Dania z patelni nie muszą być nudne. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował swoje propozycje, na proste, a jednocześnie zachwycające dania właśnie z patelni. A to wszystko w wiosennym klimacie - ze świeżymi warzywami i nowalijkami. Poznajcie jego przepisy i weźcie duży kęs wiosny.
Patelnia pełna pomysłów - "indyk, ryż i grzyby tyż"
Składniki:
- 2 kg filetu z indyka,
- 250 g ryżu,
- 500 ml wywaru warzywnego,
- 200 g grzybów mrożonych (mix),
- 100 g pieczarek,
- pęczek młodej marchwi,
- cebula,
- koper,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- tymianek,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra, słodka,
- masło klarowane do smażenia,
- seler naciowy,
- jabłko polskie,
- zielona papryka,
- musztarda francuska,
- ocet jabłkowy,
- miód do smaku,
- olej rzepakowy,
- boczek wędzony surowy w plastrach.
Sposób przygotowania:
Filet z indyka najlepiej dzień przed podaniem wrzucić do solanki, przyjmując 2 czubate łyżki soli na litr wody. Na dzień następny dokładnie obtaczamy w suchych przyprawach. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Na głębokiej patelni na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pieczarki. W trakcie smażenia dodajemy troszkę soli i cukru. Do podsmażonej cebuli wrzucamy suchy ryż tak, jak byśmy rozpoczynali przygotowanie risotta. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby mrożone. Wszystko zalewamy wywarem warzywnym, wsypujemy wszystkie świeże zioła, na wierzch wykładamy filet z kurczaka i młode marchewki. Wszystko przykrywamy pokrywką i wstawiamy do wolnego duszenia na około godzinę.
Warzywa i owoce kroimy w drobną kostkę jak na sałatkę jarzynową. Dodajemy ocet jabłkowy, musztardę francuską, olej rzepakowy, miód, sól i pieprz. Mieszamy. Podajemy do naszego indyka.
Młode ziemniaki z kalafiorem, gorczycą i jajkami z patelni
Składniki:
- 600 g młodych, drobniejszych ziemniaków,
- kalafior,
- 5–6 jajek,
- 200 ml śmietanki 36%,
- musztarda francuska,
- masło klarowane do smażenia,
- 2 cebule,
- koper,
- natka pietruszki,
- szczypior,
- sól i pieprz czarny do smaku,
- pieczywo rustykalne.
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki i smażymy razem. Po kilku minutach podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy patelnię pokrywką. Po mniej więcej 10 minutach do ziemniaków dorzucamy kalafiora, podzielonego na małe różyczki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, połowę kalafiora wyjmujemy i miksujemy wraz ze śmietanką na purée. Dodajemy musztardę do smaku. Na patelnię z ziemniakami i pozostałym kalafiorem wlewamy sos śmietanowy, do tego wbijamy jajka, niczym do szakszuki, i czekamy, aż zetnie się białko. Z pieczywa przygotowujemy rwane grzanki, z boczku – chrupiące chipsy i tym posypujemy nasze danie. Pamiętajmy o zielonym na wierzchu.
Ryba w sosie szczawiowym z kawałkami jabłka i rzodkiewką z patelni
Składniki:
- 500 g filetu z łososia lub dorsza,
- masło klarowane do smażenia,
- pęczek szczypioru,
- 3 pęczki szczawiu,
- pęczek rzodkiewki,
- 2–3 polskie jabłka,
- 300 ml śmietanki 36%,
- sól,
- pieprz czarny,
- 2–3 młode ziemniaki,
- koper.
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym przesmażamy kawałki ryby oprószonej solą i pieprzem oraz kawałki jabłek. Po przełożeniu na drugą stronę ryby na patelnię dosypujemy szczypior, szczaw i dolewamy śmietankę. Kiedy tylko śmietanka odparuje, dodajemy koper i posypujemy wszystko plasterkami rzodkiewek oraz plasterkami smażonych ziemniaków, niczym chipsami.
Frittata z makaronu, rabarbaru, twarogu i miodu
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti,
- 4 jajka,
- 200 g twarogu niemielonego,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 3 laski rabarbaru,
- 2–3 łyżki miodu,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem cynamonu. Jajka miksujemy z miodem. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy cukrem wanilinowym i odstawiamy. Zmiksowane jajka łączymy z rozdrobnionym twarogiem, dodajemy do tego makaron i mieszamy. Na patelni przesmażamy chwilę rabarbar i na wierzch wykładamy makaron wymieszany z masą jajeczno-serową. Smażymy z jednej strony i po 2–3 minutach przekładamy na stronę drugą. Frittatę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Ugotowany na patelni gulasz pokryty ciastem francuskim, czyli pyszne danie jednogarnkowe
- Placki z patelni na trzy sposoby
- Smażone też może być zdrowe. Poznaj dania z olejem rzepakowym Grzegorza Zwieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak