Pomysły na świąteczne dania. Cristina Catese poleca potrawy z tuńczykiem

Cristina Catese
Tomasz Urbanek/East News
Ryba to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Skorzystaj z pomysłów Cristiny Catese na dania z tuńczykiem. Przygotuj go po grecku, z sałatką warzywną lub wykorzystaj jako nadzienie do ravioli.

Tuńczyk po grecku

Składniki na tuńczyka po grecku

  • 3 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
    • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
      • 3 marchewki
        • 2 pietruszki (korzeń)
          • 2 cebule
            • pół selera
              • 150 ml koncentratu pomidorowego
                • 3 liście laurowe
                  • 2 ziarna ziela angielskiego
                    • 2 łyżki oleju
                      • sól, pieprz

                        Przygotowanie tuńczyka po grecku

                        Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około 15 minut. Tuńczyka przełóż do naczynia, przykryj rybę warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.

                        Tomasz Urbanek/East News

                        Ravioli z tuńczykiem

                        Składniki na ravioli z tuńczykiem

                        Ciasto:

                        • 400 g mąki 00
                          • 4 jajka
                            • Garść semoliny do podsypania

                              Z mąki i jajek zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Obwijamy je folią i przekładamy na godzinę do lodówki.

                              Nadzienie:

                              • 3 x 160g tuńczyka w oliwie z oliwek
                                • 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
                                  • tymianek
                                    • sól i pieprz do smaku

                                      Przygotowanie ravioli z tuńczykiem

                                      Tuńczyka odcedzamy i mieszamy razem z ziemniakami. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem.

                                      Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2mm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środku układamy porcję farszu i przykrywamy kolejnym kółkiem z ciastka. Za pomocą palców usuwamy nadmiar powietrza i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta oraz farszu. Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

                                      Tomasz Urbanek/East News

                                      Świąteczna sałatka warzywna z tuńczykiem

                                      Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem

                                      • 4 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
                                        • 3 ziemniaki
                                          • 2 marchewki
                                            • 1 pietruszka korzeń
                                              • 3 pieczarki portobello
                                                • pęczek pietruszki
                                                  • 4 jajka
                                                    • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
                                                      • ¼ cebuli
                                                        • 1 opakowanie mrożonego groszku
                                                          • 1 szkl. jogurtu greckiego
                                                            • 1 łyżka majonezu
                                                              • 1 łyżka musztardy
                                                                • oliwa do smażenia
                                                                  • sól i pieprz

                                                                    Przygotowanie świątecznej sałatki warzywnej z tuńczykiem

                                                                    Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy i myjemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo. Obrane kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ostudzone dodajemy do warzyw. Ogórki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. I całość solimy i pieprzymy. Pęczek pietruszki (same listki) drobno siekamy i dokładamy do warzyw. W oddzielnej misce mieszamy jogurt, majonez, musztardę. Mieszamy z warzywami. Komponujemy danie układając warstwowo w misce: odcedzony tuńczyk, warzywa, tuńczyk, warzywa, do czasu aż wykorzystamy wszystkie składniki. Sałatkę możną przygotować w niedużych słoikach, po 1 porcji na osobę.

                                                                    Tomasz Urbanek/East News

                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                    Zobacz też:

                                                                    "Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki

                                                                    W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

                                                                    Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta

                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                    Źródło: Cristina Catese

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości