Halibut zapiekany z cytryną, pietruszką i chili podany z truskawkowym winegretem
Składniki:
- 4 filety z halibuta (ok. 600 g)
- 2 cytryny
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekana papryczka pepperoni
- 20 g masła
- sól
- 50 g masła klarowanego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 C. Halibuta natrzyj posiekanym chili wraz z natką pietruszki i sokiem oraz skórką z dwóch cytryn. Włóż rybę do pieca i na każdym kawałku ułóż po kawałku masła. Piecz przez 12 minut.
Truskawkowy winegret
Składniki:
- szklanka obranych truskawek
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- odrobina cukru lub miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki połącz i zmiksuj.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane serem blue podane z chutneyem truskawkowym i szpinakiem
Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe (ok. 300 g każda)
- 200 g sera typu blue – lazur, rokpol i wiele innych
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Polędwiczki oczyść z błon. Odetnij tzw. głowy, czyli zgrubienia na szerszym końcu. Natrzyj je z zewnątrz solą, pieprzem ziołowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem ziołowym. Za pomocą palca zrób dziurę wzdłuż polędwiczek, uważając, aby nie przedziurawić mięsa. Ser pleśniowy w miarę możliwości pokrój w grubsze słupki. Wymieszaj je z natką pietruszki i wciskaj w powstałą kieszeń. Następnie za pomocą sznurka gastronomicznego zawiąż mięso centymetr za miejscem w którym wbiłeś/aś palec w mięso.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż polędwiczki na złoty kolor i włóż je do pieca na 15 minut.
Chutney truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml białego octu winnego
- 200 g cukru
- sól
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i truskawki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy truskawki i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.
Jasiek Kuroń
Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów
- 200 twardego sera koziego
- garść orzechów włoskich
- 15 truskawek
- szklanka mąki
- szklanka bułki tartej
- 2-3 jajka
- łyżka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 160 C. Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojone w ćwiartki truskawki i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez 10 minut.
Jasiek Kuroń
Zielona sałatka z wędzonym pstrągiem, truskawkami, bryndzą i awokado
Składniki:
- 2/3 rodzaje sałat
- 200 g wędzonego pstrąga lub łososia
- 2 dojrzałe awokado
- 100 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
- 1 zielony ogórek
- 12 truskawek truskawek
- 150 g bryndzy
- 200 g jogurtu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka cukru
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w paski. Następnie skrop je sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ogórek umyj, obierz i pokrój w pół plastry o grubości 1 cm. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj do niej pozostałe przygotowane składniki oraz uprażone orzechy. Na wierzch porwij pstrąga oraz pokrusz ser. Całość polej zmiksowanym sosem z jogurtu, oliwy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu, całość delikatnie wymieszaj.
Jasiek Kuroń
Multiwitaminowa pizza owocowa
Nadal nie wiesz co ugotować? Zobacz, jak przygotować multiwitaminową pizzę, którą zachwyci się każdy niejadek. Przepis znajdziesz w materiale wideo:
Zobacz też:
Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać
Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Jasiek Kuroń