Risotto z burakami, świeżym tymiankiem i serem halloumi
Składniki:
- 2 średnie buraki upieczone w piekarniku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 szklanka białego wina
- 100 g ryżu Arborio
- 1 szklanka soku z buraków
- 1 szklanka wywaru z jarzyn
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeży tymianek
- 1 opakowanie sera halloumi
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekaną. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelnię dodaj ryż i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wino i odparuj alkohol, około 5 minut. Następnie dodaj 2 łyżki buraków, dodaj trochę bulionu i soku z buraków. Poczekaj, aż płyn się zredukuje i powtórz czynność. Będzie to trwało około 25 minut. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Obok na patelni grillowej lub elektrycznym grillu usmaż ser i dodaj przed podaniem risotto wraz ze świeżym tymiankiem.
Wegański barszcz ukraiński
Składniki:
- 3 buraki upieczone w piekarniku
- ½ szklanki ugotowanej białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 l wywaru z jarzyn
- ćwiartka młodej kapusty
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- biała część pora pokrojonego w talarki
- 1 pietruszka pokrojona w talarki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- 1 szklanka zakwasu z buraka
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
W garnku podsmaż na oleju kokosowym cebulę oraz pora. Dodaj marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj buraki starte na tarce o grubych oczkach oraz ziemniaki. Całość zalej wywarem, dodaj zakwas z buraka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 12 minut.
Następnie dodaj fasolę, czosnek posiekany i przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć źródło ciepła, dodać sok z cytryny, zieloną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.
Sałata z burakiem, kozim serem, granatem i mieszanką orzechową
Składniki:
- garść liści szpinaku
- garść liści rukoli
- 2 upieczone buraki
- 100 g koziego sera
- 20 g orzechów laskowych
- 20 g orzechów włoskich
- 10 g obranych pistacji
- ½ obranego granatu
Składniki sosu:
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Na półmisek wyłóż zieleninę. Dodaj buraki obrane i pocięte na plasterki - możesz do tego użyć mandoliny, wówczas wszystkie kawałki będą tej samej grubości. Dodaj pokrojony kozi ser. Wszystkie orzechy wymieszaj i delikatnie utłucz w moździerzu. Dodaj do sałatki. Na koniec dodaj ziarenka granatu. Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę.
Hummus z buraka na grzankach
Składniki:
- 600 g ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem wody, w której się gotowała
- 200 g ugotowanego buraka
- 2 x sok z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Dodatkowo:
- chleb żytni lub razowy
- 1 łyżeczka jasnego sezamu
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- ziarenka granatu
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane buraki wstaw do blendera razem z ciecierzycą i sokiem z limonek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną, Tahinę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sucha - dodaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca.
Udekoruj sezamem i pietruszką na wierzchu. Następnie podgrzej na patelni kromki chleba i serwuj z hummusem z buraka i posypane granat.
Zobacz też:
- Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy
- Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia
- Ciekawe przepisy Darii Ładochy na dania z makaronem ryżowym
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Daria Ładocha