Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy

kulki kokosowe
valdy/Getty Images
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe "nawynosami", to nieodłączny element menu Iwony Zasuwy, autorki książki "Smakoterapia" i bloga smakoterapia.pl.

Kokosowe kule

Składniki:

  • kasza jaglana, ugotowana na sypko . 1½ szklanki
    • wiórki kokosowe . 1½ szklanki
      • gęsty miód 1–2 łyżki lub do smaku
        • migdały blanszowane (opcjonalnie) 1 garść

          Sposób przygotowania:

          1. Kaszę krótko rozdrobnij blenderem.
            1. Masa ma mieć kleistą, gruboziarnistą konsystencję i łatwo lepić się w dłoniach. Dodaj do niej miód oraz drobnozmielone wiórki kokosowe i wymieszaj.
              1. Ulep kulki wielkości orzechów włoskich (każdą możesz nadziać migdałem), obtaczaj w wiórkach kokosowych.
                1. Gotowe!

                  Placki z owocami

                  Składniki (na 10 placków):

                  • kasza jaglana, ugotowana 4 łyżki
                    • jajko (opcjonalnie; zamiast dodatkowa
                      • płaska łyżeczka skrobi) 1 szt. • skrobia ziemniaczana . 1 płaska łyżka
                        • ksylitol (opcjonalnie) . 1 łyżeczka
                          • woda . 4 łyżki lub do odpowiedniej konsystencji
                            • masło klarowane lub olej kokosowy (do przetarcia patelni)
                              • owoce sezonowe: truskawki, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie itp.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Zmiksuj w misce kaszę z jajkiem, skrobią i opcjonalnie ksylitolem.
                                  1. Stopniowo dolewaj wodę, do konsystencji średnio gęstej śmietany.
                                    1. Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (najlepiej non stick) kładź po dużej
                                      1. łyżce masy, rozprowadzaj koliście.
                                        1. Zanim się zetnie, układaj na niej świeże owoce pokrojone w cieniutkie plasterki. Przykryj pokrywką i smaż, aż wierzch placków zastygnie (uważaj, żeby nie przypalić spodu).
                                          1. Smaczne na ciepło i na zimno. Dobre do pudełeczka na wynos.

                                            Słodki gruszki w balsamico

                                            Składniki (na 4 porcje ):

                                            • gruszki 4 szt.
                                              • ugotowana ciecierzyca
                                                • (w wersji na szybko może być ze słoika) 4 solidne garści
                                                  • orzechy włoskie 4 garści
                                                    • zielone liście (sałata, rukola itp.) . 4 garści
                                                      • sos czosnkowy z tahini (s. 401)

                                                        Glazura balsamico:

                                                        • oliwa 2 łyżki
                                                          • syrop klonowy . 1 łyżeczka
                                                            • sos sojowy tamari . 1 łyżka
                                                              • ocet balsamiczny 2 łyżki

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Składniki glazury wlej do miski i połącz trzepaczką.
                                                                  1. Gotową posmaruj przekrojone na pół gruszki, ułóż w naczyniu do zapiekania.
                                                                    1. Piecz w 180°C przez ok. 15 minut.
                                                                      1. W pojemniku rozłóż umyte i rozdrobione liście sałat, na nich ciecierzycę oraz upieczone gruszki.
                                                                        1. Posyp orzechami, zabierz w drogę. Tuż przed podaniem polej sosem, zapakowanym oddzielnie.

                                                                          Zupy błyskawiczne

                                                                          Wiosenna zupa instant

                                                                          Składniki: (na słoik o poj. 900 ml):

                                                                          • szpinak 2 garści
                                                                            • posiekane cieniutko pieczarki eko 1 garść
                                                                              • dymka . 1 szt.
                                                                                • makaron ryżowy, suchy ok. 70 g
                                                                                  • zielony groszek ze słoika (lub inne
                                                                                    • strączki, np. ugotowana soczewica) . 3–4 łyżki
                                                                                      • dowolne sezonowe warzywa,
                                                                                        • które pasują ci do smakowej kompozycji
                                                                                          • pasta z kiszonej kapusty (s. 397) 2–3 łyżki do smaku

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. W słoiku, na paście z kiszonej kapusty ułóż cieniutko pokrojone pieczarki, następnie dodaj makaron (jeśli namoczysz go przez chwilę w letniej wodzie, będzie elastyczny, choć nieugotowany), posiekaną dymkę, zielony groszek, a na końcu kilka garści szpinaku.
                                                                                              1. Zakręć i zabierz do pracy. Możesz wziąć więcej pasty w osobnym słoiku, żeby dosmakować nią zupę w trakcie przygotowywania.
                                                                                                1. Jak to zrobić? Zalej składniki wrzątkiem, zakręć dokładnie słoik i porządnie potrząśnij (uważaj, słoik szybko się nagrzewa!). Odstaw na 10–15 minut i gotowe!

