Barszcz czerwony z ziemniakami - smak dzieciństwa. Przygotuj go z prostego przepisu

Barszcz
Barszcz czerwony z ziemniakami - smak dzieciństwa. Przygotuj go z prostego przepisu
Źródło: Dmitry Lopatin / EyeEm/Getty Images
Barszcz czerwony z ziemniakami nieco różni się w smaku od tradycyjnej wersji tej potrawy. Mimo to, dla wielu jest to smak dzieciństwa, gdyż taką zupę często przygotowywały nasze mamy lub babcie. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę z prostego przepisu.

Tradycyjny barszcz czerwony a barszcz czerwony z ziemniakami

Tradycyjny barszcz czerwony przygotowywany jest na wywarze z burakami i octem, nie dodaje się do niego ziemniaków. W wersji z ziemniakami często jest zabielany, dzięki temu staje się delikatniejszy w smaku. To zatem dobre rozwiązanie na zamiennik na święta, zwłaszcza dla dzieci, które mogą nie przepadać za tak wyraźnymi smakami.

Porady Katarzyny Bosackiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Barszcz czerwony z ziemniakami to jednak smak dzieciństwa dla wielu osób, nie w święta, a właśnie na co dzień. Jak przygotować pyszną zupę, jak u mamy?

Barszcz czerwony z ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • buraki - 6 sztuk,
    • boczek (opcjonalnie) - 300 g,
      • cebula - 1 duża,
        • czosnek - 4 ząbki
          • kostka bulionowa lub wywar - 2 szt., lub litr bulionu,
            • ziemniaki - 1,5 kg,
              • włoszczyzna - pęczek,
                • ocet winny - 4 szt.,
                  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, peprz,
                    • śmietana - do zabielenia.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wpodzie.
                        1. Dokładnie umyj włoszczyznę i obierz jeśli jest taka potrzeba. Dodaj je do gotującej się wody i wrzuć kostki rosołowe i przyprawy lub dodaj do gotującego się bulionu i dodaj przyprawy, jeśli chcesz wzmocnić smak.
                          1. Buraki obierz i pokroj w kawałki, a następnie dodaj do pozostałych gotujących się warzyw. Kiedy będą al'dente dodaj octu, aby zupa nie straciła koloru.
                            1. Po około 60 minutach gotowania zupa jest gotowa. Można ją zabielić śmietaną lub mlekiem.
                              1. Ziemniaki możesz dodać przed podaniem w kawałkach lub zrobić z nich puree.
                                1. Opcjonalnie podsmaż boczek z posiekaną cebulką i dodaj ją do ziemniaków.
                                  1. Ziemniaki wyłóż na głębokie talerze i zalej barszczem.

                                    Sprawdź inne nasze przepisy na barszcz:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło zdjęcia głównego: Dmitry Lopatin / EyeEm/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana