Justyna Pszczółka i Dorota Pszczółka-Habdas zaprezentowały w naszej kuchni babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem, ciastka nietoperze z czarnym lukrem, kruche ciastka dynie z konfiturą malinową, a także brownie z pajęczyną. Przepisy poniżej.
Babeczki na czarnym kakao, z czerwonym kremem
Składniki na babeczki:
- 170 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 300 g drobnego cukru,
- 70 g czarnego kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 jajka (rozmiar M),
- 160 g kwaśnej śmietany 18% tłuszczu,
- 160 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego),
- 240 ml bardzo gorącej kawy lub wody.
Składniki na krem:
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 200 g cukru pudru (przesianego),
- 240 g serka kremowego,
- żelowy barwnik do mas tłustych w kolorze czerwonym,
Składniki na sos:
- 200 g purée z malin,
- 2 g agaru.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni (grzanie góra–dół, bez termoobiegu). Przesiej razem mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, kwaśną śmietanę i olej, a następnie dodaj mokre składniki do suchych i połącz je rózgą kuchenną. Wlej gorącą kawę lub wodę, a potem delikatnie wymieszaj. Napełnij papilotki do połowy wysokości i piecz przez 13-15 minut, aż wierzch babeczek będzie sprężyście odbijał się po dotknięciu, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty. Ostudź babeczki na kratce.
Krem: Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem, używając miksera przez kilka minut. Dodaj serek kremowy i ucieraj dalej, a na końcu wmiksuj czerwony barwnik. Schładzaj w lodówce przez ok. 30 minut. Przełóż krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i udekoruj babeczki. Udekoruj je również halloweenowymi topperami na babeczki i sosem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Sos: Zagotuj purée z agarem. Gdy wystygnie, zblenduj do gładkości. Przetrzyj przez gęste sito.
Ciastka nietoperze z czarnym lukrem
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostki,
- 100 g cukru pudru, przesianego,
- szczypta soli,
- 2 żółtka.
Składniki na lukier:
- białko,
- szklanka cukru pudru,
- czarny barwnik w żelu,
- cukrowe dekoracje halloweenowe.
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiej mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj zimne masło, pokrojone w kostkę. Uruchom mikser i miksuj krótko - masło powinno połączyć się częściowo z suchymi składnikami, tworząc konsystencję przypominającą piasek, z drobną grudkowatością. Następnie lekko zwiększ obroty, dodaj żółtka i miksuj tylko do momentu, aż masa zacznie się zlepiać. Nie przedłużaj miksowania, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe. Gdy składniki są prawie połączone, przełóż masę na oprószony mąką blat i delikatnie dokończ zagniatanie rękami - wystarczy kilka ruchów, by uformować gładką kulę. Lekko ją spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1–2 godziny.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na około 2 mm grubości, podsypując lekko mąką. Wykrawaj ciasteczka dowolnymi foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ciasteczka ostudź na kratce.
Lukier: Białko utrzyj z cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, bez grudek. Dodaj czarny barwnik i wymieszaj. Jeśli po dodaniu barwnika lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Udekoruj lukrem ciasteczka.
Kruche ciastka dynie z konfiturą malinową
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostki,
- 100 g cukru pudru, przesianego,
- szczypta soli,
- 2 żółtka.
Dodatkowo: konfitura malinowa
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiej mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Uruchom mikser i miksuj krótko - masło powinno połączyć się częściowo z suchymi składnikami, tworząc konsystencję przypominającą piasek, z drobną grudkowatością. Następnie lekko zwiększ obroty, dodaj żółtka i miksuj tylko do momentu, aż masa zacznie się zlepiać. Nie przedłużaj miksowania, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe. Gdy składniki są prawie połączone, przełóż masę na oprószony mąką blat i delikatnie dokończ zagniatanie rękami - wystarczy kilka ruchów, by uformować gładką kulę. Lekko ją spłaszcz, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na około 2 mm grubości, podsypując lekko mąką. Wykrawaj ciasteczka dowolnymi foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe ciasteczka ostudź na kratce. Przełóż konfiturą malinową.
Brownie z pajęczyną
Składniki:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- 170 g drobnego cukru,
- 170 g gorzkiej czekolady 64%,
- 110 g masła,
- 70 g mąki pszennej,
- 20 g kakao,
- spora szczypta soli.
Dodatkowo: białe pianki marshmallow.
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Rozpuść czekoladę z masłem, odstaw do przestudzenia i wlej do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesiej mąkę z kakao, dodaj sól i krótko połącz składniki. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostaw w foremce na 10 minut, a następnie przełóż na kratkę.
Zobacz także:
- Te halloweenowe przekąski zrobią furorę wśród dzieci. Sprawdź proste przepisy
- Słodkie i wytrawne przekąski na Halloween. Przepisy Sebastiana Olmy
- Zdrowe przekąski na Halloween - najlepsze przepisy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Justyna Pszczółka i Dorota Pszczółka-Habdas
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News