Ten cmentarny przysmak z Krakowa jest uwielbiany po dziś dzień. Poznajcie turecki miodek

Turecki miodek na straganie na Wszystkich Świętych
Ten cmentarny przysmak z Krakowa jest uwielbiany po dziś dzień. Poznajcie turecki miodek
Źródło: Longfin Media/Getty Images
Wizyty na cmentarzach we Wszystkich Świętych i Zaduszki od zawsze oznaczały odpustowe stragany z licznymi słodyczami. Dawniej była to jedna z niewielu okazji, podczas których można było dostać taki wybór słodkości. Wiele osób wciąż jest bardzo przywiązanych do tradycyjnych cukierków. Jednym z nich jest miodek turecki, nazywany też trupim miodkiem, prosto z Krakowa. Jak go przyrządzić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20251027_Pogoda_Swieta
Wszystkich Świętych - co czeka nas w pogodzie?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Cmentarne przysmaki - miodek turecki

Miodek turecki, nazywany też trupim miodkiem, to tradycyjny przysmak, który można spotkać w Krakowie, zwłaszcza w okolicach cmentarzy podczas uroczystości Wszystkich Świętych oraz Dnia Zadusznego. Czasami sprzedawany jest też przy kościołach w trakcie jesiennych odpustów.

Ta słodycz ma postać nieregularnych, twardych kawałków o delikatnie miodowym smaku, które łatwo się łamią lub kruszą. Głównym składnikiem jest skarmelizowany cukier z dodatkiem olejków zapachowych i barwników, w którym znajdują się fragmenty orzechów. Tradycyjna wersja śmietankowa ma jasny, prawie biały kolor, ale istnieją również inne wersje – na przykład o smaku kakaowym, kawowym czy waniliowym – w zależności od użytych aromatów.

Zgodnie z informacjami pochodzącymi z Muzeum Etnograficznego w Krakowie, tradycja wytwarzania miodku tureckiego ma swoje początki w latach 20. XX wieku. Nazwa ta nie odnosi się do jego rzeczywistego pochodzenia, lecz prawdopodobnie do wysokiej zawartości miodu i intensywnie słodkiego smaku, który przywodzi na myśl słodycze z Bliskiego Wschodu.

Zazwyczaj miodek sprzedaje się w małych porcjach zapakowanych w przezroczyste rożki foliowe lub papierowe torebki wypełnione nierównymi kawałkami. Dawniej sprzedawcy odłupywali mniejsze fragmenty z większej bryły i ważono je bezpośrednio po odkrojeniu.

Jak zrobić miodek turecki?

W sieci możemy znaleźć liczne przepisy na miodek turecki. Większość z nich oparta jest na sodzie, dzięki której całość jest napowietrzona. Jednak można znaleźć przepisy na ten przysmak z użyciu białek jaj. W tej drugiej wersji trupi miodek będzie bardziej miękki, a powinien być twardy, a przy tym może w smaku kojarzyć się z nugatem ze względu na obecność miodu i orzechów.

Przepis na miodek turecki krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki cukru,
  • szklanka pokruszonych orzechów włoskich,
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • pół płaskiej łyżeczki sody,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania tureckiego miodku:

Najlepiej będzie zacząć od orzechów. Należy je oczyścić i posiekać na kawałki. Nie mogą być za małe, ale również nie za duże. Mają być wyczuwalne w karmelkach.

Cukier wsypujemy na patelnię lub do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się rozpuści i zrobi się lejący karmel. Następnie dodajemy cukier waniliowy i chwilę gotujemy. Kiedy się rozpuści - dodajemy sodę i znów gotujemy. Dzięki sodzie masa nieco zapracuje i zrobi się bardziej puchata.

Na koniec do masy wsypujemy posiekane orzechy i wlewamy przygotowany miód. Wszystko powinno być dokładnie wymieszane. Kiedy tak się stanie, wykładamy całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź sylikonowych foremek. Zostawiamy do wystudzenia na około 2 godziny. Po tym czasie możemy zacząć kroić cukierki na mniejsze części.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jakie są zasady jazdy po autostradzie?
Materiał promocyjny

Jakie są zasady jazdy po autostradzie?