Pleśniak to klasyczne, typowo polskie ciasto. Do jego zrobienia nie jest konieczne użycie świeżych owoców. Wystarczy mieć pod ręką słoiczek dobrego dżemu. W wersji tradycyjnej używa się dżemu z czarnej porzeczki, ale można go również zastąpić innym dżemem, świeżymi porzeczkami czy konfiturą z leśnych owoców. Ważne, aby owocowy dodatek był lekko kwaskowaty, co świetnie przełamuje słodki smak pianki i lekkiej kruszonki w pleśniaku.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Jak zrobić pleśniaka z dżemem - przepis
Składniki na ciasto pleśniak:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
- 2 szklanki białego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- słoik dżemu lub świeże, kwaśne owoce
Ciasto pleśniak z dżemem lub owocami – sposób przygotowania
- Żółtka jaj oddzielić od białek – zrobić to bardzo dokładnie, w białkach nie może się znaleźć żaden, najmniejszy nawet fragment żółtka czy czegokolwiek innego.
- Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka.
- Wszystkie składniki wymieszać łyżką i zagniatać dłonią, aż do wyrobienia kruchego ciasta. Można dolać odrobinę zimnej wody – wtedy ciasto lepiej się zagniata.
- Tortownicę lub średniej wielkości blachę posmarować masłem, a następnie wykleić jej spód 2/3 ilości przygotowanego ciasta (reszta będzie potrzebna do kruszonki). Całość włożyć do lodówki na ok. 10 minut.
- Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać do nich porcjami mąkę ziemniaczaną i szklankę cukru.
- Na schłodzonym cieście ułożyć dżem z czarnej porzeczki. Niektórzy jednak robią pleśniaka nieco inaczej i zamiast dżemu wykładają zgniecione wcześniej porzeczki z cukrem lub też przetwory z innych owoców.
- Na dżemie ułożyć pianę z białek, a następnie posypać ją kruszonką powstałą z pozostałego ciasta.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przed 45 minut.
Z czym podać ciasto pleśniak?
- Kawa z cytryną. Dlaczego warto ją pić? Poznaj przepis na espresso romano
- Pink latte - różowa kawa, która bije rekordy popularności na TikToku. Jak ją przygotować?
- Jak przygotować kawę z żołędzi? Jakie właściwości ma żołędziówka?
- Kawa mrożona frappe – przepis na upalne dni
- Zielona herbata – na co pomaga i jak ją parzyć?
- Na co pomaga herbata z czystka? Właściwości, zastosowanie
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Przepis na ruchanki. Czy znasz tę smaczną potrawę kaszubską o zaskakującej nazwie?
- Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Edmond Terakopian - PA Images/Getty Images
podziel się: