Współczesna kuchnia opiera się na zdrowych, naturalnych składnikach. Jednym z przodujących trendów są kiszonki. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.
Przepisy Darii Ładochy
Przepisy Darii Ładochy
Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów
Składniki:
- 2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym, odsączone;
- 15 kiszonych pomidorów wraz z ich wodą;
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka;
- 100 g czarnych oliwek;
- 1 sałata rzymska;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 żółtko;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu z białego wina.
Sposób przygotowania:
Pomidory przeciskamy przez sitko i zbieramy wodę, którą z nich będziemy mieć. Wodę redukujemy do około 3 łyżek płynu i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy w dużej misce dodajemy żółtko, zredukowaną wodę z pomidorów i ocet. Kiedy to dobrze połączymy wlewamy powoli oliwę z oliwek do uzyskania sosu.
Wtedy sałatę myjemy suszymy i rozrywamy na osobne liście. Na talerzu układamy liście sałaty, na niej kawałki tuńczyka, cebuli i oliwki. Całość posypujemy lekko solą z wierzchu i polewamy sosem. Tuż przed zjedzeniem polecam wymieszać wszystko dokładnie ze sobą.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek - kiedy wypada w 2022 r.? Skąd wzięło się to wyjątkowe święto?
- Jak szybko obrać jajko? Genialny trik z TikToka
- Tost z jajkiem w okienku. Oto szybki i efektowny przepis na śniadanie
Autor: Lidia Ostólska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński, East News