Sos sojowy domowej roboty może być nie tylko pyszny, ale również zdrowszy od tych, które są dostępne na sklepowych półkach. W naszym przepisie z pewnością nie znajdziecie barwników spożywczych, cukru czy konserwantów.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Przepis na sos sojowy
Składniki na sos sojowy:
- Łyżka octu winnego;
- łyżka octu balsamicznego;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- łyżeczka startej cebuli;
- pół łyżeczki startego czosnku;
- 1,5 szklanki bulionu.
Przepis na sos sojowy – sposób przygotowania
- Przygotować wcześniej bulion – wołowy lub warzywny.
- Do bulionu dodać czosnek, cebulę oraz ocet. Podgrzewać całość, jednocześnie cały czas mieszając.
- Nie przestawać mieszać nawet, jeśli składniki utworzyły już jednolitą masę. Całość powinna znacznie zgęstnieć, aż będzie jej zdecydowanie mniej.
- Gdy w garnku będzie już o 1/3 mniej masy, zdjąć go z palnika. Odczekać kilka minut, aż nieco ostygnie, po czym dodać sos rybny i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przestać mieszać, gdy sos utworzy jednolitą masę. Kiedy ostygnie, można umieścić go w pojemniku lub przelać do szczelnej butelki. Przechowywać w lodówce.
- Pamiętaj, że sos sojowy domowej roboty nie może być przechowywany w szafce – koniecznie wstaw go do lodówki. Jego smak najlepiej komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.
Zobacz także:
- Marynowane tofu – sprawdzone przepisy
- Pomysł na sielawę - proste przepisy. Ryba w zalewie octowej i smażona w winie
- Przepis na domowy lukier z odrobiną rumu
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Caterina Oltean/500px/Getty Images
podziel się: