Rolki krakowskie
Składniki:
- pieczywo tostowe ciemne
- 2 op. krakowskiej w plastrach
- 1 musztarda rosyjska
- 1 chrzan śmietankowy
- 250 g białego sera kremowego
- 2 gruszki
- ogórki kiszone
- szczypiorek
- koperek
- szpinak baby
- Pieczywo pozbawiamy skórki, środek pieczywa rozwałkowujemy na cienkie arkusze. G
- ruszki przesmażamy na miodzie, miksujemy i łączymy z musztardą, posiekanym koperkiem. ogórki kroimy na ćwiartki.
- Pieczywo smarujemy sosem, układamy plasterki kiełbasy krakowskiej, z jednego brzegu układamy ćwiartki ogórka, gałązki szczypiorku, listki szpinaku i serek wymieszany z chrzanem.
- Zwijamy niczym rolki sushi, kroimy na plastry i podajemy.
- Takim sniadaniem zaskoczymy kazdego w pracy, szkole czy w pociągu. A co!
Ziemniak doskonały serio mówię
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 300 g twaróg białego chudego
- koper, natka, lubczyk
- 6 jabłek
- 2 łyżki miód
- ocet jabłkowy do smaku
- krakowska z szynki
- pieprz czarny, sól,
- masło klarowane do smażenia
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
- Prawie miękkie wyjmujemy i studzimy. Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni.
- Ziemniaki pieczemy do momentu aż będą przypominać ziemniaki z ogniska, czyli będą mocno spieczone.
- Twarożek łączymy z posiekanymi ziołami świeżymi, dość mocno doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu.
- Na pozostałym miodzie przesmażamy jabłka, w trakcie podlewamy octem jabłkowym do smaku, odparowujemy i miksujemy na puree.
- Krakowską z szynki kroimy w kostkę i przyrumieniamy w piekarniku.
- Upieczone ziemniaki przekrawamy na pół, do środka dajemy porcję twarogu, puree jabłkowego i wszystko posypujemy chrupiącą krakowską.
Placek w kropki
Składniki:
- 750 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
- 300 ml wody
- W wodzie lekko podgrzanej rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3-4 łyżki mąki, miód, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do rozczynu dodajemy majonez, sól, olej i pozostałą mąkę.
- Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
- 1 kg pomidorów
- 200 g krakowskiej
- 200 g śliwek węgierek
- 10 śliwek różowych lub żółtych
- cząber
- 2 cebule
- olej do smażenia
- ser mozzarella twardy w kawałku
- Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pomidory z szypułkami i pozbawione pestek węgierki.
- Wszystko razem dusimy do miękkości i kiedy tylko sos odparuje, precieramy go przez sitko.
- Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym.
- Kiedy ciasto tylko podrośnie a jestem przekonany że tak jest, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
- Smarujemy olejem i wykładamy lekko przestudzony sos.
- Na sos wykładamy plasterki kiełbasy, plasterki lub cząstki śliwek różowych lub żółtych.
- Jeszcze plastrerki sera, wszystko ponownie skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 12-15 minut.
Filiżanki zalewajki, chrupiące plasterki krakowskiej
Składniki:
- 20 plasterków krakowskiej
- 4 ziemniaki
- cebula
- 200 g żeberek lub kości schabowej
- koperek
- 100 ml zakwasu do żurku
- 200 ml śmietanki 30%
- majeranek świeży
- Z żeberek lub kości, ziemniaków pokrojonych w kostkę gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ziemnaki praktycznie powinny nam sie prawie rozgotować.
- Dodajemy czystą część zakwasu do żurku, ponownie zagotowujemy ponownie.
- Kościom lub żeberkom, nie wiem co użyliście - dziekujemy za uwagę.
- Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na mocno złoty kolor. Dodajemy do zupy. Sporą ilośc kopru koniecznie.
- Śmietankę podbijamy na puch.
- Kiełbasę podpiekamy w piekarniku na chrupiąco.
- Zupę nalewamy do filiżanek, na wierzch wykładamy podbitą śmietankę, na talerzyku układamy chrupiące plasterki kiełbasy.
Zobacz także:
Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego
Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy
Autor: Anna Mierzejewska
Materiał promocyjny
podziel się: