Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów - przepis Macieja Regulskiego

WODZ9371
WODZ9371
Współczesna kuchnia opiera się na zdrowych, naturalnych składnikach. Jednym z przodujących trendów są kiszonki. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów

Składniki:

  • 2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym, odsączone;
    • 15 kiszonych pomidorów wraz z ich wodą;
      • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka;
        • 100 g czarnych oliwek;
          • 1 sałata rzymska;
            • sól i pieprz do smaku;
              • 1 żółtko;
                • 50 ml oliwy z oliwek;
                  • 2 łyżki octu z białego wina.

                    Sposób przygotowania:

                    Pomidory przeciskamy przez sitko i zbieramy wodę, którą z nich będziemy mieć. Wodę redukujemy do około 3 łyżek płynu i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy w dużej misce dodajemy żółtko, zredukowaną wodę z pomidorów i ocet. Kiedy to dobrze połączymy wlewamy powoli oliwę z oliwek do uzyskania sosu.

                    Wtedy sałatę myjemy suszymy i rozrywamy na osobne liście. Na talerzu układamy liście sałaty, na niej kawałki tuńczyka, cebuli i oliwki. Całość posypujemy lekko solą z wierzchu i polewamy sosem. Tuż przed zjedzeniem polecam wymieszać wszystko dokładnie ze sobą.

                    Zobacz także:

                    Autor: Lidia Ostólska

                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński, East News

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości