Codziennie
7:30 - 11:00
Dorota Wellman Piotr Kraśko
Dorota
Piotr
Przepisy kulinarne

Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni

Pola Namysł

W naszej kuchni Sebastian Olma, który z prostych zapiekanek zrobi kulinarne dzieła sztuki. Palce lizać! Zobacz, jak przygotować ciekawe dania z warzyw korzennych, makaronu i fig. 

Zapiekane warzywa korzenne

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 100 g tymianku
  • 2 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g selera korzeniowego
  • 250 g korzenia pietruszki
  • 250 g pora
  • 250 g marchwi
  • 250 g buraków
  • 200 g tartego parmezanu

W rondelku zagotować śmietankę 36% z mlekiem, tymiankiem, solą i główką czosnku. Gdy śmietana zacznie się gotować zestawić z palnika i odcedzić tak, aby został sam płyn. Warzywa korzenne (ziemniak, seler, pietruszka, marchew, por i burak) dokładnie umyć, a następnie pokroić na cienkie paski za pomocą krajalnicy. Na blaszce do pieczenia rozwinąć pergamin, zacząć układać warstwami warzywa - od tej najjaśniejszej, czyli ziemniaki. Układając jedną warstwę polać ją delikatnie powstałym wcześniej sosem, układać warstwy jedna po drugiej, aż do samego wierzchu. Na koniec dokładnie uderz kilkukrotnie naczyniem o blat tak, aby warzywa dokładnie osiadły w naczyniu. Pomiędzy warstwami można np. dodać tarty parmezan. Warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 1,5 godziny. Po upieczeniu za pomocą wykałaczki sprawdzić czy warzywa są miękkie i suche, jeśli tak to wyjąć zapiekankę i odstawić do ostygnięcia.

zapiekanka, Sebastian Olma

Tomasz Urbanek/East News

Twój przepis w "Dzień Dobry TVN" - dołącz do naszej grupy i podziel się przepisem!

Fusili primavera zapiekane z warzywami i sosem Gruyère

Składniki:

  • 500 g makaronu fusili
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 kalafiora
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 200 g natki pietruszki
  • 200 g kolendry
  • 200 g bazylii
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
  • 200 g sera Gruyère
  • 1 cytryna

Kolorowy makaron fusili ugotować w posolonej wodzie przez około 7-8 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, po przelaniu delikatnie skropić oliwą z oliwek. Cukinię, cebulę, bakłażan, kalafior, paprykę kolorową, czosnek i pomidory pokroić w grubszą kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni (z wyjątkiem pomidorów) na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pomidory, posiekane zioła (natka pietruszki, kolendra i bazylia), przyprawy i dokładnie wymieszać. Wymieszać warzywa z makaronem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zetrzeć ser gruyère i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 12 minut. Po wyjęciu skropić lekko oliwą z oliwek i posypać świeżo mielonym pieprzem. 

zapiekanka, Sebastian Olma

Tomasz Urbanek/East News

Zapiekane figi na kruchym cieście z żurawiną

Składniki:

  • 1 kg kruchego ciasta
  • 500 g konfitury z żurawiny
  • 10 świeżych fig
  • 100 ml sosu balsamicznego
  • 125 g rukoli
  • 200 g koziego sera dojrzewającego
  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25 g ziół prowansalskich

Mąkę przesiać przez sitko, dodać posiekane masło, cukier, sól, sodę i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać jajka i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć zwartą konsystencje, gdy będzie luźnie dodać jeszcze mąki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadrat i ułożyć na blachę, nakłuć widelcem aby ciasto nie rosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 15 minut. Po wyjęciu ciasto powinno być chrupkie. Na ciasto rozłożyć konfiturę z żurawiny i rozsmarować tworząc warstwę o grubości 0,5 cm. Ułożyć na niej figi przecięte na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 6-8 minut, aby się zapiekło. Po wyjęciu polać figi sosem balsamicznym i posypać świeżymi liśćmi rukoli. Na wierzch można pokruszyć np. kozi ser.

zapiekanka, Sebastian Olma

Tomasz Urbanek/East News

Chcesz zobaczyć, jak potrawy przyrządza mistrz kuchni Sebastian Olma? Zobacz wideo: 

Zobacz również: 

Zdrowe frytki istnieją! Sprawdź przepisy na pieczone bataty, cukinię i dynię

Przepis na idealną pomidorową. Lepszej nie jedliście

Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Co sądzisz o tym artykule?
97
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0