Z Grzegorzem Zawieruchą spotykamy się w szczególnym dla sztuki kulinarnej mieście. Bowiem Kraków zdobył tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w 2019 roku. Dawna stolica została również wyróżniona w ramach współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej a Przewodnikiem Michelin. Jest to jedno z dwóch polskich miast, które wyróżnione zostało na kartach słynnego przewodnika.
Kiełbasa Piaszczańska z ziemniakami i kapustą kiszoną - przepis
Składniki:
- 400 g Kiełbasy Piaszczańskiej,
- 500 g ziemniaków,
- 200 g kapusty kiszonej,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 ml bulionu wołowego,
- ½ łyżeczki majeranku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki estragonu,
- świeżo mielony pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy ziemniaki. Obsmażamy, aż się zarumienią z każdej strony. Po tym czasie ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
Na tą samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki Kiełbasę Piaszczańską. Obsmażamy 3 – 4 minuty i dodajemy posiekaną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy przyprawy i obsmażamy, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy podsmażone ziemniaki, całość mieszamy i dolewamy bulion wołowy. Przykrywamy i lekko dusimy całą potrawę. Na koniec ściągamy przykrywkę i pozwalamy lekko odparować potrawie.
Pstrąg ojcowski w azjatyckiej odsłonie - przepis
Składniki:
- 2 szt. pstrąga ojcowskiego,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 ostrych papryczek chili,
- duża łyżka cukru palmowego (można zastąpić zwykłym),
- 4 łyżki pasty tamaryndowca,
- 4 łyżki sosu rybnego,
- sól,
- mąka ,
- 2 szt. limonek,
- pęczek kolendry.
Sposób przygotowania:
Rybę oczyszczamy, a następnie nacinamy skórę po obydwu stronach. Solimy, tak aby sól dostała się również w miejsca nacięte. Następnie obtaczamy w mące bardzo dokładnie i smażymy na głębokim oleju po ok 3 min z każdej strony lub w zależności od wielkości ryby, aż widzimy, Ze jest chrupka. Wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniczku.
Sos do ryby Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek oraz czili pokrojoną we plasterki. Podsmażamy delikatnie, uważając żeby nie spalić czosnku. Następnie wrzucamy cukier, pastę tamaryndowca oraz sos rybny. Zmniejszamy ogień i delikatnie podsmażamy aż do połączenia się smaków. Możemy dodać więcej cukru lub sosu rybnego aż do uzyskania idealnego smaku.
Rybę układamy na talerzu a na wierzch polewamy nasz sos. Możemy serwować z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Chleb prądnicki z pastą twarogową - przepis
Składniki:
- bochenek chleba prądnickiego,
- 400 g niskotłuszczowego twarogu,
- duże, dojrzałe awokado,
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- 2 małe pomidory,
- papryczka chili,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżeczki sosu sriracha (lub innego ostrego sosu),
- łyżeczka soli czosnkowej,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Ser i awokado blendujemy na gładką masę. Fasolę i kukurydzę odsączamy i dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Resztę składników drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy sosem sriracha, solą czosnkową i odrobiną soli. Serwujemy na kromkach chleba prądnickiego.
Zobacz także:
- Krakowska kuchnia, czyli małdrzyki krakowskie, smocze śniadanie i sałatka chwastowa. Sprawdź, jak je przygotować
- Co można zrobić z suchej krakowskiej? Sprawdź trzy fenomenalne przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Specjały z suchą krakowską według Andrzeja Polana
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Artur Barbarowski/East News