Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką - przepis krok po kroku
Składniki:
- czerwona cebula posiekana w kostkę
- tuńczyk 150 g po odsączeniu (korzystałem z puszkowego w zalewie)
- duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
- papryka marynowana pokrojona w grubą kostkę
- 300 g kukurydzy odcedzonej (tu również konserwa)
- 3 jajka
- 250 g mrożonego groszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki Srirachy lub innego ostrego sosu, lub mielony czarny pieprz
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- W rondlu zagotuj wodę i posól ją mocno, dodaj groszek i gotuj przez 90 sekund. Przełóż do zimnej wody i po minucie odcedź.
- Jajka włóż do mocno osolonej zimnej wody. Zagotuj i gotuj 6 minut klasę L lub 5 minut M. Przełóż do zimnej wody. Cebulę i tuńczyka umieść w większej misce. Rybę rozdrobnij.
- Ogórka obierz i pokrój w większą (1,5 cm) kostkę (rozgryziony pod zębem doda daniu świeżości). Dodaj paprykę, kukurydzę oraz groszek.
- Jajka obierz i z grubsza utrzyj widelcem, dodaj do pozostałych składników. Na koniec posól, dodaj srirachę, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Całość wymieszaj.
Zobacz także:
- Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów - przepis Macieja Regulskiego
- Wiosenne sałatki, po których nie zaburczy ci w brzuchu. Przepisy Sebastiana Olmy
- Pomysły na świąteczne dania. Cristina Catese poleca potrawy z tuńczykiem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: