Babcine ciasto drożdżowe i inne słodkości z truskawkami. Przepisy sióstr Pszczółek

Babcine ciasto drożdżowe i inne słodkości z truskawkami. Przepisy sióstr Pszczółek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawkowe propozycje od sióstr Pszczółek
Truskawkowe propozycje od sióstr Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
Trwa sezon na truskawki. Warto to wykorzystać i dodać te owoce do deserów, które podamy podczas przyjęcia bądź po prostu po rodzinnym obiedzie. Może to być na przykład ciasto drożdżowe z sekretnego przepisu babci sióstr Pszczółek lub inne zaprezentowane przez nie w kuchni Dzień Dobry TVN pyszności.

Oprócz ciasta cukierniczki przygotowały mini serniczki oraz zapiekane croissanty z truskawkami.

Ciasto drożdżowe z kwaśną śmietaną i truskawkami

Składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych,
    • 100 ml letniego mleka,
      • 70 g mąki pszennej,
        • łyżeczka cukru.

          Składniki na ciasto:

          • 430 g mąki pszennej,
            • 100 g cukru,
              • szczypta soli,
                • 3 jajka,
                  • 50 ml mleka,
                    • 160 ml oleju,
                      • opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią (15 g).

                        Składniki na kruszonkę:

                        • 100 g mąki pszennej,
                          • 50 g cukru pudru,
                            • 60 g zimnego masła.

                              Dodatki:

                              • 350 g kwaśnej gęstej śmietany 18%,
                                • 80 g drobnego cukru do wypieków,
                                  • łyżka budyniu waniliowego,
                                    • 2 jajka,
                                      • ok. 400-500 g świeżych truskawek.
                                        Ciasto drożdżowe z kwaśną śmietaną i truskawkami
                                        Ciasto drożdżowe z kwaśną śmietaną i truskawkami
                                        Ciasto drożdżowe z kwaśną śmietaną i truskawkami
                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                        Przygotowanie:

                                        Rozczyn

                                        Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, nie gorące. W miseczce umieść pokruszone drożdże, a potem dodaj cukier i wymieszaj. Wlej mleko, wsyp mąkę, wymieszaj całość i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

                                        Ciasto właściwe

                                        Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj szczyptę soli, cukier, rozczyn, rozmącone jajka. Wlej też olej i mleko. Wyrabiaj mikserem przez ok. 6-8 minut końcówką z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto możesz wyrobić również ręcznie, w tym przypadku wyrabiaj przez około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godzinę). W miseczce umieść kwaśną śmietanę, dodaj cukier, budyń, jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki.

                                        Kruszonka

                                        Do miski wsyp mąkę, dodaj drobno posiekane masło oraz cukier i rozcieraj palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połącz składniki, formując gładką kulę z ciasta. Włóż ją do zamrażalnika.

                                        Spód standardowej blaszki z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż z misy za pomocą szpatułki na blaszkę, starając się je delikatnie rozciągnąć i rozpłaszczyć, aby wypełniło całą powierzchnię formy. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Na wierzch wylej kwaśną śmietanę, poukładaj kawałki truskawek i posyp kruszonką – rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika. Piecz w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut na złoty kolor do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce.

                                        Mini serniczki na zimno z pieczonymi truskawkami

                                        Składniki na masę serową:

                                        • 500 g pełnotłustego serka śmietankowego,
                                          • 100 g mascarpone.
                                            • 120 g cukru pudru,
                                              • 1/2 laski wanilii,
                                                • skórka z cytryny,
                                                  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
                                                    • 9 g żelatyny w proszku,
                                                      • 45 g wody.

                                                        Składniki na frużelinę:

                                                        • 200 g świeżych truskawek,
                                                          • 20-30 g brązowego cukru,
                                                            • szczypta soli,
                                                              • łyżka soku z cytryny,
                                                                • ziarenka z 1/2 laski wanilii,
                                                                  • 8 g skrobi ziemniaczanej.

                                                                    Dodatkowo: ok. 10 ciasteczek kruchych

                                                                    Mini serniczki na zimno z pieczonymi truskawkami
                                                                    Mini serniczki na zimno z pieczonymi truskawkami
                                                                    Mini serniczki na zimno z pieczonymi truskawkami
                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Masa serowa: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. W misce zmiksuj serek śmietankowy, mascarpone, ziarenka wydrążone z laski wanilii i skórkę startą z cytryny. Powinna powstać gładka masa serowa. Żelatynę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy serowej, a potem wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Następnie dodaj całość do masy serowej i wymieszaj do połączenia. Śmietankę ubij osobno na luźną konsystencję. Do masy serowej stopniowo dodawaj śmietankę, mieszając delikatnie rózgą kuchenną. Masę wylej do foremek i wstaw do zamrażarki. Wyłóż z foremek, kiedy serniczki będą tak stabilne, że będzie można wyjąć je z formy. Wstaw do lodówki, by się rozmroziły.

                                                                    Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Mini serniczki podawaj ze schłodzoną frużeliną. Udekoruj listkami mięty.

                                                                    Rogale francuskie zapiekane z ricottą i truskawkami

                                                                    Składniki:

                                                                    • 390 g serka ricotta,
                                                                      • 3 łyżki drobnego cukru,
                                                                        • skórka otarta z limonki,
                                                                          • 225 g truskawek (pokrojonych w drobną kostkę),
                                                                            • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek),
                                                                              • 2 jajka,
                                                                                • 9 croissantów (bez nadzienia),
                                                                                  • 200 g truskawek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki).
                                                                                    Rogale francuskie zapiekane z ricottą i truskawkami
                                                                                    Rogale francuskie zapiekane z ricottą i truskawkami
                                                                                    Rogale francuskie zapiekane z ricottą i truskawkami
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj 12-otworową tacę na muffinki, aby uzyskać miejsce na sześć rogalików. Przełóż ricottę do miski i rozluźnij trzepaczką, a następnie dodaj cukier, budyń, jajka i skórkę z limonki. Dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj drobno pokrojone truskawki i całość delikatnie wymieszaj. Każdego rogalika przekrój poziomo na połowę, ale nie do końca. Otwórz każdy rogalik i umieść go w zagłębieniach tacki na muffinki. Postępuj tak ze wszystkimi 9 rogalikami. Wypełnij środek nadzieniem serowym i poukładaj truskawki (ćwiartki lub połówki). Piecz w piekarniku przez 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz podać je na ciepło z gałką lodów waniliowych! Przechowuj w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

                                                                                    Drożdżówki z truskawkami
                                                                                    Drożdżówki z truskawkami
                                                                                    Drożdżówki z truskawkami
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                    Źródło: Dorota Habdas , Justyna Pszczółka-Oślizło

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości