Oprócz ciasta cukierniczki przygotowały mini serniczki oraz zapiekane croissanty z truskawkami.
Ciasto drożdżowe z kwaśną śmietaną i truskawkami
Składniki na rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych,
- 100 ml letniego mleka,
- 70 g mąki pszennej,
- łyżeczka cukru.
Składniki na ciasto:
- 430 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 50 ml mleka,
- 160 ml oleju,
- opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią (15 g).
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 60 g zimnego masła.
Dodatki:
- 350 g kwaśnej gęstej śmietany 18%,
- 80 g drobnego cukru do wypieków,
- łyżka budyniu waniliowego,
- 2 jajka,
- ok. 400-500 g świeżych truskawek.
Przygotowanie:
Rozczyn
Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, nie gorące. W miseczce umieść pokruszone drożdże, a potem dodaj cukier i wymieszaj. Wlej mleko, wsyp mąkę, wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Ciasto właściwe
Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj szczyptę soli, cukier, rozczyn, rozmącone jajka. Wlej też olej i mleko. Wyrabiaj mikserem przez ok. 6-8 minut końcówką z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto możesz wyrobić również ręcznie, w tym przypadku wyrabiaj przez około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godzinę). W miseczce umieść kwaśną śmietanę, dodaj cukier, budyń, jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki.
Kruszonka
Do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz cukier i rozcieraj palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połącz składniki, formując gładką kulę z ciasta. Włóż ją do zamrażalnika.
Spód standardowej blaszki z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż z misy za pomocą szpatułki na blaszkę, starając się je delikatnie rozciągnąć i rozpłaszczyć, aby wypełniło całą powierzchnię formy. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Na wierzch wylej kwaśną śmietanę, poukładaj kawałki truskawek i posyp kruszonką – rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika. Piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut na złoty kolor do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.
Mini serniczki na zimno z pieczonymi truskawkami
Składniki na masę serową:
- 500 g pełnotłustego serka śmietankowego,
- 100 g mascarpone.
- 120 g cukru pudru,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka z cytryny,
- 300 ml śmietany kremówki 36%,
- 9 g żelatyny w proszku,
- 45 g wody.
Składniki na frużelinę:
- 200 g świeżych truskawek,
- 20-30 g brązowego cukru,
- szczypta soli,
- łyżka soku z cytryny,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii,
- 8 g skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo: ok. 10 ciasteczek kruchych
Przygotowanie:
Masa serowa: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. W misce zmiksuj serek śmietankowy, mascarpone, ziarenka wydrążone z laski wanilii i skórkę startą z cytryny. Powinna powstać gładka masa serowa. Żelatynę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy serowej, a potem wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Następnie dodaj całość do masy serowej i wymieszaj do połączenia. Śmietankę ubij osobno na luźną konsystencję. Do masy serowej stopniowo dodawaj śmietankę, mieszając delikatnie rózgą kuchenną. Masę wylej do foremek i wstaw do zamrażarki. Wyłóż z foremek, kiedy serniczki będą tak stabilne, że będzie można wyjąć je z formy. Wstaw do lodówki, by się rozmroziły.
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Mini serniczki podawaj ze schłodzoną frużeliną. Udekoruj listkami mięty.
Rogale francuskie zapiekane z ricottą i truskawkami
Składniki:
- 390 g serka ricotta,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- skórka otarta z limonki,
- 225 g truskawek (pokrojonych w drobną kostkę),
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek),
- 2 jajka,
- 9 croissantów (bez nadzienia),
- 200 g truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki).
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj 12-otworową tacę na muffinki, aby uzyskać miejsce na sześć rogalików. Przełóż ricottę do miski i rozluźnij trzepaczką, a następnie dodaj cukier, budyń, jajka i skórkę z limonki. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj drobno pokrojone truskawki i całość delikatnie wymieszaj. Każdego rogalika przekrój poziomo na połowę, ale nie do końca. Otwórz każdy rogalik i umieść go w zagłębieniach tacki na muffinki. Postępuj tak ze wszystkimi 9 rogalikami. Wypełnij środek nadzieniem serowym i poukładaj truskawki (ćwiartki lub połówki). Piecz w piekarniku przez 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je na ciepło z gałką lodów waniliowych! Przechowuj w lodówce maksymalnie przez 3 dni.
Zobacz także:
- Truskawkowa kuchnia Patryka Galewskiego. Te słodkie owoce można dodać nie tylko do deserów
- Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
- Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Dorota Habdas , Justyna Pszczółka-Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News