Patelnia pełna pomysłów, czyli dania od Andrzeja Polana

Patelnia pełna pomysłów, czyli dania od Andrzeja Polana
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan i jego wiosna na patelni
Andrzej Polan i jego wiosna na patelni
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Dania z patelni nie muszą być nudne. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował swoje propozycje, na proste, a jednocześnie zachwycające dania właśnie z patelni. A to wszystko w wiosennym klimacie - ze świeżymi warzywami i nowalijkami. Poznajcie jego przepisy i weźcie duży kęs wiosny.

Patelnia pełna pomysłów - "indyk, ryż i grzyby tyż"

Patelnia pełna pomysłów
Patelnia pełna pomysłów
Patelnia pełna pomysłów
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 2 kg filetu z indyka,
  • 250 g ryżu,
  • 500 ml wywaru warzywnego,
  • 200 g grzybów mrożonych (mix),
  • 100 g pieczarek,
  • pęczek młodej marchwi,
  • cebula,
  • koper,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • tymianek,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka ostra, słodka,
  • masło klarowane do smażenia,
  • seler naciowy,
  • jabłko polskie,
  • zielona papryka,
  • musztarda francuska,
  • ocet jabłkowy,
  • miód do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • boczek wędzony surowy w plastrach.

Sposób przygotowania:

Filet z indyka najlepiej dzień przed podaniem wrzucić do solanki, przyjmując 2 czubate łyżki soli na litr wody. Na dzień następny dokładnie obtaczamy w suchych przyprawach. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny. Na głębokiej patelni na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i pieczarki. W trakcie smażenia dodajemy troszkę soli i cukru. Do podsmażonej cebuli wrzucamy suchy ryż tak, jak byśmy rozpoczynali przygotowanie risotta. Chwilę smażymy i dodajemy grzyby mrożone. Wszystko zalewamy wywarem warzywnym, wsypujemy wszystkie świeże zioła, na wierzch wykładamy filet z kurczaka i młode marchewki. Wszystko przykrywamy pokrywką i wstawiamy do wolnego duszenia na około godzinę.

Warzywa i owoce kroimy w drobną kostkę jak na sałatkę jarzynową. Dodajemy ocet jabłkowy, musztardę francuską, olej rzepakowy, miód, sól i pieprz. Mieszamy. Podajemy do naszego indyka.

Młode ziemniaki z kalafiorem, gorczycą i jajkami z patelni

Składniki:

  • 600 g młodych, drobniejszych ziemniaków,
  • kalafior,
  • 5–6 jajek,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • musztarda francuska,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 2 cebule,
  • koper,
  • natka pietruszki,
  • szczypior,
  • sól i pieprz czarny do smaku,
  • pieczywo rustykalne.

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Na maśle klarowanym przesmażamy cebulę, dodajemy ziemniaki i smażymy razem. Po kilku minutach podlewamy delikatnie wodą i przykrywamy patelnię pokrywką. Po mniej więcej 10 minutach do ziemniaków dorzucamy kalafiora, podzielonego na małe różyczki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, połowę kalafiora wyjmujemy i miksujemy wraz ze śmietanką na purée. Dodajemy musztardę do smaku. Na patelnię z ziemniakami i pozostałym kalafiorem wlewamy sos śmietanowy, do tego wbijamy jajka, niczym do szakszuki, i czekamy, aż zetnie się białko. Z pieczywa przygotowujemy rwane grzanki, z boczku – chrupiące chipsy i tym posypujemy nasze danie. Pamiętajmy o zielonym na wierzchu.

Ryba w sosie szczawiowym z kawałkami jabłka i rzodkiewką z patelni

Ryba w sosie szczawiowym z kawałkami jabłka i rzodkiewką z patelni
Ryba w sosie szczawiowym z kawałkami jabłka i rzodkiewką z patelni
Ryba w sosie szczawiowym z kawałkami jabłka i rzodkiewką z patelni
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia lub dorsza,
  • masło klarowane do smażenia,
  • pęczek szczypioru,
  • 3 pęczki szczawiu,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 2–3 polskie jabłka,
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • 2–3 młode ziemniaki,
  • koper.

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym przesmażamy kawałki ryby oprószonej solą i pieprzem oraz kawałki jabłek. Po przełożeniu na drugą stronę ryby na patelnię dosypujemy szczypior, szczaw i dolewamy śmietankę. Kiedy tylko śmietanka odparuje, dodajemy koper i posypujemy wszystko plasterkami rzodkiewek oraz plasterkami smażonych ziemniaków, niczym chipsami.

Frittata z makaronu, rabarbaru, twarogu i miodu

Frittata z makaronu, rabarbaru, twarogu i miodu
Frittata z makaronu, rabarbaru, twarogu i miodu
Frittata z makaronu, rabarbaru, twarogu i miodu
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • 4 jajka,
  • 200 g twarogu niemielonego,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 3 laski rabarbaru,
  • 2–3 łyżki miodu,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem cynamonu. Jajka miksujemy z miodem. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy cukrem wanilinowym i odstawiamy. Zmiksowane jajka łączymy z rozdrobnionym twarogiem, dodajemy do tego makaron i mieszamy. Na patelni przesmażamy chwilę rabarbar i na wierzch wykładamy makaron wymieszany z masą jajeczno-serową. Smażymy z jednej strony i po 2–3 minutach przekładamy na stronę drugą. Frittatę podajemy posypaną cukrem pudrem.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości