Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką - pyszny dodatek do dań

Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką
Jest piątek, jest rybka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował różnorodne dania z ryby, które sprawdzą się nie tylko na obiad, ale również jako dodatek do dań czy kolację. Sprawdź jego przepis na sałatkę z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką.

Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i marynowaną papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czerwona cebula posiekana w kostkę
  • tuńczyk 150 g po odsączeniu (korzystałem z puszkowego w zalewie)
  • duży ogórek szklarniowy lub 5 gruntowych
  • papryka marynowana pokrojona w grubą kostkę
  • 300 g kukurydzy odcedzonej (tu również konserwa)
  • 3 jajka
  • 250 g mrożonego groszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki Srirachy lub innego ostrego sosu, lub mielony czarny pieprz
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. W rondlu zagotuj wodę i posól ją mocno, dodaj groszek i gotuj przez 90 sekund. Przełóż do zimnej wody i po minucie odcedź.
  2. Jajka włóż do mocno osolonej zimnej wody. Zagotuj i gotuj 6 minut klasę L lub 5 minut M. Przełóż do zimnej wody. Cebulę i tuńczyka umieść w większej misce. Rybę rozdrobnij.
  3. Ogórka obierz i pokrój w większą (1,5 cm) kostkę (rozgryziony pod zębem doda daniu świeżości). Dodaj paprykę, kukurydzę oraz groszek.
  4. Jajka obierz i z grubsza utrzyj widelcem, dodaj do pozostałych składników. Na koniec posól, dodaj srirachę, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki.
  5. Całość wymieszaj.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!