Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Wszystkich Świętych
Pańska skórka - przysmak na Wszystkich Świętych
Pańska skórka to odpustowy przysmak znany przede wszystkim warszawiakom. Słodycz ten można było dostać jeszcze przed wojną podczas obchodów Wszystkich Świętych na przycmentarnych straganach. Podobno oryginalny przepis na ten cukierek jest pilnie strzeżony przez każdą panią domu.
Pańska skórka nieco przypomina wyglądem karmelki, z tą różnicą, że jest lekko różowa lub biaława, a nie brązowa. Według oryginalnych receptur powinna być na tyle miękka, aby dało się w nią wgryźć, ale na tyle twarda, aby przegryzienie jej było niemożliwe. Jak ją przygotować?
Jak zrobić pańską skórkę w domu?
Składniki:
- 250 g curu,
- 125 g jasnego miodu,
- 125 ml wody,
- 2 białka,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki syropu owocowego, np. malinowego.
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Przygotowujemy karmel z cukru, miodu i wody - wszystkie te składniki przekładamy do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy, aż całośc zacznie się karmelizować.
Do ubitych białek dodajemy powstały karmel oraz sok z cytryny y syrop owocowy. Całość miksujemy na niskich obrotach. Kiedy masa zaczyna gęstnieć - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zostawiamy na noc w lodówce, następnego dnia rano kroimy, np. na kwadraty lub prostokąty.
Zobacz także:
- Pańska skórka - przysmak z tradycją
- Cmentarne przysmaki: rury, szczypki, trupi miodek i pańskie skórki. W jakich regionach je kupimy?
- Skąd wzięła się tradycja zbierania słodyczy podczas Halloween? Poznaj Soul-Cake, czyli tradycyjne ciastka rozdawane 31 października
Autor: Teofila Siewko
Źródło: beszamel.se.pl/browin.pl
Źródło zdjęcia głównego: Prostock-Studio/Getty Images