"Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki

''Jarek Wist i jego włoskie babki''
Jarek Wist jest nie tylko wokalistą swingowym, który z powodzeniem wprowadził na scenę retro-pop, lecz i pasjonatem kultury włoskiej. Tym razem zamiast na scenie, dał spektakularny występ w kuchni. O co chodzi?

Włoska przygoda Jarka Wista

Piotr Wojtasik zawitał do kuchni Jarka Wista. I mężczyźni wcale w niej nie śpiewali, a wręcz przeciwnie - piekli... włoskie babki. Okazało się, że zanim artysta podbił polską scenę muzyczną, studiował filologię włoską na Uniwersytecie w Wenecji.

- W 1999 roku wyjechałem do Włoch na wycieczkę szkolną autokarem. Pierwszym miastem, które zobaczyłem była Wenecja. Pierwszy raz w życiu usłyszałem j. włoski i pomyślałem, że co to za dziwny język – taki melodyjny. U mnie melodia wiązała się tylko z muzyką, a tam usłyszałem ją w mowie. To było wspaniałe. Potem kultura, ludzie i oczywiście zapachy z kuchni. Powiedziałem wtedy, że skończę liceum i jadę do Włoch. I tak zrobiłem - powiedział Jarek Wist w rozmowie z naszym dziennikarzem.

Jarek Wist przygotowuje panettone, czyli włoską babę

I tak Włochy rozkochały w sobie wokalistkę. Artysta mówi, śpiewa, gotuje po włosku i dodatkowo uczy innych tego języka. Tym razem zaprezentował widzom swoje kulinarne umiejętności. Pokazał, jak przygotować panettone, czyli włoską babkę z Mediolanu, wypiekaną tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku . - W XVI-XVII wieku podawano ją tylko na święta we Włoszech. Głowa rodziny dzieliła panettone na kawałki - poinformował Wist.

Artysta przyznał, że tradycyjna babka to ta ze skórką cytryny. - Wcześniej przygotowałem jeszcze z pastą z pistacji. Jest naprawdę pyszna, ale można też z polewą z gorzkiej czekolady i posypać płatkami róży, żeby było pięknie i kolorowo - dopowiedział.

I tak Piotr Wojtasik u boku mistrza przygotowywał klasyczny wypiek.

Panettone klasyczne - przepis:

Procedura wyrabiania ciasta jest dość długa i składa się z 3 etapów:

  • 80 g mąki typu Manitoba (W 360 - 400)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 ml wody

Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy chlebek, kładziemy go w misce i zamykamy folią. Zostawiamy wszystko na 12 godzin.

2.

  • 250 g mąki
  • łyżeczka miodu
  • 180 ml letniej wody

Zagniatamy wszystko za pomocą robota kuchennego dodając po kolei:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka

Pamiętajmy, aby nie łączyć wszystkiego razem. Kolejno dodawane składniki muszą "wniknąć" w ciasto. Na końcu ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Po 10 min od wyrobienia ciasta zostawiamy je do momentu potrojenia swojej objętości (2 h).

3. Do ciasta z poprzedniego etapu dodajemy po kolei w ten sam sposób mieszamy hakiem na niskich obrotach:

  • 3 g soli
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • skórka z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 30 g masła
  • 60 g skórki kandyzowanej pomarańczy
  • 130 g rodzynek uprzednio moczonych w rumie.

Smarujemy blat i dłonie masłem, wykładamy ciasto i formujemy kulkę. Wkładamy do foremki i czekamy do wyrośnięcia (czubek ciasta powinien lekko wyjść poza foremkę). Pieczemy w 170 stopniach (grzałka góra-dół).

Wyciągamy z piekarnika, wbijamy dwa druty i obracamy babę do wystygnięcia.

Archiwum prywatne

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz też:

Elżbieta Dzikowska bohaterką setnego odcinka programu "Kobieta na krańcu świata". Martyna Wojciechowska: "To moja podróżnicza mamunia"

Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy

W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Piotr Wojtasik

podziel się:

Pozostałe wiadomości