Risotto z zielonymi szparagami
Składniki:
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
- szklanka arborio (ryż do risotto)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 750 ml wody
- 20 g masła
- 40 g parmezanu
- szparagi zielone
- tymianek
- cytryna
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Zagotuj 750 ml wody. Wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego Winiary.
Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij ją w garnku na maśle klarowanym. Dodaj ryż, wymieszaj z cebulą i duś 1-2 min. Wlej białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.
Następnie, przez ok 20 min wlewaj co jakiś czas po chochli bulionu aby ryż się ugotował. Po tym czasie dodaj masło, zetrzyj 30 g parmezanu i wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.
Usuń twarde końcówki szparagów. Podsmaż szparagi na patelni zwykłej lub grillowej przez ok. 2-3 min na łyżce masła klarowanego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłóż na talerz porcję risotto, dodaj kilka szparagów, posyp świeżymi listkami tymianku, zetrzyj odrobinę skórki z cytryny. Bon appetit!
Zupa krem z białych szparagów
Składniki:
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
- 1 ziemniak
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 cebula
- łyżka masła klarowanego
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 750 ml wody
- 2 kromki chleba
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka wędzonej papryki
Przygotowanie:
Zagotuj 750 ml wody i wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego Winiary. Obierz ziem-niaka i pokrój w kosteczkę. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj.
W garnku na maśle klarowanym zeszklij cebulę. Dodaj pokrojonego ziemniaka i szparagi. Podsmaż kilka minut. Dolej wodę z bulionem. Gotuj 20 min na średnim ogniu, aż warzy-wa będą miękkie.
Zblenduj na gładki krem. Dodaj masło, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.
Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Zupę serwuj z grzankami.
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym
Składniki:
- 2,5 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 200 g tagliatelle
- 1,5 litra wody
- 8 szt szparagów
- 2 piersi kurczaka
- łyżka bulionu drobiowego
- 40 g masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
- nać pietruszki lub tymianek
Przygotowanie:
Piersi kurczaka natnij, posmaruj łyżką bulionu drobiowego Winiary. Odstaw na 30 min.
Wytnij końcówki szparagów. Podsmaż szparagi na patelni 2-3 min. Odstaw.
Podsmaż piersi kurczaka na patelni z obu stron. Wyjmij z patelni mięso a wlej białe wino. Zredukuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Dodaj masło i wymieszaj.
Zagotuj 1,5 litra wody i wymieszaj z 2,5 łyżkami bulionu. Ugotuj makaron al dente (ok 6 minut).
Wymieszaj makaron z sosem z patelni. Serwuj z kurczakiem i szparagami. Posyp świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN