Andrzej przypomina - pyszna jest botwina! Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

''Botwina według Andrzeja Polana''
Sezon na botwinę trwa w najlepsze. Botwina jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna, a więc idealna do wiosennej, odciążającej diety. Andrzej Polan serwuje ją z kurczakiem, robi z niej gołąbki, a nawet słony sernik. Zobacz przepisy.

Botwina to warzywo, na które szczególną uwagę powinny zwrócić kobiety. Zawiera bowiem roślinne hormony zwane fitoestrogenami, które wykazują działanie zbliżone do estrogenów, tym samym łagodzą objawy menopauzy. Wspiera cerę, szczególnie tłustą, ze względu na zawartość biotyny i cząsteczek siarki. Wysoka zawartość witaminy E przedłuża młodość. Jest źródłem witaminy A, K, D, E, C oraz witamin z grupy B, magnezu, miedzi, żelaza, wapnia.

Botwina ma mało kalorii, za to zawiera dużo cennego błonnika. Jest krwiotwórcza, zawiera cenne flawonoidy wspierające krążenie, ️wspomaga wątrobę i łagodzi zgagę.

Andrzej Polan/Dzień Dobry TVN

Micha z warzyw i botwinki dla całej rodzinki, kurczaka trochę też

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g wędzonki
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 młody seler
  • 2 młode pory
  • koperek, natka pietruszki, szczypiorek
  • lubczyk świeży
  • pieprz czarny, sól
  • kilka liści młodej kapusty
  • 4-6 szt podudzia z kurczaka
  • olej rzepakowy

Kurczaki zasypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na złoto na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, marchewki obieramy, pozostawiając troszkę zielonych gałązek naci, będzie wiadomo, że młoda, botwinkę kroimy drobno, podobnie seler i pory.

Dodajemy wszystkie posiekane zioła. Dodajemy olej, pokrojoną wędzonkę, mieszamy wszystko razem, doprawiamy w trakcie odważnie pieprzem czarnym i solą. Pamiętajmy, że młode warzywa mają dużo słodyczy.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy liśćmi kapusty, wykładamy mieszankę warzyw i wędzonki. Na wierzch układamy podsmażonego kurczaka, przykrywamy wszystko liśćmi kapusty, pokrywka i wstawiamy do piekarnika lub na kuchenkę, a najlepiej na grill lub ognisko.

Słony sernik z botwinką, serem pleśniowym i chrupiącym spodem z krakersów

Składniki:

  • 200 g słonych krakersów
  • 40 g masła klarowanego
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g masła
  • 240 g zmiksowanych młodych buraków
  • 240 g sera camembert
  • 1 cebulka młoda
  • koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Krakersy miksujemy na drobno i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi tortownicę, wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 10 minut. Masło ucieramy z jajkami, do utartej masy dodajemy stopniowo ser ricotta.

Do masy o lekkiej konsystencji dodajemy zmiksowany burak, skórkę cytryny, sok z cytryny, sól do smaku i pokrojony ser camembert. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na podpieczony spód z krakersów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160 stopni, czas pieczenia około 40 minut.

  • 1 pęczek botwinki
  • masło klarowane do smażenia
  • miód
  • koperek
  • rukiew wodna

Młode botwinki obieramy, przekrawamy na pół i przesmażamy na maśle, dodajemy miód, doprawiamy solą. Tak przygotowane wykładamy na upieczony sernik na słono, dekorujemy listkami botwinki, koperkiem i rukwią.

Andrzej Polan/Dzień Dobry TVN

Gołąbki z dorsza w liściach botwinki

Składniki:

  • 800 g filetu z dorsza
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz czarny

Sposób przyrządzenia:

Liście botwinki zanurzamy w ciepłej wodzie i odcedzamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z przesmażonym szczypiorkiem i koperkiem. Dodajemy kaszę i przyprawy. Wyrabiamy wszystko dokładnie, porcjujemy i zawijamy w liście z botwinki.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy rosołem jak mamy, a jeżeli nie to wodą, ale dodajemy gałązki koperku, dodatkowo sól i pieprz.

Dusimy około 20 minut, ryba nie potrzebuje dużo czasu, aby była uduszona, a botwinka tym bardziej.

  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 cebulka młoda
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewki

Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy śmietankę, po chwili chrzan. Zagotowujemy i sos do gołąbków gotowy. Sosem zalewamy gołąbki, wierzch posypujemy pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem, szczypiorek i koper.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!