Sprawdź, jak zrobić królika w musztardzie, risotto ze szparagami, kotleciki cielęce z szynką parmeńską i szałwią oraz rybę pieczoną w soli.
To najbardziej trująca ryba świata.
Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad i nie tylko. Sprawdź niezawodny przepis.
Coraz mniej Polaków zainteresowanych jest kupowaniem żywego karpia na Boże Narodzenie. Jak wygląda hodowla ryby i czy tegoroczne święta będą ostatnimi, podczas których kupimy to zwierzę żywe opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Mariusz Zieliński - dziennikarz programu "Uwaga! TVN" oraz dziennikarz TVN24 Radek Mróz.
Oprócz tradycyjnych śledzi czy karpia na świątecznym stole można zaserwować nowoczesne danie z łososiem w roli głównej.
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych ryb, która przez lata cieszyła podniebienia smakoszy z całego świata. Jego delikatny smak, a także łatwy dostęp uczynił go niemalże ikoną wielu rybnych tawern. Jednak, w ostatnim czasie ryba ta znika z restauracyjnych kart, dlaczego?
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta.
Ryba mintaj jest bardzo popularna i łatwo dostępna, a co za tym idzie, bardzo często gości na naszych na stołach podczas obiadu. Jest delikatna w smaku i dobrze komponuje się z warzywami. Upiecz ją w piekarniku, aby podkreślić głębię jej smaku.
W wyniku nierozważnej gospodarki rybnej i czynników klimatycznych dzisiaj dorsz jest rybą zagrożoną wyginięciem. Dotyczy to całej populacji żyjącej w Morzu Bałtyckim.
Projektantka syrenich ogonów, opowiedziała o swojej pasji, którą dzieli z grupą koleżanek.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Troć wędrowna to ryba zamieszkująca rzeki wpadające do Morza Bałtyckiego.
Sylwia Garska-Chmarycz, uczestniczka 9. edycji programu "MasterChef" i miłośniczka kuchni kaszubskiej, odwiedziła zakład przetwórni ryb, gdzie nauczyła się szybko "rozbierać" makrelę. Swoją wiedzą podzieliła się w Dzień Dobry TVN. - Ta ryba jest bardzo wdzięczna w obieraniu - podkreśliła.
Nie zagryzaj jej kromką chleba.
Sprawdź przepis na bourdeto, czyli rybę w sosie paprykowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kanapki w duńskim stylu z dodatkiem ryby to niebanalna, a jednocześnie prosta prosta propozycja na pyszny posiłek. Jak je przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami podzielił się Piotr Kucharski.
Szukasz pomysłu na wakacyjny obiad z rybą w roli głównej? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na smażoną polędwicę z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem.
Obiad na pożegnania lata? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy pyszne dania rybne. Jak zrobić łososia z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową? Sprawdź przepis kulinarnego mistrza, Sebastiana Olmy.
Smażalnie w nadmorskich kurortach kuszą turystów "świeżymi rybkami". Sęk w tym, że wiele z nich wcale nie pochodzi z Morza Bałtyckiego. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.
Tołpyga to ryba pochodząca z Chin i Rosji. Jej występowanie w polskich jeziorach to efekt sztucznego zasiedlenia. Żyje razem z karpiami i amurami. Jest rybą płochliwą i bardzo ostrożną. Zazwyczaj jest łowiona przy okazji złowienia karpia. Sprawdź, na co bierze tołpyga i jak można przyrządzić złowioną rybę.
Mateusz Zielonka jest zwycięzcą 6. edycji programu MasterChef. W programie Dzień Dobry TVN przygotował autorski przepis na krokiety rybne. Sprawdź, jak przygotować to danie. Sprawdzi się idealnie na piątkowy obiad.
Pierwszego kwietnia Francuzi obdarowują się rybą. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje, jak przygotować ryby. Sprawdź jego autorski przepis na pancakes fish.
Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić domowe paluszki rybne z płatkami owsianymi? Sprawdź przepis.
Karpie koi wyhodowano pierwszy raz w Japonii w XIX wieku. Od tego czasu powstało ponad 100 różnych odmian tej cenionej przez kolekcjonerów ryby. Jest pożądaną ozdobą przydomowych stawów na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że to w wielkopolskim Chocimiu istnieje jedna z największych na świecie hodowli tego karpia.
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.
Aby zwiększyć swoje szanse na złowienia karpia, najlepiej zapoznać się przed wyprawą na ryby z kalendarzem brań karpia. Wskaże on nam dni, kiedy prawdopodobieństwo złowienia tej ryby jest największe.
Ryba o imieniu Janusz ma 15 lat i kilka miesięcy temu przestała pływać. Zwierzę porusza się obecnie na wodnym wózku inwalidzkim na szelkach. Stworzyła go Iza Kaczmarek, właścicielka rybki. W rehabilitacji pomaga również lekarka weterynarii Paula Dziubińska. O walce o zdrowie Janusza opowiedziały w Dzień Dobry TVN.
Sielawa to ryba słodkowodna z polskich jezior. Delikatna w smaku, z dużymi, łatwo odchodzącymi ośćmi. Nietrudna do przyrządzenia, dobrze smakuje wędzona, grillowana i marynowana w occie. Jak można podać sielawę? Jakie ma wartości odżywcze?