Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Cmentarne przysmaki - miodek turecki
Miodek turecki, nazywany też trupim miodkiem, to tradycyjny przysmak, który można spotkać w Krakowie, zwłaszcza w okolicach cmentarzy podczas uroczystości Wszystkich Świętych oraz Dnia Zadusznego. Czasami sprzedawany jest też przy kościołach w trakcie jesiennych odpustów.
Ta słodycz ma postać nieregularnych, twardych kawałków o delikatnie miodowym smaku, które łatwo się łamią lub kruszą. Głównym składnikiem jest skarmelizowany cukier z dodatkiem olejków zapachowych i barwników, w którym znajdują się fragmenty orzechów. Tradycyjna wersja śmietankowa ma jasny, prawie biały kolor, ale istnieją również inne wersje – na przykład o smaku kakaowym, kawowym czy waniliowym – w zależności od użytych aromatów.
Zgodnie z informacjami pochodzącymi z Muzeum Etnograficznego w Krakowie, tradycja wytwarzania miodku tureckiego ma swoje początki w latach 20. XX wieku. Nazwa ta nie odnosi się do jego rzeczywistego pochodzenia, lecz prawdopodobnie do wysokiej zawartości miodu i intensywnie słodkiego smaku, który przywodzi na myśl słodycze z Bliskiego Wschodu.
Zazwyczaj miodek sprzedaje się w małych porcjach zapakowanych w przezroczyste rożki foliowe lub papierowe torebki wypełnione nierównymi kawałkami. Dawniej sprzedawcy odłupywali mniejsze fragmenty z większej bryły i ważono je bezpośrednio po odkrojeniu.
Jak zrobić miodek turecki?
W sieci możemy znaleźć liczne przepisy na miodek turecki. Większość z nich oparta jest na sodzie, dzięki której całość jest napowietrzona. Jednak można znaleźć przepisy na ten przysmak z użyciu białek jaj. W tej drugiej wersji trupi miodek będzie bardziej miękki, a powinien być twardy, a przy tym może w smaku kojarzyć się z nugatem ze względu na obecność miodu i orzechów.
Przepis na miodek turecki krok po kroku
Składniki:
- 2 szklanki cukru,
- szklanka pokruszonych orzechów włoskich,
- płaska łyżeczka cukru waniliowego,
- pół płaskiej łyżeczki sody,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania tureckiego miodku:
Najlepiej będzie zacząć od orzechów. Należy je oczyścić i posiekać na kawałki. Nie mogą być za małe, ale również nie za duże. Mają być wyczuwalne w karmelkach.
Cukier wsypujemy na patelnię lub do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy, aż się rozpuści i zrobi się lejący karmel. Następnie dodajemy cukier waniliowy i chwilę gotujemy. Kiedy się rozpuści - dodajemy sodę i znów gotujemy. Dzięki sodzie masa nieco zapracuje i zrobi się bardziej puchata.
Na koniec do masy wsypujemy posiekane orzechy i wlewamy przygotowany miód. Wszystko powinno być dokładnie wymieszane. Kiedy tak się stanie, wykładamy całość do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź sylikonowych foremek. Zostawiamy do wystudzenia na około 2 godziny. Po tym czasie możemy zacząć kroić cukierki na mniejsze części.
Zobacz także:
- Pańska skórka - przysmak z tradycją
- Cmentarne przysmaki: rury, szczypki, trupi miodek i pańskie skórki. W jakich regionach je kupimy?
- Skąd wzięła się tradycja zbierania słodyczy podczas Halloween? Poznaj Soul-Cake, czyli tradycyjne ciastka rozdawane 31 października
Autor: Teofila Siewko
Źródło: przeslijprzepis.pl/krakowfood.pl/wikipedia
Źródło zdjęcia głównego: Longfin Media/Getty Images