Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów - przepis Macieja Regulskiego

Autor:
Lidia
Ostólska
Zwycięzca 10. edycji Masterchefa pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na swoje wyjątkowe dania

Współczesna kuchnia opiera się na zdrowych, naturalnych składnikach. Jednym z przodujących trendów są kiszonki. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów

Składniki:

  • 2 puszki kawałków tuńczyka w sosie własnym, odsączone;
  • 15 kiszonych pomidorów wraz z ich wodą;
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka;
  • 100 g czarnych oliwek;
  • 1 sałata rzymska;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 1 żółtko;
  • 50 ml oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki octu z białego wina.

Sposób przygotowania:

Pomidory przeciskamy przez sitko i zbieramy wodę, którą z nich będziemy mieć. Wodę redukujemy do około 3 łyżek płynu i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy w dużej misce dodajemy żółtko, zredukowaną wodę z pomidorów i ocet. Kiedy to dobrze połączymy wlewamy powoli oliwę z oliwek do uzyskania sosu.

Wtedy sałatę myjemy suszymy i rozrywamy na osobne liście. Na talerzu układamy liście sałaty, na niej kawałki tuńczyka, cebuli i oliwki. Całość posypujemy lekko solą z wierzchu i polewamy sosem. Tuż przed zjedzeniem polecam wymieszać wszystko dokładnie ze sobą.

Zobacz także:

Autor:Lidia Ostólska

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński, East News

Pozostałe wiadomości