Wielu z nas chętnie sięga po paluszki rybne. Nie tylko są idealne na szybki obiad, to jeszcze wydają się być zdrowe. Tymczasem skład niektórych z nich jest alarmujący.
Aktorka Małgorzata Potocka i jej wnuk Tadeusz w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: zupę serową z grzankami, tajską rybę w sosie Tom Yum, wołowinę po koreańsku z warzywami, a na deser - galaretkę wiśniową.
Polacy spożywają coraz więcej ryb. Na stołach obok śledzi, mintajów czy makreli swoje miejsce znajdują m.in. ryby maślane, które we Włoszech i w Japonii są zakazane.
Sposobów na przyrządzenie ryb jest wiele, jednak gotowanie ich na parze lub pieczenie w piekarniku pozwala wyeliminować z diety większą ilość tłuszczu. Dorsz pieczony ma mniej kalorii i tłuszczu niż dorsz smażony. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad i nie tylko. Sprawdź niezawodny przepis.
Coraz mniej Polaków zainteresowanych jest kupowaniem żywego karpia na Boże Narodzenie. Jak wygląda hodowla ryby i czy tegoroczne święta będą ostatnimi, podczas których kupimy to zwierzę żywe opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Mariusz Zieliński - dziennikarz programu "Uwaga! TVN" oraz dziennikarz TVN24 Radek Mróz.
Łosoś to jedna z najbardziej popularnych ryb, która przez lata cieszyła podniebienia smakoszy z całego świata. Jego delikatny smak, a także łatwy dostęp uczynił go niemalże ikoną wielu rybnych tawern. Jednak, w ostatnim czasie ryba ta znika z restauracyjnych kart, dlaczego?
Dorsz smażony to jedno z popularniejszych dań rybnych w Polsce. Sama ryba jest łatwo dostępna i konkurencyjna cenowo w stosunku do łososia czy halibuta.
Ryba mintaj jest bardzo popularna i łatwo dostępna, a co za tym idzie, bardzo często gości na naszych na stołach podczas obiadu. Jest delikatna w smaku i dobrze komponuje się z warzywami. Upiecz ją w piekarniku, aby podkreślić głębię jej smaku.
W wyniku nierozważnej gospodarki rybnej i czynników klimatycznych dzisiaj dorsz jest rybą zagrożoną wyginięciem. Dotyczy to całej populacji żyjącej w Morzu Bałtyckim.
Sylwia Garska-Chmarycz, uczestniczka 9. edycji programu "MasterChef" i miłośniczka kuchni kaszubskiej, odwiedziła zakład przetwórni ryb, gdzie nauczyła się szybko "rozbierać" makrelę. Swoją wiedzą podzieliła się w Dzień Dobry TVN. - Ta ryba jest bardzo wdzięczna w obieraniu - podkreśliła.
Kanapki w duńskim stylu z dodatkiem ryby to niebanalna, a jednocześnie prosta prosta propozycja na pyszny posiłek. Jak je przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami podzielił się Piotr Kucharski.
Szukasz pomysłu na wakacyjny obiad z rybą w roli głównej? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na smażoną polędwicę z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem.
Obiad na pożegnania lata? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy pyszne dania rybne. Jak zrobić łososia z paluszkami krabowymi i fasolką szparagową? Sprawdź przepis kulinarnego mistrza, Sebastiana Olmy.
Smażalnie w nadmorskich kurortach kuszą turystów "świeżymi rybkami". Sęk w tym, że wiele z nich wcale nie pochodzi z Morza Bałtyckiego. Sprawdź, jak nie dać się oszukać.