                                                                                                  Jesienna zupa instant

                                                                                                  Składniki (na słoik o poj. 900 ml):

                                                                                                  • makaron z tapioki . 70 g
                                                                                                    • pasta miso 1 duża łyżka
                                                                                                      • sos sojowy 2 łyżki
                                                                                                        • starty imbir (opcjonalnie) 1 łyżeczka
                                                                                                          • pieczarka eko 1 szt.
                                                                                                            • papryka czerwona eko ½ szt.
                                                                                                              • marchew . nieduży kawałek
                                                                                                                • zielenina (najlepiej kolendra) 1 garść
                                                                                                                  • różowa (lub dowolna) kapusta pekińska lub pok choi 2 liście
                                                                                                                    • ziarna sezamu . 2 łyżki
                                                                                                                      • olej sezamowy 2 łyżki
                                                                                                                        • syrop klonowy lub inne słodzidło . ½ łyżeczki
                                                                                                                          • sól, pieprz (do smaku)
                                                                                                                            • cytryna, do pokropienia gotowego dania . ¼ szt.

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Na dno słoika włóż pastę miso, sos sojowy i starty drobno imbir.
                                                                                                                                1. Na nich umieść cieniutko posiekaną pieczarkę, drobno pokrojoną czerwoną paprykę, nieduży kawałek marchwi pocięty obieraczką w cieniutkie paski.
                                                                                                                                  1. Dodaj makaron (bez gotowania; żeby ułatwić sobie włożenie go do słoika, możesz go przelać na sitku wodą).
                                                                                                                                    1. Na wierzch dorzuć pokrojone liście kapusty pekińskiej, posyp całość sezamem, zieleniną, dodaj olej i syrop, zakręć.
                                                                                                                                      1. Osobno zapakuj ćwiartkę cytryny oraz sól i pieprz.
                                                                                                                                        1. Przed jedzeniem zalej zawartość słoika wrzątkiem, zakręć i wymieszaj (ostrożnie – gorące!).
                                                                                                                                          1. Po 15–20 minut zupa jest gotowa. Jeśli to możliwe, przelej ją na talerz, dopraw i delektuj się gorącym posiłkiem bez gotowania.

                                                                                                                                            Salsa pomidorowa , kiszona na szybko

                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                            • pomidory . ½ kg
                                                                                                                                              • papryka czerwona ½ kg
                                                                                                                                                • cebula, średnia . 1 szt.
                                                                                                                                                  • czosnek . 2 ząbki
                                                                                                                                                    • sól kłodawska niejodowana 15 gramów (1 łyżka)

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      1. Warzywa pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą, włóż do słoja i zakręć.
                                                                                                                                                        1. Trzymaj w ciepłym miejscu (optymalnie 20–22 stopnie) przez ok. 3–5 dni.
                                                                                                                                                          1. Salsa jest tak dobra, że bywa, iż domownicy wyjadają ją ze słoja, zanim się porządnie ukisi!
                                                                                                                                                            1. Jeśli chcesz po kilku dniach spowolnić proces kiszenia, wstaw słoik do lodówki lub trzymaj w chłodzie.
                                                                                                                                                              1. Jak ją podawać? Najlepsza wersja, według moich kubków smakowych, to połączenie w miseczce porcji do spożycia z oliwą z oliwek (odrobiną) miodem (odrobiną) i świeżą zieleniną. Tak serwuję ją jako dodatek do wytrawnych naleśników, okraszam nią zupy czy obiadowe kasze. Niebo w gębie!

                                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                                Najlepsze ciążowe stylizacje Maffashion. Jak blogerka ukrywała brzuszek?

                                                                                                                                                                Marcin Tyszka przytył 20 kilogramów: "Można się spasztecić w parę tygodni"

                                                                                                                                                                Media donosiły o tragedii w rodzinie Karola Strasburgera. Aktor w rozmowie z nami: "Nie potwierdzam aż takiej dramaturgii"

                                                                                                                                                                Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości