Wiadomość
Przepisy kulinarne

Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance, a także barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami. Pokazał również, jak zrobić zakwas do barszczu i żurku.

Zakwas do barszczu, żurku

Składniki:

  • szklanka mąki żytniej razowej
  • ok. 2-3 szklanek ciepłej wody
  • skórka z chleba na zakwasie, nigdy na drożdżach
  • sól
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do naczynia, najlepiej ceramicznego. Dodajemy wodę, mieszamy, dokładamy przyprawy i skórkę z chleba, której obecność przyspieszy proces powstawania zakwasu. Odstawiamy przykryte ściereczką, aby zakwas oddychał i pozostawiamy na 2-3 dni, co jakiś czas mieszamy wszystko. Na początku zakwas będzie mętny, wręcz brzydki, po kilku dniach mąka opadnie na dno i pojawi się klarowna część zakwasu.

>>> Zobacz także:

Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 600 g ładnych żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • zakwas do barszczu (z mąki pszennej)
  • 200 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

W garnku gotujemy z włoszczyzny i żeberek wywar mięsno-warzywny. Kiedy tylko żeberka staną się miękkie, wyjmujemy je z garnka, włoszczyznę podobnie, a na ich miejsce dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy tylko ziemniaki będą miękkie, do garnka wlewamy klarowną część zakwasu, śmietankę, dodajemy przesmażoną cebulkę. Doprawiamy w razie konieczności pieprzem, solą, jeszcze sporą ilość koperku i jak lubimy obrane mięso z żeberek.

  • 4 dobre białe kiełbasy surowe
  • śliwka suszona
  • cebula
  • koper
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mięso przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy przesmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną śliwkę, bułkę tartą namoczoną w wywarze drobiowym lub zwykłej wodzie, natkę i koperek. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy pulpety i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor. Gotowe podajemy do barszczu białego.

Prawdziwy barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • 4 buraki
  • 2 marchewki
  • szklanka namoczonej fasoli Jaś lub też innej
  • koncentrat pomidorowy w słoiku gęsty
  • papryka czerwona
  • troszkę kapusty białej
  • śmietana 18 proc. gęsta
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu na złoty kolor, zalewamy wodą, dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy startą marchew. Po chwili dodajemy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotowe przekładamy do wywaru mięsnego. Następnie przesmażamy starte buraki, paprykę pokrojoną. I znowu przekładamy do gara. Na koniec kapusta, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, koperek. Zupa powinna być gęsta, o lekko brunatnym kolorze.

  • 3-4 kromki chleba rustykalnego
  • 2-3 jajka
  • 100 g sera dojrzewającego tartego
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Kromki chleba obtaczamy w jajku wymieszanym z serem dojrzewającym i smażymy na maśle klarownym na złoty kolor.

Barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 200-300 g gąsek
  • masło klarowane do smażenia
  • cebula
  • szklanka zakwasu do żurku
  • natka pietruszki
  • koperek

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojoną włoszczyznę, cebulę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni ze smażenia włoszczyzny, przesmażamy teraz gąski, wcześniej oczywiście dokładnie umyte z piasku. Przesmażone dodajemy do zupy. Na koniec zakwas do żurku, koperek i spora ilość natki pietruszki.

  • ziemniaki
  • 200 g boczku surowego

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy klasycznie z solą, ugotowane odcedzamy, ubijamy na puree. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, wraz z tłuszczem ze smażenia łączymy z ziemniakami. Dokładnie mieszamy i podajemy do barszczu z gąsek.

Co sądzisz o tym artykule?
87
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0