Fit tiramisu - przepis
Składniki:
- 150 g podłużnych biszkoptów,
- 250 g twarogu,
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- łyżka ciemnego kakao,
- 2 filiżanki espresso.
Akcesoria: blender/rozdrabniacz, przeźroczysta miseczka deserowa kwadratowa lub prostokątna do podania
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj twaróg, serek i ksylitol. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj odrobinę wody. Kawę odstaw do wystygnięcia, przelej do miseczki. Na dno naczynia wykładaj połowę biszkoptów – każdy namoczony w kawie. Najlepiej namaczać biszkopty i od razu je wyciągając – nie mogą być za miękkie. Rozsmaruj połowę masy na biszkoptach, następnie wyłóż kolejną namoczoną warstwę biszkoptów i ponownie pozostałą część masy serkowej. Wierzch posyp delikatnie kakao i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Kakaowe smoothie czyli kawa i śniadanie w jednym - przepis
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego typu skyr,
- 30 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- dojrzały banan,
- filiżanka espresso,
- 50 g napoju roślinnego np. sojowego,
- łyżeczka kakao,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 20 g migdałów,
- 10 g nasion chia lub siemienia lnianego - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki blendujemy w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Szejka można przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki, jeśli rano mamy mało czasu - będzie wygodną i odżywczą opcją do zabrania "na wynos".
Tagliatelle z porem z łososiem w marynacie kawowej - przepis
Składniki:
- filet z łososia bez skóry (około 370 g),
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- espresso,
- świeżo starty imbir,
- sól, pieprz, szczypta cynamonu,
- 120 g tagliatelle,
- por,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka parmezanu,
- 2-3 łyżki śmietanki ,
- opcjonalnie około 40 ml białego wina,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- garść natki pietruszki,
- świeży rozmaryn,
- duża garść rukoli,
- odrobina oliwy i soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Kawę zostawiamy do wystygnięcia. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy łososia i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy rybę w naczyniu żaroodpornym około 15 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy drobno pokrojonego pora, wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulkę. Dodajemy przyprawy. Przekładamy na patelnię makaron, odcedzając, zostawiamy odrobinę wody z makaronu do sosu. Podlewamy makaron wodą (3-4 łyżki), dodajemy parmezan, śmietankę i posiekaną natkę. Mieszamy.
Na tagliatelle układamy upieczonego łososia, ozdabiamy rozmarynem i natką. Obok układamy rukolę skropioną oliwą i sokiem z cytryny.
Pieczona kawowa owsianka ze śliwkami - przepis
Składniki:
- 100 g płatków owsianych,
- 300 ml napoju roślinnego lub mleka,
- 2 filiżanki espresso,
- 200 g śliwek,
- banan,
- 40 g orzechów np. pekan lub włoskich,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- jedno większe jajko,
- 150 g twarożku typu grani,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
Płatki gotujemy do napęcznienia i uzyskania gęstej konsystencji na mleku lub napoju roślinnym. Strudzimy. Śliwki kroimy w kostkę. Banana rozgniatamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki, na samym końcu dodajemy roztrzepane jajko. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Owsiankę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub silikonowej foremki i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Kroimy jak ciasto lub w zostawiamy w foremkach żaroodpornych. Dekorujemy twarożkiem polanym odrobiną miodu.
Zobacz także:
- Kawa z cykorii – właściwości i skład
- Kawa - przed czy po śniadaniu? Najpopularniejsze mity dotyczące picia kawy
- Kawa jest zdrowa, ale trzeba unikać popularnych dodatków. "Zabieramy te prozdrowotne właściwości"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marta Jachym i Paweł Raczyński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN