Materiał promocyjny

Smażone też może być zdrowe. Poznaj dania z olejem rzepakowym Grzegorza Zwieruchy

Obiad bez mięsa, ale ze smakiem. Dziś rządzą warzywa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne, ale i zdrowe smażone dania. Wszystko to za sprawą oleju rzepakowego. Poznaj jego przepisy na tofu z fasolką i ryżem, dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym, sałatkę z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym i wegetariańskie "kotleciki mielone" z buraczkami na ciepło.

Olej rzepakowy jest bogaty w kwasy omega-3, jest zatem ważnym źródłem tego składnika. Ponadto rafinowany olej ma wysoką temperaturę dymienia - ok 240%, jest więc idealny do smażenia. Warto pamiętać, że im grubsza warstwa oleju, tym wolniej będą zachodzić w nim przemiany chemiczne, a smażenie jest bezpieczniejsze. Olej przed każdym kolejnym smażeniem należy wymieniać, nie powinno się go zlewać i przechowywać.

Tofu z fasolką i ryżem
Tofu z fasolką i ryżem
Tofu z fasolką i ryżem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tofu z fasolką i ryżem - przepis

Składniki:

  • 400 g wędzonego tofu,
    • łyżka sosu sojowego,
      • łyżka mirinu,
        • ½ łyżeczki pasty miso,
          • ½ łyżeczki sosu sriracha,
            • 3 ząbki czosnku,
              • 2 łyżeczki nasion sezamu,
                • 2 cebule dymki (szczypior),
                  • łyżka oleju rzepakowego,
                    • 200 g zielonej fasolki,
                      • ryż jaśminowy do serwowania.

                        Sposób przygotowania:

                        Tofu kroimy w grubą kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy ze sobą sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miso, srirachę, mirin, połowę grubego szczypioru oraz łyżkę nasion sezamu. Dolewamy ¾ szklanki wody i całość dobrze mieszamy.

                        Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy tofu na złoty kolor. Następnie wlewamy sos, dodajemy fasolkę i gotujemy, aż cały sos zgęstnieje, a fasolka będzie lekko miękka. Na koniec dodajemy pozostały szczypior.

                        Do miseczki wkładamy porcję ugotowanego ryżu, dodajemy tofu oraz sos i posypujemy sezamem oraz odrobiną szczypioru.

                        Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym
                        Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym
                        Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym
                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                        Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym - przepis

                        Składniki:

                        • 2 ½ szklanki bulionu warzywnego,
                          • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                            • cebula,
                              • 350 g obranej dyni japońskiej,
                                • 3 ząbki czosnku,
                                  • ½ łyżeczki kurkumy,
                                    • ½ łyżeczki rozmarynu,
                                      • ½ łyżeczki ostrej papryki,
                                        • szklanka ryżu arborio,
                                          • ¾ szklanki drobno startego parmezanu,
                                            • szklanka mąki pszennej,
                                              • 2 jajka,
                                                • 2 szklanki bułki tartej,
                                                  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
                                                    • kawałki limonki.

                                                      Składniki na sos ziołowy:

                                                      • po ½ pęczka mięty i kolendry,
                                                        • starta skórka z ½ limonki,
                                                          • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
                                                            • 2 łyżki posiekanych kaparów,
                                                              • ½ papryczki chili,
                                                                • ½ szklanki oleju rzepakowego,
                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Bulion drobiowy podgrzewamy w garnku.

                                                                    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, dynię oraz drobno posiekany czosnek i smażymy, aż dynia zmięknie, ok. 10 minut. Dodajemy kurkumę, rozmaryn oraz paprykę i całość mieszamy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż i obsmażamy kolejne 2 minuty. W tym czasie całość dobrze mieszamy.

                                                                    Zmniejszamy moc palnika i dolewamy gorący bulion. Gotujemy mieszając co jakiś czas do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Po tym czasie dodajemy parmezan, całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na płaskiej blasze do całkowitego wystygnięcia. Możemy wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

                                                                    Po tym czasie do osobnych naczyń wsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajko. Z ostygniętej masy robimy kulki wielkości piłeczki golfowej, obtaczamy w mące jajku oraz bułce tartej i odkładamy na 30 minut do lodówki.

                                                                    Następnie w garnku z grubym dnem wypełnionym do połowy olejem rzepakowym smażymy arancini na złoty kolor.

                                                                    Sposób przygotowania sosu ziołowego:

                                                                    Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy olej i blendujemy na gładki sos.

                                                                    Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym
                                                                    Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym
                                                                    Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym
                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                    Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym - przepis

                                                                    Składniki na kaszę:

                                                                    • pomidory – 300 g (ewentualnie pomidory w puszce),
                                                                      • cebula,
                                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                                          • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                            • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
                                                                              • 400 ml bulionu warzywnego,
                                                                                • 200 g kasza bulgur,
                                                                                  • sól i pieprz do smaku,
                                                                                    • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.

                                                                                      Dodatki:

                                                                                      • 0,5 ogórka świeżego,
                                                                                        • papryka żółta,
                                                                                          • pomidor lub kilka koktajlowych,
                                                                                            • 50 g zielonych oliwek (bez pestek).

                                                                                              Składniki na sos szczypiorkowy:

                                                                                              • 5 łyżek posiekanego szczypiorku,
                                                                                                • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu,
                                                                                                  • 3 łyżki majonezu,
                                                                                                    • łyżka soku z cytryny,
                                                                                                      • łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
                                                                                                        • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Pomidory bez skórki, cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na gorącym oleju przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozcieńczamy gorącym bulionem warzywnym. Dorzucamy następnie kaszę bulgur i gotujemy około 15-20 minut (aż spęcznieje). Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ogórek obieramy i kroimy wzdłuż w słupki. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Pomidor kroimy w ósemki. Wszystko układamy na sałacie. Podajemy z odsączonymi oliwkami i sosem szczypiorkowym.

                                                                                                          Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło
                                                                                                          Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło
                                                                                                          Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło
                                                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                          Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło - przepis

                                                                                                          Składniki na kotleciki:

                                                                                                          • szklanka kaszy jaglanej,
                                                                                                            • cebula,
                                                                                                              • 3 ząbki czosnku,
                                                                                                                • jajko,
                                                                                                                  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
                                                                                                                    • łyżeczka majeranku,
                                                                                                                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                                                                        • sól i pieprz do smaku,
                                                                                                                          • olej rzepakowy do smażenia,
                                                                                                                            • garść natki z pietruszki,
                                                                                                                              • mąka pszenna do obtoczenia.

                                                                                                                                Składniki na buraczki na ciepło:

                                                                                                                                • 4 buraki,
                                                                                                                                  • sok z 1/2 cytryny,
                                                                                                                                    • sól i pieprz ,
                                                                                                                                      • starte jabłko,
                                                                                                                                        • łyżka miodu.

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Czekamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy i obsmażamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Jak tylko wystygnie dodajemy cebulę wraz z czosnkiem do zimnej kaszy jaglanej. Doprawiamy, dodajemy drobno pokrojoną natkę z pietruszki, mąkę ziemniaczaną i jajko. Masę ugniatamy i formujemy małe kotleciki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor kotleciki uprzednio obtoczone mąką z ciecierzycy.

                                                                                                                                          Przestudzone buraki obieramy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy starte jabłka, sok z cytryny ,sól i pieprz oraz miód. Mieszamy na patelni około 5 minut. Doprawiamy w trakcie według uznania.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana