Pańska skórka - przysmak z warszawskich cmentarzy. Jak zrobić ją samodzielnie?

Różowe cukierki
Pańska skórka - przysmak z warszawskich cmentarzy. Jak zrobić ją samodzielnie?
Źródło: Prostock-Studio/Getty Images
Podczas obchodów Wszystkich Świętych i Zaduszek na cmentarzach można spotkać lokalne przysmaki i odpustowe słodycze. Jednym z nich jest znana z Warszawy pańska skórka. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smakiem słodyczy można cieszyć się nie tylko od święta. Jak ją zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Wszystkich Świętych

14179833_uroczystosc-wszystkich-swietych-co-warto-wiedziec-o-tym-dniu_480P
Wszystkich Świętych - co warto wiedzieć o tym święcie?
Wszystkich Świętych - co warto wiedzieć o tym święcie?
Skuteczne sposoby na umycie nagrobka
Skuteczne sposoby na umycie nagrobka
Akcja "Znicz". Codziennie ok 5 tys. policjantów na ulicach
Akcja "Znicz". Codziennie ok 5 tys. policjantów na ulicach
Bukiety na groby naszych bliskich
Bukiety na groby naszych bliskich

Pańska skórka - przysmak na Wszystkich Świętych

Pańska skórka to odpustowy przysmak znany przede wszystkim warszawiakom. Słodycz ten można było dostać jeszcze przed wojną podczas obchodów Wszystkich Świętych na przycmentarnych straganach. Podobno oryginalny przepis na ten cukierek jest pilnie strzeżony przez każdą panią domu.

Pańska skórka nieco przypomina wyglądem karmelki, z tą różnicą, że jest lekko różowa lub biaława, a nie brązowa. Według oryginalnych receptur powinna być na tyle miękka, aby dało się w nią wgryźć, ale na tyle twarda, aby przegryzienie jej było niemożliwe. Jak ją przygotować?

Jak zrobić pańską skórkę w domu?

Składniki:

  • 250 g curu,
  • 125 g jasnego miodu,
  • 125 ml wody,
  • 2 białka,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki syropu owocowego, np. malinowego.

Sposób przygotowania:

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Przygotowujemy karmel z cukru, miodu i wody - wszystkie te składniki przekładamy do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy, aż całośc zacznie się karmelizować.

Do ubitych białek dodajemy powstały karmel oraz sok z cytryny y syrop owocowy. Całość miksujemy na niskich obrotach. Kiedy masa zaczyna gęstnieć - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zostawiamy na noc w lodówce, następnego dnia rano kroimy, np. na kwadraty lub prostokąty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości