Cmentarne przysmaki w Warszawie
Przekąski pojawiają się tam, gdzie przychodzą ludzie. Niewątpliwie takim miejscem są cmentarze, zwłaszcza 1 listopada, kiedy odwiedzamy groby naszych bliskich. W Warszawie przysmakiem jest pańska skórka. Kiedyś była nazywana skórką panieńską i symbolizowała delikatność i gładkość. Z czasem jej nazwa została nieco skrócona.
Oprócz tego przysmaku w Warszawie dostępne są też obważanki.
Miodek w Krakowie i Rura w Poznaniu
Przed cmentarzami w Krakowie można nabyć turecki miodek, nazywany też trupim miodkiem. - To jest po prostu skarmelizowany cukier z różnymi dodatkami. Mogą być orzeszki ziemne, mogą być kandyzowane skórki owoców. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia, bo nie jest to drogi przysmak - tłumaczył Kuroń.
W stolicy Wielkopolski popularna jest poznańska rura, którą obecnie sprzedaje się w formie prostokątów nazywanych też dachówkami. Mają one upamiętnić dachówki, które spadły w trakcie jednej z procesji Bożego Ciała w Poznaniu.
Szczypki z Lubelszczyzny
Na Lubelszczyźnie przysmakiem są szczypki, czyli karmelizowany produkt w kształcie laseczki. - Mamy całą gamę kolorów. Jak (szczypki - przyp. red.) są dobrze zrobione, to się dość szybko rozpadają - powiedział Jasiek Kuroń.
Podkreślił także, że jego zdaniem pańska skórka, szczypki, trupi miodek i poznańska rura prawdopodobnie wkrótce stracą swoją regionalność i będzie można kupić je w całej Polsce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Justyna Steczkowska o ostatnich chwilach z mamą. "Nie mogłam uwierzyć, że coś takiego się stało"
- Gwiazda TTV o trudnych relacjach z tatą. "Musiała się wydarzyć śmierć, żebyśmy się pogodzili"
- Ksiądz ostrzega, których zniczy nie stawiać na grobach. Uwaga spotkała się ze sprzeciwem wiernych
Autor: Daria Pacańska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News