- Suszone kwiaty to idealny pomysł na jesienną dekorację do domu
- By stworzyć z nich wyjątkowy bukiet, należy jednak wykazać się cierpliwością
- Jakie gatunki sprawdzą się najlepiej do suszenia?
Jakie kwiaty najlepiej sprawdzą się do suszenia?
Jak wyjaśniła Sylwia Stefaniuk, jednym z gatunków kwiatów, które najlepiej sprawdzą się do suszenia, są kocanki.
- Kocanki musimy zebrać w momencie, w którym są zamknięte. Gdy zbierzemy kwiat, który jest już rozwinięty, to podczas suszenia wysypią się z niego nasiona - podkreśliła rękodzielniczka.
Ekspertka wspomniała również o kraspedii kulistej oraz celozjach, przypominających jeden z organów.
- Roboczo mówimy na nie "mózgi" - zaznaczyła.
Sylwia Stefaniuk zwróciła też uwagę na ciekawą zależność między suszonymi kwiatami a ich wyglądem.
- Kwiaty, które są przeznaczone na suszenie, najczęściej mają szeleszczące okrywy kwiatostanów - wyjaśniła.
Rękodzielniczka podkreśliła również, jak ważne jest odpowiednie pielęgnowanie kwiatów.
- Kwiaty zachowują swój kolor i kształt, jeśli tylko zapewnimy im odpowiednie warunki - podkreśliła.
W jaki sposób przebiega suszenie kwiatów?
- Musi być to ciemne, przewiewne miejsce. Kwiaty nie mogą być narażone na promienie słoneczne. Wszystkie kwiaty suszymy metodą zielarską, czyli podwieszamy je do dołu. 2-3 tygodnie zajmuje nam całkowite ususzenie kwiatów, jest to powolny proces - zdradziła Sylwia Stefaniuk.
Dlaczego suszone kwiaty wracają do łask?
- Mamy teraz w modzie znowu suszone kwiaty. Myślę, że jest to spowodowane tym, że teraz odchodzimy od tego plastiku. Suszone kwiaty mają trwałość, nie wymagają podlegania i mogą pięknie zdobić nasze domy - wyjaśniła rękodzielniczka.
Co z kwiatami, które zdążyły już przekwitnąć?
- Te najładniejsze i największe okazy zostawiamy sobie na nasiona na przyszły rok - podsumowała Sylwia Stefaniuk.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Mandat na grzybobraniu? Za zerwanie tych grzybów możesz zapłacić nawet 5 tysięcy złotych
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Purchawica olbrzymia - tajemniczy przysmak polskich lasów. Jak ją przyrządzić?
Autor: Aleksandra Kokot
Reporter: Katarzyna Chętnik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN