Prawda i mit o byciu fit, czyli jak przygotować zdrowe dania z dodatkiem kawy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kawowe przysmaki w wersji fit
Kawowe przysmaki w wersji fit
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Jachym - Raczyńska, dietetyczka i Paweł Raczyński, trener personalny w kolejnej odsłonie "Prawda i mit o byciu fit" przygotowali potrawy z dodatkiem kawy. Czarny napój idealnie wkomponowuje się w tiramisu, ale także owsiankę, tagiatelle czy kakaowe smoothie. Poznaj ich przepisy.
Fit tiramisu
Fit tiramisu
Fit tiramisu
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Fit tiramisu - przepis

Składniki:

  • 150 g podłużnych biszkoptów,
    • 250 g twarogu,
      • 150 g serka homogenizowanego waniliowego,
        • 2 łyżki ksylitolu,
          • łyżka ciemnego kakao,
            • 2 filiżanki espresso.

              Akcesoria: blender/rozdrabniacz, przeźroczysta miseczka deserowa kwadratowa lub prostokątna do podania

              Sposób przygotowania:

              W blenderze zmiksuj twaróg, serek i ksylitol. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj odrobinę wody. Kawę odstaw do wystygnięcia, przelej do miseczki. Na dno naczynia wykładaj połowę biszkoptów – każdy namoczony w kawie. Najlepiej namaczać biszkopty i od razu je wyciągając – nie mogą być za miękkie. Rozsmaruj połowę masy na biszkoptach, następnie wyłóż kolejną namoczoną warstwę biszkoptów i ponownie pozostałą część masy serkowej. Wierzch posyp delikatnie kakao i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

              Kakaowe smoothie czyli kawa i śniadanie w jednym
              Kakaowe smoothie czyli kawa i śniadanie w jednym
              Kakaowe smoothie czyli kawa i śniadanie w jednym
              Źródło: Michał Żebrowski/East News

              Kakaowe smoothie czyli kawa i śniadanie w jednym - przepis

              Składniki:

              • 200 g jogurtu naturalnego typu skyr,
                • 30 g ugotowanej kaszy jaglanej,
                  • dojrzały banan,
                    • filiżanka espresso,
                      • 50 g napoju roślinnego np. sojowego,
                        • łyżeczka kakao,
                          • pół łyżeczki cynamonu,
                            • 20 g migdałów,
                              • 10 g nasion chia lub siemienia lnianego - opcjonalnie.

                                Sposób przygotowania:

                                Wszystkie składniki blendujemy w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Szejka można przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki, jeśli rano mamy mało czasu - będzie wygodną i odżywczą opcją do zabrania "na wynos".

                                Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowe
                                Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowe
                                Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowe
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowej - przepis

                                Składniki:

                                • filet z łososia bez skóry (około 370 g),
                                  • 4 łyżki sosu sojowego,
                                    • 5 łyżek soku z cytryny,
                                      • 2 łyżki miodu,
                                        • espresso,
                                          • świeżo starty imbir,
                                            • sól, pieprz, szczypta cynamonu,
                                              • 120 g tagliatelle,
                                                • por,
                                                  • cebula,
                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                      • 2 łyżki oliwy,
                                                        • łyżka parmezanu,
                                                          • 2-3 łyżki śmietanki ,
                                                            • opcjonalnie około 40 ml białego wina,
                                                              • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
                                                                • garść natki pietruszki,
                                                                  • świeży rozmaryn,
                                                                    • duża garść rukoli,
                                                                      • odrobina oliwy i soku z cytryny.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Kawę zostawiamy do wystygnięcia. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy łososia i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc).

                                                                        Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rybę w naczyniu żaroodpornym około 15 minut.

                                                                        W międzyczasie gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy drobno pokrojonego pora, wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulkę. Dodajemy przyprawy. Przekładamy na patelnię makaron, odcedzając, zostawiamy odrobinę wody z makaronu do sosu. Podlewamy makaron wodą (3-4 łyżki), dodajemy parmezan, śmietankę i posiekaną natkę. Mieszamy.

                                                                        Na tagliatelle układamy upieczonego łososia, ozdabiamy rozmarynem i natką. Obok układamy rukolę skropioną oliwą i sokiem z cytryny.

                                                                        Pieczona kawowa owsianka ze śliwkami
                                                                        Pieczona kawowa owsianka ze śliwkami
                                                                        Pieczona kawowa owsianka ze śliwkami
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Pieczona kawowa owsianka ze śliwkami - przepis

                                                                        Składniki:

                                                                        • 100 g płatków owsianych,
                                                                          • 300 ml napoju roślinnego lub mleka,
                                                                            • 2 filiżanki espresso,
                                                                              • 200 g śliwek,
                                                                                • banan,
                                                                                  • 40 g orzechów np. pekan lub włoskich,
                                                                                    • szczypta cynamonu,
                                                                                      • 2 łyżeczki ksylitolu,
                                                                                        • jedno większe jajko,
                                                                                          • 150 g twarożku typu grani,
                                                                                            • 2 łyżeczki miodu.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Płatki gotujemy do napęcznienia i uzyskania gęstej konsystencji na mleku lub napoju roślinnym. Strudzimy. Śliwki kroimy w kostkę. Banana rozgniatamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki, na samym końcu dodajemy roztrzepane jajko. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Owsiankę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub silikonowej foremki i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

                                                                                              Kroimy jak ciasto lub w zostawiamy w foremkach żaroodpornych. Dekorujemy twarożkiem polanym odrobiną miodu.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                              Źródło: Marta Jachym i Paweł Raczyński

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana