Poznaj prawdziwe ciasteczka rozdawane dawniej podczas Halloween. Z tego przepisu zrobisz je w kilka chwil

Soul-cake
Tradycja zbierania i rozdawania słodyczy. Skąd się wzięła? Czym są soul cakes?
Źródło: esemelwe/Getty Images
Wiele mówi się o tradycji i korzeniach Halloween, którego nazwa pochodzi od słów All Hallows Eve, czyli wigilii Wszystkich Świętych. Mało kto jednak wie, że samo wręczanie słodyczy również ma swoją tradycję - chrześcijańską i pochodzącą z Wielkiej Brytanii. Dlaczego rozdawano niegdyś słodycze i czym były Soul Cake? Poznaj przepis na tradycyjne ciasteczka na Wszystkich Świętych i Zaduszki.
DD_20221029_Dynie_REP
Dynie na halloween - Jak je ozdobić?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tradycja rozdawania jedzenia sięga czasów przedchrześcijańskich. Jednak wierzący już w VIII wieku naszej ery zaczęli kultywować rozdawanie słodyczy żebrającym. Skąd wzięła się ta tradycja i jak się zmieniała?

Tradycja rozdawania słodyczy na Halloween

Jak większość tradycji, które kultywowane są w chrześcijaństwie, tak i rozdawanie słodyczy, a właściwie jedzenia na Halloween, sięga korzeni rdzennych religii. Dawniej podczas tego święta nie zbierano słodyczy, a rozdawano tzw. soul cake, które można przetłumaczyć jako ciastka lub ciasto duszy. Wręczano je osobom, które pukały do drzwi domostw, jednak pod jednym warunkiem - modlitwy z zmarłych.

Niektóre teorie mówiły, że były to dary dla duchów skazanych na wędrówkę po ludzkim świecie, a inne, że służyły jako wróżby z okazji święta zmarłych. W VIII wieku naszej ery praktyka ta została schrystianizowana i weszła do tradycji chrześcijańskiej. Przepisów na tradycyjne soul cake jest wiele. Różnią się między sobą nie tylko kształtem, ale również samym smakiem - mogą być one podobne do chlebów na zakwasie, do biszkoptów lub do herbatników. Za najbardziej tradycyjne uważa się te z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Ostry dodatek ma symbolizować dusze z czyśćca, które dzięki modlitwie będą mogły się z niego wydostać.

Trick or Treat, czyli cukierek albo psikus - historia chrześcijańskiej tradycji

Rozdawanie Soul Cake, które można uznać za pierwowzór obecnego zbierania słodyczy, na początku miało formę jałmużny za modlitwę. Początkowo to żebracy chodzili po domach i za obietnicę modlitwy odmówionej za zmarłą osobę, otrzymywali ciastko. Jedno Soul Cake za jedną duszę.

Tego rodzaju poczęstunek rozdawany był również objazdowym artystom, zwanych wtedy mimami, którzy w kostiumach odprawiali różnego rodzaju pokazy. To ta tradycja mogła być przyczynkiem do powstania zwyczajowego hasła "trick or treat". W ten sposób narodził się dzisiejszy zwyczaj obchodzenia domów w Halloween po jałmużnę z jednoczesnym hasłem "cukierek albo psikus". Dawniej odgrywano również sztuki, nazywane "Souling". Można je porównać do polskich jasełek, w których wierzący odwiedzający gospodarstwa odprawiali sztukę o śmierci i zmartwychwstaniu. 

Zanim jednak powstało powiedzenie "cukierek albo psikus" osoby nawiedzające miały inne hasło. Kiedy tradycja powoli ewoluowała, żebracy zastąpieni zostali procesjami, a następnie to dzieci chodziły po domach w kostiumach, zbierając jałmużnę. Z początku dzieci i procesje wołały: "A soul-cake, a soul-cake, have mercy on all Christian souls for a soul-cake" czyli "Ciasto Duszy, Ciasto Duszy, zmiłuj się nad wszystkimi chrześcijańskimi duszami za Ciasto Duszy" lub "Soul, soul, an apple or two, If you haven’t an apple, a pear will do, One for Peter, two for Paul, Three for the Man Who made us all" czyli "Dusza, dusza, jabłko lub dwa, Jeśli nie masz jabłka, wystarczy gruszka, Jedna dla Piotra, dwie dla Pawła, Trzy dla Tego, który stworzył nas wszystkich". 

Soul cake - przepis krok po kroku

Składniki:

  • masło - 175 g
  • cukier 150 g
  • żółtka jaj - 3,
  • mąka pszenna - 450 g,
  • przyprawy korzenne: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa i goździki,
  • rodzynki - 100 g,
  • mleko - 3-5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Masło i cukier ubić na białą masę. Następnie dodawać żółtka i cały czas miksować, aż masa stanie się jednolita.
  2. Mąkę i przyprawy wymieszać dokładnie.
  3. Do płynnej masy dodać mąkę z przyprawami i dodać mleka.
  4. Ciasto zagnieść, powinno być elastyczne, tak, aby dało się je rozwałkować i wycinać z niego krążki. Całość rozwałkować na grubość około 1-2 cm.
  5. Wycinać ciastka za pomoca okrągłej wykrawaczki lub szklanki.
  6. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem i każde ciastko delikatnie naciąć w kształt krzyża.
  7. Piec przez około 15 minut w 160 stopniach.
  8. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.

Kształty wycinanych ciastek różniły się na przestrzeni czasu i miejsca. Mogły mieć kształt koła lub kwadratu. Nie zawsze też nacinano je w kształt krzyża.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości