ryba

    ryba

    Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.

    Gdy tylko otworzyły się restauracyjne ogródki, media społecznościowe zaroiły się od zdjęć paragonów, na których widnieją wygórowane ceny w nadmorskich smażalniach. Jeden z internautów był przerażony, gdy zobaczył, że za porcję ryby zapłacił 61 złotych, a to dopiero początek rachunku. Skąd takie ceny? Czy wszędzie jest tak drogo?

    Koty uwielbiają ryby, ale czy są one dla nich bezpieczne? Okazuje się, że tak. Jeśli wybierzesz odpowiedni gatunek ryby dla swojego pupila, możesz nie tylko sprawić mu przyjemność, ale również zadbać o jego zdrowie, dostarczając mu niezbędnych witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczów omega-3 i omega-6. Sprawdź, jakie ryby podawać kotu.

    Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.

    Polska kuchnia bogata jest w potrawy mięsne i mączne. Jednak niekiedy trzeba zawalczyć o lepszą figurę lub po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Wtedy doskonałą alternatywą dla mięsa mogą być ryby. Dobrym źródłem białka i niezbędnych do funkcjonowania organizmu człowieka kwasów jest dorsz. Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony.

    Jak z łatwo dostępnych w domu produktów i ryby wyczarować doskonałe grillowane danie? Z pomocą rusza szybki i banalnie prosty przepis na lucjana czerwonego, inaczej red snappera. Jeśli nie uda się go dostać, to równie doskonale sprawdzi się okoń. Zobacz, w jaki sposób urozmaicić spotkanie przy grillu.

    Czy sen o rybach w wodzie powinien niepokoić? Jego znaczenie zależy od tego, w jakim kontekście pojawiły się zwierzęta. Zastanawiasz się, co oznacza w senniku łowienie ryb? Może pojawiły się one martwe lub wędzone? Sprawdź, jakie są interpretacje marzeń sennych.

    Dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy. Wraz z naszymi ulubionymi kucharzami ruszamy z całkiem nowym cyklem. W te wakacje poznacie ulubione dania najlepszych kucharzy w Polsce. Zaczynamy od Grzegorza Zawieruchy i jego "comfort food" - czyli danie, które nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem. To potrawa, którą moglibyście jeść codziennie.

    Truskawki tylko na słodko? Jasiek Kuroń obala mity i przygotowuje je na wytrawnie, a pasują nawet do ryby. Zobacz, jak przygotować z truskawkami: halibuta, polędwiczki wieprzowe, roladki z piersi kurczaka oraz zieloną sałatkę z wędzonym pstrągiem.

    Wedle wszelkich zaleceń żywieniowych powinniśmy zjadać średnio dwie porcje ryb tygodniowo. W czasie zakupów możemy wymagać od sprzedawcy informacji, z jakiej hodowli dana ryba pochodzi. Czy ryby, które kupujemy w sklepach są kontrolowane na zawartość różnych zanieczyszczeń, w tym niebezpiecznej dla naszego zdrowia rtęci? Które gatunki są najzdrowsze, a których powinniśmy unikać? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dr Reginę Wierzejską z Instytutu Żywności i Żywienia.

    Na zlecenie UOKiK Inspekcja Handlowa skontrolowała 70 proc. sklepów i hurtowni rybnych. Aż w 70 proc. Wykryto nieprawidłowości. Wśród sprawdzanych ryb znaleziono m.in. łososia "z zażółceniami i o tranowatym smaku" oraz "mazistego" mintaja. Jakie jeszcze nieprawidłowości wykryto? O komentarz do tych wyników poprosiliśmy gościa Dzień Dobry TVN Agnieszkę Majchrzak z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na co zwracać uwagę przy zakupie ryby? Czy ryby szybko się psują?

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie świąteczne stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego warto go jeść? O historię karpia i jego prozdrowotne właściwości zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Zobaczcie, jak Czesi postanowili wypromować karpia ;)

    Kilka dni temu klient jednego z supermarketów w zakupionej rybie znalazł pasożyty, które po spożyciu przez człowieka mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zaprosiliśmy do Dzień Dobry TVN restauratora Mateusza Gesslera, aby powiedział, jak wygląda świeża ryba, jak szybko należy ją zjeść po złowieniu i czy jedzenie surowej ryby jest bezpieczne. Dowiedzieliśmy się również, po czym poznać rybę hodowlaną.

    Ta ryba żyje przy dnie. jest aktywna w nocy. Najchętniej wybiera miejsca ciepłe i obficie porośnięte. A jej krew zawiera niebezpieczną dla ssaków substancję o działaniu podobnym do jadu węża. Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, by zobaczyć połów węgorza. Zobaczcie, jak przygotowuje się węgorza z grilla.

    Mikołaj Rey w kolejną kulinarną podróż udał się aż do Darłówka. Zasmakował tam miejscowego, nadmorskiego przysmaku - flądry. Ze względu na jej oryginalny wygląd Mikołaj określił ją "x-menem wśród rybów". Jak ocenił smak grillowanej ryby? :)

    Internet obiegła wiadomość, że na początku tego roku u wybrzeży Nowej Zelandii, w zatoce Bay of Islands na Wyspie Północnej, znaleziono rybę z nogami. Swoją popularnością przebiła nawet Nemo z bajki Disneya. O wyjątkowości tej ryby reporter Dzień Dobry TVN Michał Malinowski rozmawiał z Andrew Stewardem z Muzeum Te Papa Tongarewa w Nowej Zelandii. Czy jej niezwykły wygląd ma związek z zatruciem środowiska?

    Tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na Mazury, gdzie spróbował tamtejszego specjału - szczupaka. Dlaczego ryb nie wolno łowić przez cały rok? Jak dobrze przyrządzić rybę, by nie miała posmaku mułu? I jakie szczupak ma właściwości zdrowotne?

    Tym razem nasz smakosz udał się do kopalni soli w Kłodawie. Szukał tam odpowiedniej soli do świątecznej potrawy. Podobno sól z tamtejszej kopalni to samo zdrowie. Jakie właściwości ma kłodawska sól? I jakie danie przygotował Mikołaj?

    Profesor Jerzy Bralczyk napisał książkę kulinarną. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Bartek Węglarczyk spotkał się w kuchni Państwa Bralczyków z profesorem i jego żoną, która krzątała się po kuchni. Jak robi się kopczyznę? Czy bigos to polskie danie? Czy śledzik jest mniejszy od śledzia?