Słodko-straszne przekąski na Halloween. Smakowite propozycje sióstr Pszczółek

Babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem 
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodko-straszne przekąski na Halloween
Słodko-straszne przekąski na Halloween
Miodowa kuchnia Pszczółek
Miodowa kuchnia Pszczółek
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Przekąski na przyjęcia urodzinowe
Strasznie słodko!
Strasznie słodko!
Halloween zbliża się wielkimi krokami. Jeśli planujesz wieczór pełen dreszczyku, nie może zabraknąć słodko-strasznych przekąsek, które zachwycą gości wyglądem i smakiem. Siostry Pszczółki przyrządziły w kuchni Dzień Dobry TVN wypieki, które są tak efektowne, że aż strach sięgnąć po kolejny kęs.

Justyna Pszczółka i Dorota Pszczółka-Habdas zaprezentowały w naszej kuchni babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem, ciastka nietoperze z czarnym lukrem, kruche ciastka dynie z konfiturą malinową, a także brownie z pajęczyną. Przepisy poniżej.

Babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem 

Babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem 
Babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem 
Babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem 
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na babeczki:

  • 170 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 300 g drobnego cukru,
  • 70 g czarnego kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka (rozmiar M),
  • 160 g kwaśnej śmietany 18% tłuszczu,
  • 160 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • 240 ml bardzo gorącej kawy lub wody.

Składniki na krem:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 200 g cukru pudru (przesianego),
  • 240 g serka kremowego,
  • żelowy barwnik do mas tłustych w kolorze czerwonym,

Składniki na sos:

  • 200 g purée z malin,
  • 2 g agaru.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (grzanie góra–dół, bez termoobiegu). Przesiej razem mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, kwaśną śmietanę i olej, a następnie dodaj mokre składniki do suchych i połącz je rózgą kuchenną. Wlej gorącą kawę lub wodę, a potem delikatnie wymieszaj. Napełnij papilotki do połowy wysokości i piecz przez 13-15 minut, aż wierzch babeczek będzie sprężyście odbijał się po dotknięciu, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty. Ostudź babeczki na kratce.

Krem: Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem, używając miksera przez kilka minut. Dodaj serek kremowy i ucieraj dalej, a na końcu wmiksuj czerwony barwnik. Schładzaj w lodówce przez ok. 30 minut. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i udekoruj babeczki. Udekoruj je również halloweenowymi topperami na babeczki i sosem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Sos: Zagotuj purée z agarem. Gdy wystygnie, zblenduj do gładkości. Przetrzyj przez gęste sito.

Ciastka nietoperze z czarnym lukrem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostki,
  • 100 g cukru pudru, przesianego,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka.

Składniki na lukier:

  • białko,
  • szklanka cukru pudru,
  • czarny barwnik w żelu,
  • cukrowe dekoracje halloweenowe.

Przygotowanie:

Do misy miksera przesiej mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj zimne masło, pokrojone w kostkę. Uruchom mikser i miksuj krótko - masło powinno połączyć się częściowo z suchymi składnikami, tworząc konsystencję przypominającą piasek, z drobną grudkowatością. Następnie lekko zwiększ obroty, dodaj żółtka i miksuj tylko do momentu, aż masa zacznie się zlepiać. Nie przedłużaj miksowania, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe. Gdy składniki są prawie połączone, przełóż masę na oprószony mąką blat i delikatnie dokończ zagniatanie rękami - wystarczy kilka ruchów, by uformować gładką kulę. Lekko ją spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1–2 godziny.

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na około 2 mm grubości, podsypując lekko mąką. Wykrawaj ciasteczka dowolnymi foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ciasteczka ostudź na kratce.

Lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez grudek. Dodaj czarny barwnik i wymieszaj. Jeśli po dodaniu barwnika lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Udekoruj lukrem ciasteczka.

Kruche ciastka dynie z konfiturą malinową

Kruche ciastka dynie z konfiturą malinową
Kruche ciastka dynie z konfiturą malinową
Kruche ciastka dynie z konfiturą malinową
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostki,
  • 100 g cukru pudru, przesianego,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka.

Dodatkowo: konfitura malinowa

Przygotowanie:

Do misy miksera przesiej mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Uruchom mikser i miksuj krótko - masło powinno połączyć się częściowo z suchymi składnikami, tworząc konsystencję przypominającą piasek, z drobną grudkowatością. Następnie lekko zwiększ obroty, dodaj żółtka i miksuj tylko do momentu, aż masa zacznie się zlepiać. Nie przedłużaj miksowania, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe. Gdy składniki są prawie połączone, przełóż masę na oprószony mąką blat i delikatnie dokończ zagniatanie rękami - wystarczy kilka ruchów, by uformować gładką kulę. Lekko ją spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na około 2 mm grubości, podsypując lekko mąką. Wykrawaj ciasteczka dowolnymi foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ciasteczka ostudź na kratce. Przełóż konfiturą malinową.

Brownie z pajęczyną 

Brownie z pajęczyną 
Brownie z pajęczyną 
Brownie z pajęczyną 
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 170 g gorzkiej czekolady 64%,
  • 110 g masła,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • spora szczypta soli.

Dodatkowo: białe pianki marshmallow.

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Rozpuść czekoladę z masłem, odstaw do przestudzenia i wlej do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesiej mąkę z kakao, dodaj sól i krótko połącz składniki. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw w foremce na 10 minut, a następnie przełóż na kratkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości