Jak jeść małe raki? Ich niewielki rozmiar znacznie utrudnia obieranie, ale przy odpowiedniej technice cały proces pozbywania się pancerza zajmuje kilka chwil. Wystarczy odłączyć głowę od jadalnego odwłoku, pozbyć się pancerza i wysunąć mięso. Ten sposób idealnie się sprawdzi przy serwowaniu raków w domu.
Zwyczaj jedzenia raków
Raki kojarzą się z wykwintnym daniem serwowanym w najlepszych restauracjach. Jednak tradycja tego przysmaku sięga średniowiecza. Jak jeść raki, wiedziała nawet skromna klasa chłopska, która mieszkając blisko zbiorników wodnych, miała do nich łatwy dostęp. W późniejszym czasie rakami zajadali się również szlachcice, przez co danie nabrało bardziej ekskluzywnego charakteru. Niestety, pod wpływem zwiększającego się zanieczyszczenia wód gatunek ten zaczął samoistnie zanikać.
Jak jeść małe raki, doskonale wiedzą także Szwedzi, których regionalna kultura docenia szlachetność raków od wielu pokoleń. Był to przysmak serwowany na wiele sposobów, uświetniający najlepsze uczty. Raki do dzisiaj są dla Szwedów tradycyjną, uwielbianą przez wszystkich potrawą.
Gotowane raki - które części są jadalne?
Jak jeść gotowane raki? Trzeba zacząć od tego, które części są najsmaczniejsze. Po rozłupaniu pancerza najwięcej mięsa znajduje się w odwłoku i to te kąski są najbardziej cenione. Można również jeść zawartość szczypiec, które trzeba rozbić. Znajduje się w nich niewiele mięsa, ale jest równie smaczne jak część pod pancerzem.
Główka raka jest pełna lekko pikantnego soku, który z chęcią wysysają prawdziwi smakosze. W środku, oprócz mięsa, znajduje się też aromatyczne masełko rakowe. Z całych raków przygotowuje się intensywne w smaku zupy oraz bazę do sosów makaronowych. Ze względu na mały rozmiar raków, a więc niewielką ilość mięsa, traktuje się je głównie jako przystawkę. Jeśli mają być składnikiem głównego dania, którym można się najeść, na talerzu powinno być przynajmniej pół kilograma tych skorupiaków. Gotowane raki mają kolor intensywnie czerwony. Świeże skorupiaki po ugotowaniu mają odwłok mocno zawinięty do środka (kurczy się pod wpływem wrzątku). Jeśli ich ciało jest bardziej wyprostowane, raki mogą być nieświeże. Ważny jest też rozmiar skorupiaka, który powinien mieć około 10 cm. Jeśli mamy problemy z obieraniem raków, można kupić gotowe mięso w niektórych sklepach lub po prostu wybrać się do lokalu, który serwuje świeże owoce morza.
Jak prawidłowo jeść raki?
Technika jedzenia raków nie jest skomplikowana. Wymaga wprawy, ale nabiera się jej już po obraniu kilku skorupiaków. Najłatwiejszą metodą jest użycie samych palców. Ma się wtedy lepszą kontrolę nad całym procesem rozłupywania pancerza. Jak prawidłowo jeść raki? Oto najprostszy sposób:
- Odrywamy szczypce i rozłupujemy je palcami lub za pomocą narzędzi, np. dziadka do orzechów albo szerokiego, dużego noża.
- Po usunięciu szczypiec jedną ręką trzymamy głowę raka, a drugą odwłok. Używamy do tego obu kciuków i palców wskazujących.
- Kolejnym krokiem jest ruch obrotowy, czyli delikatnie przekręcamy głowę raka i odrywamy ją od reszty skorupy. Z głowy można wyssać sok lub ją wyrzucić.
- Obranie raka ułatwi zgniecenie pancerza w palcach. Następnie usuwamy kilka pierścieni ze skorupki, trzymamy palcami mięso w miejscu, gdzie znajdowała się głowa, a później delikatnie luzujemy i wysuwamy pancerz z odwłoka.
Z resztek raków oraz innych owoców morza można przygotować aromatyczną zupę lub stworzyć świetną bazę do sosu.
Jak jeść raki w restauracji?
Osoby, które nie mają wprawy w samodzielnym przygotowywaniu raków, mogą posmakować ich aromatu w restauracji serwującej profesjonalne dania. W takim miejscu obieranie skorupiaków palcami nie będzie jednak w dobrym tonie. Jak jeść niewielkie raki luizjańskie w restauracji? Do obierania pancerza powinno się wtedy użyć szczypców, które ułatwiają usunięcie skorupki, a także specjalnego szpiczastego widelczyka, który pomaga wyciągnąć mięso z każdego zakamarka.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pstrąg w musztardzie z batatami, czyli zdrowa ryba w sam raz na obiad
- Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką - pyszny dodatek do dań
- Łosoś pieczony z fenkułem i szalotkami w wykonaniu Jaśka Kuronia
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Jason marz/Getty Images