Pomarańczowo – imbirowy krem z buraków
Składniki na krem z buraków
- 2 łyżki oleju
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 kawałek imbiru (wielkości małego palca u ręki)
- łyżeczka mielonej kolendry
- płaska łyżka tymianku
- łyżka soku z cytryny
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 150 ml soku z pomarańczy
- sól, pieprz
Przygotowanie kremu z buraków
Piekarnik nagrzej do 200 C.
Buraki obierz, pokrój w łódeczki nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Zapiekaj przez około 25 minut (do miękkości).
Na niezbyt mocno rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w płatki. Następnie dodaj utarty imbir oraz tymianek i duś całość kolejne 2 – 3 minuty.
Dopraw kolendrą, dodaj buraki i zalej całość bulionem. Gotuj na małym gazie przez kilka minut, do miękkości produktów. Na koniec dodaj sok pomarańczowy, sól i pieprz.
Jasiek Kuroń
Sałatka z ciepłych buraków i śliwek z chorizo
Składniki na sałatkę z buraków
- 1 kg buraków
- łyżka oleju
- 200 g chorizo (pokrojonego w cienkie plastry)
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek octu winnego
- łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki oliwy
- 6 śliwek węgierek
- 2 jabłka
- 100 g rukoli
- 60 g startego sera koziego lub krowiego pikantnego
- pęczek natki pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie sałatki z buraków
Buraki zalej mocno osoloną wodą i gotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Na patelni podsmażaj plastry chorizo, kiedy zaczną się rumienić zdejmij je, a na wytopionym tłuszczu upraż orzechy. Przełóż do ocieknięcia.
Do ciepłej patelni wlej ocet, oliwę i miód, całość dobrze wymieszaj. Jeszcze ciepłe buraki obierz ze skóry i pokrój w ósemki, lub ćwiartki. Jabłka potnij w pół plastry, zaś śliwki na ćwiartki. Wymieszaj buraki z chorizo, owocami, rukolą i orzechami. Polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
Serwuj ze startym serem i posiekaną drobno natką pietruszki.
Jasiek Kuroń
Polędwiczka wieprzowa faszerowana bryndzą podana z buraczanym chutneyem
Składniki na polędwiczkę faszerowaną
- 1 kg polędwiczek – 3 sztuki
- 200 g bryndzy
- 100 g żurawiny suszonej
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- Bejca:
- 1,5 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie polędwiczki faszerowanej
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Palcem zrób w każdej polędwiczce otwór, uważając, aby nie przebić mięsa.
Bryndzę zmieszaj z rozmoczoną wcześniej żurawiną, natką i przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy walce o średnicy około 1, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie wyjmij i włóż sztywne walce do mięsa. Oczywiście bez folii.
Przygotuj bejcę: wymieszaj miód, olej, zioła oraz sos sojowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Polędwiczki posmaruj bejcą i odłóż na 2 do 24 godzin do lodówki. Na rozgrzaną patelnie wlej olej, ułóż polędwiczki. Obsmaż z dwóch stron na złoty kolor, następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Jeżeli przyrządzasz mięso na grillu, przesmażenie jest zbędne. Umieść je od razu na ruszcie na około 15 minut. Jeżeli polędwiczki są wyjątkowo duże umieść je na dodatkowe 5 minut na brzegu grilla.
Buraczany chutney
Składniki buraczanego chutney
- 2 pieczone buraki bez skóry
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- kawałek świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml białego octu winnego
- 200 g cukru
- 30 zmiażdżonych ziaren kolendry
- sól
Przygotowanie buraczanego chutney
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i buraki podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy buraki i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, kolendrę, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 20 minut. Wtedy dodajemy resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, często mieszając jeszcze przez co najmniej pół godziny.
Puree z selera
Składniki na puree z selera
- 600 g obranego selera korzeniowego
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 szklanki bulionu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie puree z selera
Ugotuj selera w bulionie. Cebulę pokrój na drobną kostkę i delikatnie podsmaż. Dodaj liść laurowy i smaż mieszając 2-3 minuty. Wyjmij liście laurowe, wlej bulion, dodaj selera i dopraw ziołami. Blenduj wszystko na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
Jasiek Kuroń
Sandwich z szarpaną wieprzowiną, pieczonym burakiem, majonezem czosnkowym i rukolą
Składniki na kanapkę z szarpaną wieprzowiną
- 4 kanapki
- 600 g karkówki
- 1 łyżka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru muscovado
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- sos barbecue (może być gotowy, kupny)
- 1 czerwona cebula
- 2 buraki pieczone
- 10 łyżek majonezu
- 2 łyżki srirachy
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie rukoli
- ogórki konserwowe „Latosie”
- emulsja balsamiczna
- 2 bułki paryskie
Przygotowanie kanapki z szarpaną wieprzowiną
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mięso natrzyj mieszanką ziół i przypraw i piecz przez 60 minut. Po tym czasie przełóż mięso do rondla 3 cm warstwą bulionu (zlej sos spod pieczenia) i na małym gazie duś pod przykryciem przez 90 minut. Karkówkę wyjmij z rondla i za pomocą dwóch widelców poszarp na fragmenty. Dodaj sos barbecie. Majonez wymieszaj z sriracha i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Buraka pokrój w plastry i posmaruj z każdej strony emulsją balsamiczną. Pokrój cebulę w piórka a ogórki wzdłuż w plastry. Bułki przekrój na 2 i wzdłuż. Wydrąż delikatnie środek bułek i układaj obficie składniki: majonez, rukola, buraki, mięso, cebula i pikle.
Jasiek Kuroń
Zobacz też:
Jakie właściwości ma syrop z buraka?
Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni
Autor: Jola Marat
Źródło: Jasiek Kuroń