Pstrąg w musztardzie z batatami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 filety pstrąga łososiowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 obrane bataty pokrojone w ósemki
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżka srirachy lub innego ostrego sosu
- sól
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Rybę skrop sokiem z cytryny, posmaruj musztardą i dopraw solą i pieprzem.
- Bataty umieść w misce i dodaj do nich przyprawy oraz ostry sos i sól. Całość wymieszaj.
- Piecz je przez 30 minut, a na ostatnie 15 włóż do piekarnika rybę. Serwuj np. z surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz także:
- Pstrąg łososiowy - właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy na pstrąga
- Pstrąg gotowany na parze. Jak szybko przyrządzić pstrąga na parze?
- Jak zrobić pstrąga z piekarnika? Ile ma kalorii? Trzy różne przepisy na pstrąga z piekarnika
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: