Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa zazwyczaj do połowy lipca. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie ze świeżych warzyw przepysznej zupy. Krem ze szparagów możesz ugotować z odmiany zielonej i białej, a sposobów na jego przyrządzenie jest co najmniej kilka.

Szparagi są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Oczyszczają one nerki, obniżają ciśnienie, pozytywnie wpływają na wzrok. Nie każdy jednak wie, że są one również doskonałym afrodyzjakiem. Sprawdź nasze wyselekcjonowane przepisy na zupę krem ze szparagów.

Więcej:

Przepis na krem ze szparagów zielonych

Poniżej podajemy prosty przepis na zupę krem ze szparagów zielonych.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 2 garście listków bazylii,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 125 g sera camembert,
  • płatki migdałów lub parmezan.

Przygotowanie:

1. Wymyj pod bieżącą wodą szparagi, odłam ich końce i pokrój łodygi na kawałki o grubości 2 cm.

2. Do rozgrzanego garnka wrzuć 2 łyżki masła i poczekaj aż się ono roztopi. Następnie pokrój cebulę na kosteczkę i smaż ją do momentu zeszklenia. Zetrzyj czosnek i dodaj go do mieszanki. Pokrój drobno ziemniaka i wrzuć go do garnka. Całość smaż przez około 5 min, stale mieszając.

3. Łodygi szparagów oraz 2 łyżki masła dodaj do pozostałych składników i mieszaj całość przez 2 min. Dodaj do całości sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dalej mieszaj.

4. Dolej przygotowany wcześniej bulion i gotuj całość przez 5 min. Wrzuć do garnka główki szparagów i gotuj je przez 2 min. Kilka główek zostaw na koniec do dekoracji.

5. Przy pomocy blendera zmiksuj składniki, stopniowo dodając do nich śmietankę, połowę sera camembert oraz bazylię. Kontynuuj czynność aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw całość solą i pieprzem.

6. Do gotowego kremu dodaj pozostałe główki szparagów oraz połowę serka camembert. Zupę udekoruj bazylią. Jeśli masz ochotę, możesz dodatkowo posypać ją parmezanem lub płatkami migdałów.

Jak widzisz, klasyczny przepis na krem ze szparagów nie jest trudny. Taki posiłek przyrządzić mogą nawet osoby, które dopiero zaczynają przygodę z zupami typu krem.

Przepis na krem ze szparagów białych

Wolisz białe warzywa? Poniżej podajemy przepis na zupę krem ze szparagów białych z dodatkiem grzanek.

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 4 kromki chleba razowego,
  • 700 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Zachowaj na koniec główki szparagów, które przydadzą się do dekoracji zupy.

2. Roztop w garnku masło. Wrzuć do niego pokrojony czosnek i cebulę, dodaj białe szparagi i smaż całość przez chwilę. Dolej przygotowany wcześniej bulion i gotuj całość do momentu, aż szparagi staną się miękkie.

3. Zmiksuj mieszankę przy pomocy blendera. Dodaj do zupy śmietankę oraz główki szparagów, a następnie ponownie ją zagotuj. Dopraw całość pieprzem i solą.

4. Aby nieco urozmaicić przepis na krem ze szparagów, warto dodać do zupy grzanki. Pokrój więc chleb razowy na małe kawałki i podsmaż je na maśle. Na koniec podaj je razem z zupą.

Jeśli nie lubisz pieczywa razowego, możesz również przyrządzić zupę ze szparagów z grzankami z bułki pszennej. Możną ją podsmażyć lub lekko podpiec w piekarniku. Decydując się na drugą opcję, zanurz kawałki bułki w oliwie, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je w rozgrzanym w 180℃ urządzeniu przez 10-15 min.

Zobacz film: Krem z buraków. Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na krem ze szparagów i pora

Zastanawiasz się, jak zrobić krem ze szparagów w bardziej oryginalnym wydaniu? Podajemy przepis na zupę z dodatkiem pora.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 por,
  • 1 duży ziemniak,
  • 2 pęczki szparagów,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 100 g masła,
  • 1 jogurt grecki,
  • 50 g szynki,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

1. Rozpocznij przygotowywanie kremu ze szparagów i pora od obrania i pokrojenia ziemniaka w kosteczkę. Umyj pora i pokrój go w talarki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, a główki zostaw na sam koniec. Umyj pietruszkę i ją osusz.

2. Do rozgrzanego garnka wrzuć połowę przygotowanego masła i zeszklij pora. Do całości dodaj szparagi oraz ziemniaki, a następnie smaż je przez 5 min.

3. Wlej do mieszanki 2 l wody i wrzuć 2 kostki bulionowe. Gotuj całość przez 25 min. Dopraw zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru.

4. W szklance wymieszaj jogurt grecki z niewielką ilością gorącej zupy i wlej go do garnka. Gotuj całość przez 5 min na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zmiksuj zupę przy pomocy blendera.

5. Zagotuj wodę na wrzątek, dodaj szczyptę soli i cukru i na 2-3 min wrzuć do niej główki szparagów. Po wyjęciu odsącz je. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim plasterki szynki, doprawiając je niewielką ilością soli.

6. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki, szynką oraz główkami szparagów.

Podany przepis na zupę krem możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej.

Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0