Przepisy kulinarne

W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"

Przepisy kulinarne

W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"

Szparagi białe. Wszyscy się ich boją - że są drogie, trudne do zrobienia i nie takie smaczne, jak zielone. To bzdura, wierzę w polskie szparagi - zapewnia Magda Gessler. Zobacz, jak w prosty sposób  przyrządza je w swojej kuchni z sosami aioli i holenderskim.  

Białe szparagi poleca Magda Gessler

Sposób przygotowania białych szparagów jest dużo prostszy, niż się wydaje. To królowe warzyw - mówi Magda Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" zaprosiła nas do swojej kuchni i krok po kroku pokazała, jak je przyrządzić. 

Jak sprawdzić, czy są dobre, czy złe? 

Muszą być bardzo świeżo ścięte, mokre, a nie suche. Szparag musi wyglądać jak żywy, musi być zerwany tego samego dnia

- radzi Magda Gessler. Jak dodaje, szparagi mają wiele zalet.

Szparag ma endorfiny, które wydzielają estrogeny. Czyli ewidentnie wzmacnia libido, ale również wzmacnia ciążę, ma w sobie kwas foliowy. Również odchudza - 20 kalorii na 100 g to bardzo mało. Zapobiega Alzheimerowi i w ogóle jest złotym środkiem na wszystko, bo ma witaminy C i B, które przeciwdziałają starzeniu się komórek, wzmacniają włosy i paznokcie. Same cuda 

- podkreśla prowadząca "Kuchenne rewolucje".

Jak obierać szparagi? Trzeba trzymać je w wodzie i skrobać od połowy w dół. 

Białe szparagi - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych szparagów
  • kostka masła
  • 2 łyżki cukru 
  • pęczek koperku
  • lubczyk, szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 

Na głęboką patelnię wlewamy szklankę wody z 2 łyżkami cukru i dużą szczyptą soli. Nie trzeba jej gotować. Układamy szparagi. Dodajemy kostkę masła i koperek. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na kuchence na 15-20 minut. Potem dorzucić lubczyk i szczypiorek.

Sos aioli - szybki przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • majonez
  • 4 ząbki czosnku z solą
  • 2 awokado rozgniecione widelcem
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina kolendry

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. 

Sos holenderski - przepis Magdy Gessler

  • 5 ubitych żółtek z odrobiną cytryny i soli
  • masło klarowane
  • łyżka octu zagotowanego, czyli redukowanego 
  • szczypiorek

Roztopione, lekko przestudzone, ale ciepłe masło dodać do ubitych żółtek. Wymieszać w kąpieli wodnej tak, jak podczas robienia majonezu. Dodać ocet, ciągle szybko mieszając, aby nie dopuścić do zwarzenia. Kiedy sos zgęstnieje, dodać szczypiorek.

Jak zrobić sos holenderski? Z czym go podawać? 

Przepis na sos holenderski jest prosty w przygotowaniu. Może go zrobić praktycznie każdy. Jaki przepis na sos holenderski będzie najlepszy? Czy można zrobić sos holenderski light?

Sos holenderski – co to takiego?

Nazwa sosu może wskazywać na Holandię jako źródło jego pochodzenia, nie jest to jednak prawdą. Powstał on najprawdopodobniej we Francji, za czasów panowania króla Ludwika XIV. Były to czasy walk o Niderlandy i przypuszczalnie stąd właśnie pochodzi nazwa sosu holenderskiego. Niektórzy znawcy tematu przypuszczają, że sos ten był jednym z wojennych łupów Francuzów i zaczął być podawany na królewskim stole. Przepis na sos holenderski jest prosty i składa się jedynie z trzech składników (w odpowiednich proporcjach) – do jego przygotowania potrzeba jajek, wina lub octu winnego i masła. Jak można się domyślić, jest dość tłustym i ciężkim sosem, ale jego walory smakowe sprawiają, że warto od czasu do czasu go zjeść.

Sos holenderski – jak zrobić?

Jak zrobić sos holenderski? Sos ten to przede wszystkim składniki wysokiej jakości, które gwarantują, że na pewno się uda. Im lepsze będą, tym smaczniejszy wyjdzie sos.

Sos holenderski – składniki na 2–4 porcje:

● 4 jajka,

● 100 g masła,

● 1 łyżka octu winnego,

● 1 szczypta soli,

● 1 szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Masło pokrój na mniejsze kosteczki i roztop w małym rondelku.

2. W większym garnku zagotuj około litra wody.

3. Do metalowej miski wbij żółtka jajek.

4. Umieść miskę z jajkami nad wrzącą wodą.

5. Ubijaj je nad wrzątkiem do momentu, aż utworzy się piana.

6. Zdejmij miskę z garnka.

7. Zacznij dodawać roztopione masło.

8. Mieszaj energiczne, aż sos zgęstnieje.

9. Dodaj ocet winny, dopraw solą i pieprzem.

Z czym podawać sos holenderski?

Sos holenderski można podawać z warzywami, jajkami, rybami oraz mięsem. Bardzo popularny jest sos holenderski do szparagów. Warto pamiętać, by przygotowywać go na chwilę przed podaniem. W przeciwnym wypadku nie będzie mógł w pełni zaprezentować swoich walorów.

Sos holenderski – kalorie

Jak można przypuszczać po jego składnikach, sos holenderski jest dość kaloryczny. Jedna łyżka sosu zawiera aż 93 kalorie, czyli mniej więcej tyle, co jeden średni banan. Osobom na diecie zaleca się mniej kaloryczne sosy. Jednak jeśli ktoś prowadzi aktywny tryb życia i zdrowo się odżywia, to łyżka czy dwie sosu holenderskiego na pewno nie będą stanowiły problemu.

Szparagi z sosem holenderskim

Jednym z najsmaczniejszych i zarazem najprostszych dań z dodatkiem sosu holenderskiego są szparagi. Często wiele osób zastanawia się, gdzie kupić sos holenderski do szparagów, ale lepiej po prostu przygotować go samodzielnie. Przepis na sos holenderski do szparagów nie różni się niczym od podstawowej wersji. Wszystko, czego potrzeba, to prawidłowo przygotowane szparagi.

Składniki na 2 porcje:

● 10 szparagów,

● 2 porcje sosu holenderskiego,

● 1 bagietka,

● 2 łyżki masła.

● szczypta soli,

● szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Bagietki posmaruj masłem i piecz w piekarniku przez około 6 minut.

2. Szparagi dokładnie umyj.

3. Odłam grube końcówki łodyg (powinny się same złamać w odpowiednim miejscu).

4. Szparagi gotuj na parze przez około 5 minut.

5. Kiedy szparagi będą gotowe, rozkrój je nożem wzdłuż.

6. Bagietki ułóż na talerzu, połóż na nie warzywa.

7. Polej sosem holenderskim.

8. Posyp solą i pieprzem.

Sos holenderski do ryby

Rybę również można podawać z sosem holenderskim i w tym przypadku także lepiej przygotować go samodzielnie. Sos holenderski w proszku to nie to samo, choć może być alternatywą dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Rybą, która będzie pasowała do sosu holenderskiego, jest dorsz.

Składniki na 2 porcje ryby z sosem:

● 2 porcje filetu z dorsza,

● szczypta soli,

● szczypta pieprzu,

● 2 łyżki mąki,

● ½ cytryny,

● 100 g masła,

● 2 porcje sosu holenderskiego.

Przygotowanie:

1. Filet podziel na porcje.

2. Zalej sokiem z cytryny i odstaw na około pół godziny.

3. Po tym czasie posól i popieprz filety.

4. Obtocz je w mące.

5. Rozgrzej masło na patelni.

6. Smaż filety do momentu, aż będą rumiane.

7. Polej rybę sosem holenderskim.

8. Dorsza serwuj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną sałatką.

Sos holenderski do frytek

Być może wielu nie zdaje sobie z tego sprawy, ale sos holenderski świetnie smakuje także z frytkami. Może on zastąpić majonez. Gotowy sos holenderski można kupić w sklepie, ale lepiej przygotować go samodzielnie.

Składniki na około 2 porcje:

● 4 średnie ziemniaki,

● 2 łyżki oliwy z oliwek,

● 2 porcje sosu holenderskiego,

● szczypta soli,

● szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj i obierz.

2. Pokrój ziemniaki na paski lub talarki w zależności od preferencji.

3. Na dużej patelni rozgrzej olej.

4. Smaż frytki na złoty kolor.

5. Podawaj ze świeżo przygotowanym sosem holenderskim, solą i pieprzem.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
81
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0