Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Polska burakiem stoi - to warzywo tanie, dostępne, smaczne i bardzo zdrowe. Można z niego zrobić risotto z tymiankiem, wegański barszcz, ekspresową sałatkę z kozim serem i hummus. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.

Risotto z burakami, świeżym tymiankiem i serem halloumi

Składniki:

  • 2 średnie buraki upieczone w piekarniku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka białego wina
  • 100 g ryżu Arborio
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 1 szklanka wywaru z jarzyn
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • świeży tymianek
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na patelni zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekaną. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

Na patelnię dodaj ryż i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wino i odparuj alkohol, około 5 minut. Następnie dodaj 2 łyżki buraków, dodaj trochę bulionu i soku z buraków. Poczekaj, aż płyn się zredukuje i powtórz czynność. Będzie to trwało około 25 minut. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.

Na koniec dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Obok na patelni grillowej lub elektrycznym grillu usmaż ser i dodaj przed podaniem risotto wraz ze świeżym tymiankiem.

Wegański barszcz ukraiński

Składniki:

  • 3 buraki upieczone w piekarniku
  • ½ szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 1 marchewka pokrojona w talarki
  • biała część pora pokrojonego w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka zakwasu z buraka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

W garnku podsmaż na oleju kokosowym cebulę oraz pora. Dodaj marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj buraki starte na tarce o grubych oczkach oraz ziemniaki. Całość zalej wywarem, dodaj zakwas z buraka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 12 minut.

Następnie dodaj fasolę, czosnek posiekany i przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć źródło ciepła, dodać sok z cytryny, zieloną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.

Sałata z burakiem, kozim serem, granatem i mieszanką orzechową

Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • garść liści rukoli
  • 2 upieczone buraki
  • 100 g koziego sera
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g orzechów włoskich
  • 10 g obranych pistacji
  • ½ obranego granatu

Składniki sosu:

  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Na półmisek wyłóż zieleninę. Dodaj buraki obrane i pocięte na plasterki - możesz do tego użyć mandoliny, wówczas wszystkie kawałki będą tej samej grubości. Dodaj pokrojony kozi ser. Wszystkie orzechy wymieszaj i delikatnie utłucz w moździerzu. Dodaj do sałatki. Na koniec dodaj ziarenka granatu. Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę.

Hummus z buraka na grzankach

Składniki:

  • 600 g ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem wody, w której się gotowała
  • 200 g ugotowanego buraka
  • 2 x sok z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Dodatkowo:

  • chleb żytni lub razowy
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • ziarenka granatu

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane buraki wstaw do blendera razem z ciecierzycą i sokiem z limonek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną, Tahinę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sucha - dodaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca.

Udekoruj sezamem i pietruszką na wierzchu. Następnie podgrzej na patelni kromki chleba i serwuj z hummusem z buraka i posypane granat.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości