Materiał promocyjny

Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami

Przepisy na risotto z zielonymi szparagami, zupę krem z białych szparagów i makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przedstawiła kucharz i podróżnik - David Gaboriaud

Risotto z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
  • szklanka arborio (ryż do risotto)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 750 ml wody
  • 20 g masła
  • 40 g parmezanu
  • szparagi zielone
  • tymianek
  • cytryna
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Zagotuj 750 ml wody. Wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego Winiary.

Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij ją w garnku na maśle klarowanym. Dodaj ryż, wymieszaj z cebulą i duś 1-2 min. Wlej białe wino i poczekaj, aż alkohol odparuje.

Następnie, przez ok 20 min wlewaj co jakiś czas po chochli bulionu aby ryż się ugotował. Po tym czasie dodaj masło, zetrzyj 30 g parmezanu i wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.

Usuń twarde końcówki szparagów. Podsmaż szparagi na patelni zwykłej lub grillowej przez ok. 2-3 min na łyżce masła klarowanego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyłóż na talerz porcję risotto, dodaj kilka szparagów, posyp świeżymi listkami tymianku, zetrzyj odrobinę skórki z cytryny. Bon appetit!

Zupa krem z białych szparagów

Składniki:

  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
  • 1 ziemniak
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 750 ml wody
  • 2 kromki chleba
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie:

Zagotuj 750 ml wody i wymieszaj z 2 łyżkami bulionu warzywnego Winiary. Obierz ziem-niaka i pokrój w kosteczkę. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj.

W garnku na maśle klarowanym zeszklij cebulę. Dodaj pokrojonego ziemniaka i szparagi. Podsmaż kilka minut. Dolej wodę z bulionem. Gotuj 20 min na średnim ogniu, aż warzy-wa będą miękkie.

Zblenduj na gładki krem. Dodaj masło, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.

Kromki chleba pokrój w kosteczkę. Podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Dopraw solą i wędzoną papryką.

Zupę serwuj z grzankami.

Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie maślanym

Składniki:

  • 2,5 łyżki bulionu drobiowego Winiary
  • 200 g tagliatelle
  • 1,5 litra wody
  • 8 szt szparagów
  • 2 piersi kurczaka
  • łyżka bulionu drobiowego
  • 40 g masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • nać pietruszki lub tymianek

Przygotowanie:

Piersi kurczaka natnij, posmaruj łyżką bulionu drobiowego Winiary. Odstaw na 30 min.

Wytnij końcówki szparagów. Podsmaż szparagi na patelni 2-3 min. Odstaw.

Podsmaż piersi kurczaka na patelni z obu stron. Wyjmij z patelni mięso a wlej białe wino. Zredukuj, aż zostaną 2 łyżki płynu. Dodaj masło i wymieszaj.

Zagotuj 1,5 litra wody i wymieszaj z 2,5 łyżkami bulionu. Ugotuj makaron al dente (ok 6 minut).

Wymieszaj makaron z sosem z patelni. Serwuj z kurczakiem i szparagami. Posyp świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości