Profilaktyka zdrowia

Jakie właściwości ma syrop z buraka?

Czerwony burak

istetiana/Getty Images

Profilaktyka zdrowia

Jakie właściwości ma syrop z buraka?

Czerwony burak

istetiana/Getty Images

Czerwone buraki posiadają m.in. dużą ilość kwasu foliowego, magnez, potas oraz żelazo. Przepis na syrop z buraka jest bardzo prosty i nie wymaga użycia wielu składników. Potrzebny będzie jeden dorodny burak (najlepiej kupiony na targu) i miód lub cukier.

Syrop z buraka czerwonego ma wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga w leczeniu m.in. anemii, kaszlu, nadciśnienia tętniczego, a nawet otyłości. Jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga procesy trawienne. Dostępność produktów niezbędnych do stworzenia syropu sprawia, że może być on spożywany przez cały rok.

Syrop z buraka dla dzieci – właściwości zdrowotne

Tzw. okresy przejściowe, czyli przełom jesieni i zimy oraz wiosny i lata, to czas w którym najmłodsi chorują najczęściej. W poważnych przypadkach, takich jak grypa lub angina, niezbędna jest wizyta u lekarza rodzinnego. Powyższe choroby najczęściej kończą się podaniem antybiotyków, ale jeśli dziecko zmaga się z lekkim przeziębieniem, warto spróbować naturalnych metod, przynajmniej na początku kuracji. Na jaki kaszel działa syrop z buraka? Warzywo jest znane ze swoich właściwości wykrztuśnych, dlatego syrop powinien być podawany podczas mokrego kaszlu. Najlepszą porą podania są godziny przedpołudniowe. Przy jakich dolegliwościach można jeszcze stosować syrop?

➔ Jest on szczególnie polecany w przypadku niedokrwistości. Ze względu na dużą zawartość żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, syrop z buraka jest przeznaczony dla osób cierpiących na anemię, ponieważ bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek.

➔ Syrop pozytywnie wpływa na wątrobę oraz woreczek żółciowy. Betanina, czyli czerwień buraczana, ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organu.

Syrop z buraka polecany jest również na przeziębienie – właściwości odżywcze łagodzą przebieg większości infekcji wirusowych.

➔ Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Syrop korzystnie wpływa na rozwój płodu.

➔ Syrop przyspiesza usuwanie kwasu moczowego oraz ma działanie detoksykacyjne.

➔ Szereg witamin z grupy B pomaga łagodzić stany napięcia nerwowego i ogranicza negatywne działanie stresu. Jednocześnie skutecznie przeciwdziała depresji. Witaminy wzmacniają koncentrację, pamięć oraz refleks. Syrop z buraka polecany jest również osobom, które cierpią na zaburzenia snu.

➔ Syrop jest zalecany kobietom w okresie menopauzy. Łagodzi bóle głowy oraz nawracające wybuchy gorąca. Wspomaga pracę serca oraz zmniejsza ciśnienie krwi.

Syrop z buraka cukrowego – zastosowanie

Burak cukrowy wykorzystywany jest w przemyśle do wytwarzania sacharozy. Stanowi drugie – po trzcinie cukrowej – najważniejsze źródło białego cukru. Jakie właściwości ma syrop z buraka cukrowego? Przede wszystkim łagodzi kaszel. Stosuje się go również w przypadku chrypki i podrażnienia gardła. Należy spożywać go przynajmniej 2 razy dziennie, po jednej łyżeczce. Niewskazany jest dla osób cierpiących na cukrzycę.

Jak zrobić syrop z buraka na kaszel?

Przygotowanie syropu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Przepis na syrop z buraka czerwonego z miodem zakłada użycie jednego dorodnego warzywa, ważącego około 200 g, najlepiej pochodzącego z uprawy ekologicznej. W ten sposób uzyska się około 100 ml syropu, który powinien być spożywany dwa razy dziennie, po jednej łyżce. Jak wygląda receptura?

1. Należy zetrzeć buraka na drobnej tarce, następnie przełożyć go do garnka, dodając jedną łyżkę miodu (najlepszy będzie gryczany bądź lipowy).

2. Całość trzeba dokładnie wymieszać i podgrzać na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się, gdyż całość straci swoje lecznicze właściwości.

3. Po 20 minutach podgrzewania należy odsączyć całość do buteleczki i przechowywać w lodówce.

Osoby nietolerujące miodu mogą użyć jednej płaskiej łyżki cukru. Przepis na syrop z buraka na suchy kaszel zakładu użycie cukrowej odmiany warzywa. Wystarczy jeden duży burak, o wadze około 200 g. Analogicznie, jak w poprzedniej recepturze, uda się uzyskać z niego około 100 ml syropu. Jak wygląda przepis?

1. Należy dokładnie oczyścić buraka, usuwając wszystkie zielone pędy.

2. Następnie pokroić go w drobną kostkę i wrzucić do garnka.

3. Całość należy zalewać przegotowaną wodą do momentu, aż wszystkie części buraka się zanurzą.

4. Garnek trzeba ustawić na najmniejszym palniku. Syrop gotować przez ok. 2 godziny, do momentu uzyskania brunatnej barwy.

5. Po schłodzeniu konieczne jest przechowywanie go w lodówce.

Syrop z buraka cukrowego wykazuje działanie prozdrowotne, bowiem łagodzi objawy przeziębienia oraz suchego kaszlu. Z powodzeniem może być stosowany również jako zamiennik białego cukru.

Szereg cennych właściwości sprawia, że syrop z buraków jest polecany osobom, które odczuwają permanentne zmęczenie i rozkojarzenie. Może być stosowany także jako uzupełnienie diety po operacjach i zabiegach.

Polecamy materiał, w którym Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na dania z botwiną.

"Botwina według Andrzeja Polana"

Zobacz także:

Jak w prawidłowy sposób zmierzyć dziecku temperaturę? Cenna wskazówka od lekarza Łukasza Durajskiego

Czy antybiotyki są niebezpieczne? Lekarz: "Nie można ich stosować bez uzasadnienia"

Cała prawda o migrenie. Neurolog: „To nie jest zwykły ból głowy”

Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0