Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia

Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.

Halibut zapiekany z cytryną, pietruszką i chili podany z truskawkowym winegretem

Składniki:

  • 4 filety z halibuta (ok. 600 g)
  • 2 cytryny
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekana papryczka pepperoni
  • 20 g masła
  • sól
  • 50 g masła klarowanego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160 C. Halibuta natrzyj posiekanym chili wraz z natką pietruszki i sokiem oraz skórką z dwóch cytryn. Włóż rybę do pieca i na każdym kawałku ułóż po kawałku masła. Piecz przez 12 minut.

Truskawkowy winegret

Składniki:

  • szklanka obranych truskawek
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • odrobina cukru lub miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Składniki połącz i zmiksuj.

Polędwiczki wieprzowe faszerowane serem blue podane z chutneyem truskawkowym i szpinakiem

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe (ok. 300 g każda)
  • 200 g sera typu blue – lazur, rokpol i wiele innych
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki drobno posiekanego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Polędwiczki oczyść z błon. Odetnij tzw. głowy, czyli zgrubienia na szerszym końcu. Natrzyj je z zewnątrz solą, pieprzem ziołowym, posiekanym czosnkiem i pieprzem ziołowym. Za pomocą palca zrób dziurę wzdłuż polędwiczek, uważając, aby nie przedziurawić mięsa. Ser pleśniowy w miarę możliwości pokrój w grubsze słupki. Wymieszaj je z natką pietruszki i wciskaj w powstałą kieszeń. Następnie za pomocą sznurka gastronomicznego zawiąż mięso centymetr za miejscem w którym wbiłeś/aś palec w mięso.

Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż polędwiczki na złoty kolor i włóż je do pieca na 15 minut.

Chutney truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml białego octu winnego
  • 200 g cukru
  • sól

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i truskawki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy truskawki i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.

Jasiek Kuroń

Roladki z piersi kurczaka z kozim serem, orzechami włoskimi i truskawkami

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka po około 120 gramów
  • 200 twardego sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • 15 truskawek
  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • 2-3 jajka
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160 C. Orzechy włoskie delikatnie posiekaj i upraż na suchej patelni, po czym odstaw do ostygnięcia. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak aby ich nie przedziurawić. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Na środku ułóż kawałek sera koziego, pokrojone w ćwiartki truskawki i orzechy. Roladki zwiń jak najściślej. Aby upewnić się, że roladki się nie rozpadną możesz je owinąć sznurkiem gastronomicznym lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane roladki klasycznie panieruj. Najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach (możesz je doprawić solą, pieprzem, a nawet tymiankiem) na koniec w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z każdej strony, następnie przełóż do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez 10 minut.

Jasiek Kuroń

Zielona sałatka z wędzonym pstrągiem, truskawkami, bryndzą i awokado

Składniki:

  • 2/3 rodzaje sałat
  • 200 g wędzonego pstrąga lub łososia
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g orzechów piniowych lub pestek słonecznika
  • 1 zielony ogórek
  • 12 truskawek truskawek
  • 150 g bryndzy
  • 200 g jogurtu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Awokado obierz ze skóry, przetnij na pół, usuń pestkę i pokrój w paski. Następnie skrop je sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ogórek umyj, obierz i pokrój w pół plastry o grubości 1 cm. Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój w ćwiartki. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj do niej pozostałe przygotowane składniki oraz uprażone orzechy. Na wierzch porwij pstrąga oraz pokrusz ser. Całość polej zmiksowanym sosem z jogurtu, oliwy, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu, całość delikatnie wymieszaj.

Jasiek Kuroń

Multiwitaminowa pizza owocowa

Nadal nie wiesz co ugotować? Zobacz, jak przygotować multiwitaminową pizzę, którą zachwyci się każdy niejadek. Przepis znajdziesz w materiale wideo:

''Multiwitaminowa pizza owocowa'', reporter: Małgorzata Fall 

Zobacz też:

Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Jasiek Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości