuj formę o rozmiarach 20x25 cm i wlej masę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Udekoruj na wierzchu malinami i liśćmi mięty.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości