Olej rzepakowy jest bogaty w kwasy omega-3, jest zatem ważnym źródłem tego składnika. Ponadto rafinowany olej ma wysoką temperaturę dymienia - ok 240%, jest więc idealny do smażenia. Warto pamiętać, że im grubsza warstwa oleju, tym wolniej będą zachodzić w nim przemiany chemiczne, a smażenie jest bezpieczniejsze. Olej przed każdym kolejnym smażeniem należy wymieniać, nie powinno się go zlewać i przechowywać.
Tofu z fasolką i ryżem - przepis
Składniki:
- 400 g wędzonego tofu,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka mirinu,
- ½ łyżeczki pasty miso,
- ½ łyżeczki sosu sriracha,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki nasion sezamu,
- 2 cebule dymki (szczypior),
- łyżka oleju rzepakowego,
- 200 g zielonej fasolki,
- ryż jaśminowy do serwowania.
Sposób przygotowania:
Tofu kroimy w grubą kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy ze sobą sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miso, srirachę, mirin, połowę grubego szczypioru oraz łyżkę nasion sezamu. Dolewamy ¾ szklanki wody i całość dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy tofu na złoty kolor. Następnie wlewamy sos, dodajemy fasolkę i gotujemy, aż cały sos zgęstnieje, a fasolka będzie lekko miękka. Na koniec dodajemy pozostały szczypior.
Do miseczki wkładamy porcję ugotowanego ryżu, dodajemy tofu oraz sos i posypujemy sezamem oraz odrobiną szczypioru.
Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym - przepis
Składniki:
- 2 ½ szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- cebula,
- 350 g obranej dyni japońskiej,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki rozmarynu,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- szklanka ryżu arborio,
- ¾ szklanki drobno startego parmezanu,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 szklanki bułki tartej,
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
- kawałki limonki.
Składniki na sos ziołowy:
- po ½ pęczka mięty i kolendry,
- starta skórka z ½ limonki,
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki posiekanych kaparów,
- ½ papryczki chili,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Bulion drobiowy podgrzewamy w garnku.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, dynię oraz drobno posiekany czosnek i smażymy, aż dynia zmięknie, ok. 10 minut. Dodajemy kurkumę, rozmaryn oraz paprykę i całość mieszamy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż i obsmażamy kolejne 2 minuty. W tym czasie całość dobrze mieszamy.
Zmniejszamy moc palnika i dolewamy gorący bulion. Gotujemy mieszając co jakiś czas do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Po tym czasie dodajemy parmezan, całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na płaskiej blasze do całkowitego wystygnięcia. Możemy wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie do osobnych naczyń wsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajko. Z ostygniętej masy robimy kulki wielkości piłeczki golfowej, obtaczamy w mące jajku oraz bułce tartej i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie w garnku z grubym dnem wypełnionym do połowy olejem rzepakowym smażymy arancini na złoty kolor.
Sposób przygotowania sosu ziołowego:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy olej i blendujemy na gładki sos.
Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym - przepis
Składniki na kaszę:
- pomidory – 300 g (ewentualnie pomidory w puszce),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 200 g kasza bulgur,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Dodatki:
- 0,5 ogórka świeżego,
- papryka żółta,
- pomidor lub kilka koktajlowych,
- 50 g zielonych oliwek (bez pestek).
Składniki na sos szczypiorkowy:
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku,
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pomidory bez skórki, cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na gorącym oleju przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozcieńczamy gorącym bulionem warzywnym. Dorzucamy następnie kaszę bulgur i gotujemy około 15-20 minut (aż spęcznieje). Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ogórek obieramy i kroimy wzdłuż w słupki. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Pomidor kroimy w ósemki. Wszystko układamy na sałacie. Podajemy z odsączonymi oliwkami i sosem szczypiorkowym.
Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło - przepis
Składniki na kotleciki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- garść natki z pietruszki,
- mąka pszenna do obtoczenia.
Składniki na buraczki na ciepło:
- 4 buraki,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz ,
- starte jabłko,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Czekamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy i obsmażamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Jak tylko wystygnie dodajemy cebulę wraz z czosnkiem do zimnej kaszy jaglanej. Doprawiamy, dodajemy drobno pokrojoną natkę z pietruszki, mąkę ziemniaczaną i jajko. Masę ugniatamy i formujemy małe kotleciki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor kotleciki uprzednio obtoczone mąką z ciecierzycy.
Przestudzone buraki obieramy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy starte jabłka, sok z cytryny ,sól i pieprz oraz miód. Mieszamy na patelni około 5 minut. Doprawiamy w trakcie według uznania.
Zobacz także:
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
- Tofucznica, czyli jajecznica z tofu
- Marynowane tofu – sprawdzone przepisy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News