Kawia domowa – zwierzę hodowlane i kulinarny przysmak
Świnka morska pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie stała się popularnym przysmakiem kulinarnym. Jest daniem narodowym w Peru, jada się ją również w Boliwii, Kolumbii i Ekwadorze. Dziś kawia jest także – obok chomików czy większych czworonogów – jednym z najbardziej lubianych zwierzątek domowych. Sprawdź najważniejsze informacje z okazji Dnia Kawii Domowej.
Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?
Sfermentowane śledzie (surströmming) – szwedzki przysmak, którego warto poznać
Szwedzkie kiszone śledzie, czyli surströmming, to specjał o charakterystycznym smaku i zapachu. W Szwecji dostępny jest w wielu marketach. W Polsce sfermentowanych śledzi nie można znaleźć w sklepach stacjonarnych, można je kupić przez Internet.
Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Szef kuchni Jakub Kasprzak, wyróżniony w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night, zdradza swój przepis na faworki, zwane też chruścikami. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.
Po erze sushi i kebaba do Polski przyszła moda na hummus. Pasta z cieciorki zawiera dużo białka roślinnego i długo pozostaje w żołądku, dzięki czemu jest idealną przekąską nie tylko dla wegetarian, ale również osób dbających o szczupłą sylwetkę. Na sklepowych półkach możemy ją znaleźć z przeróżnymi dodatkami. A może warto samodzielnie zrobić hummus w domu? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyny Bosackiej!
Mikołaj Rey wybrał się do Kurozwęk, gdzie przysmakiem jest... amerykański bizon. Ile mięsa można otrzymać z jednego bizona? Czy mięso bizona jest zdrowe? Jak smakuje?
Cebularz, czyli drożdżowy placek z farszem z cebuli i maku, to przysmak kuchni żydowskiej, z którego słynie Lubelszczyzna. O sekrecie dobrego cebularza opowiedział w Dzień Dobry TVN nasz kulinarny podrożnik Maciej Nowak.
Tym razem Maciej Nowak, nasz "Podróżnik Kulinarny", wybrał się w podróż do Lublina, by z bliska przyjrzeć się, jak powstaje forszmak, tamtejsza specjalność.