Materiał promocyjny

Smażone też może być zdrowe. Poznaj dania z olejem rzepakowym Grzegorza Zwieruchy

Grzegorz Zawierucha
Obiad bez mięsa, ale ze smakiem. Dziś rządzą warzywa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne, ale i zdrowe smażone dania. Wszystko to za sprawą oleju rzepakowego. Poznaj jego przepisy na tofu z fasolką i ryżem, dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym, sałatkę z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym i wegetariańskie "kotleciki mielone" z buraczkami na ciepło.

Olej rzepakowy jest bogaty w kwasy omega-3, jest zatem ważnym źródłem tego składnika. Ponadto rafinowany olej ma wysoką temperaturę dymienia - ok 240%, jest więc idealny do smażenia. Warto pamiętać, że im grubsza warstwa oleju, tym wolniej będą zachodzić w nim przemiany chemiczne, a smażenie jest bezpieczniejsze. Olej przed każdym kolejnym smażeniem należy wymieniać, nie powinno się go zlewać i przechowywać.

Tofu z fasolką i ryżem
Tofu z fasolką i ryżem
Tofu z fasolką i ryżem
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tofu z fasolką i ryżem - przepis

Składniki:

  • 400 g wędzonego tofu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka mirinu,
  • ½ łyżeczki pasty miso,
  • ½ łyżeczki sosu sriracha,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki nasion sezamu,
  • 2 cebule dymki (szczypior),
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 200 g zielonej fasolki,
  • ryż jaśminowy do serwowania.

Sposób przygotowania:

Tofu kroimy w grubą kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. W misce mieszamy ze sobą sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miso, srirachę, mirin, połowę grubego szczypioru oraz łyżkę nasion sezamu. Dolewamy ¾ szklanki wody i całość dobrze mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy tofu na złoty kolor. Następnie wlewamy sos, dodajemy fasolkę i gotujemy, aż cały sos zgęstnieje, a fasolka będzie lekko miękka. Na koniec dodajemy pozostały szczypior.

Do miseczki wkładamy porcję ugotowanego ryżu, dodajemy tofu oraz sos i posypujemy sezamem oraz odrobiną szczypioru.

Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym
Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym
Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Dyniowe aranchini z zielonym sosem ziołowym - przepis

Składniki:

  • 2 ½ szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cebula,
  • 350 g obranej dyni japońskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • szklanka ryżu arborio,
  • ¾ szklanki drobno startego parmezanu,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
  • kawałki limonki.

Składniki na sos ziołowy:

  • po ½ pęczka mięty i kolendry,
  • starta skórka z ½ limonki,
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
  • 2 łyżki posiekanych kaparów,
  • ½ papryczki chili,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Bulion drobiowy podgrzewamy w garnku.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, dynię oraz drobno posiekany czosnek i smażymy, aż dynia zmięknie, ok. 10 minut. Dodajemy kurkumę, rozmaryn oraz paprykę i całość mieszamy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż i obsmażamy kolejne 2 minuty. W tym czasie całość dobrze mieszamy.

Zmniejszamy moc palnika i dolewamy gorący bulion. Gotujemy mieszając co jakiś czas do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Po tym czasie dodajemy parmezan, całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na płaskiej blasze do całkowitego wystygnięcia. Możemy wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie do osobnych naczyń wsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz roztrzepane jajko. Z ostygniętej masy robimy kulki wielkości piłeczki golfowej, obtaczamy w mące jajku oraz bułce tartej i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Następnie w garnku z grubym dnem wypełnionym do połowy olejem rzepakowym smażymy arancini na złoty kolor.

Sposób przygotowania sosu ziołowego:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy olej i blendujemy na gładki sos.

Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym
Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym
Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sałatka z kaszą bulgur i sosem szczypiorkowym - przepis

Składniki na kaszę:

  • pomidory – 300 g (ewentualnie pomidory w puszce),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • 200 g kasza bulgur,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Dodatki:

  • 0,5 ogórka świeżego,
  • papryka żółta,
  • pomidor lub kilka koktajlowych,
  • 50 g zielonych oliwek (bez pestek).

Składniki na sos szczypiorkowy:

  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku,
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pomidory bez skórki, cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na gorącym oleju przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozcieńczamy gorącym bulionem warzywnym. Dorzucamy następnie kaszę bulgur i gotujemy około 15-20 minut (aż spęcznieje). Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ogórek obieramy i kroimy wzdłuż w słupki. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski. Pomidor kroimy w ósemki. Wszystko układamy na sałacie. Podajemy z odsączonymi oliwkami i sosem szczypiorkowym.

Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło
Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło
Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Wegetariański „kotlet mielony” z buraczkami na ciepło - przepis

Składniki na kotleciki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • garść natki z pietruszki,
  • mąka pszenna do obtoczenia.

Składniki na buraczki na ciepło:

  • 4 buraki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz ,
  • starte jabłko,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Czekamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek drobno siekamy i obsmażamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Jak tylko wystygnie dodajemy cebulę wraz z czosnkiem do zimnej kaszy jaglanej. Doprawiamy, dodajemy drobno pokrojoną natkę z pietruszki, mąkę ziemniaczaną i jajko. Masę ugniatamy i formujemy małe kotleciki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor kotleciki uprzednio obtoczone mąką z ciecierzycy.

Przestudzone buraki obieramy ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy starte jabłka, sok z cytryny ,sól i pieprz oraz miód. Mieszamy na patelni około 5 minut. Doprawiamy w trakcie według uznania.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości