Włoska przygoda Jarka Wista
Piotr Wojtasik zawitał do kuchni Jarka Wista. I mężczyźni wcale w niej nie śpiewali, a wręcz przeciwnie - piekli... włoskie babki. Okazało się, że zanim artysta podbił polską scenę muzyczną, studiował filologię włoską na Uniwersytecie w Wenecji.
- W 1999 roku wyjechałem do Włoch na wycieczkę szkolną autokarem. Pierwszym miastem, które zobaczyłem była Wenecja. Pierwszy raz w życiu usłyszałem j. włoski i pomyślałem, że co to za dziwny język – taki melodyjny. U mnie melodia wiązała się tylko z muzyką, a tam usłyszałem ją w mowie. To było wspaniałe. Potem kultura, ludzie i oczywiście zapachy z kuchni. Powiedziałem wtedy, że skończę liceum i jadę do Włoch. I tak zrobiłem - powiedział Jarek Wist w rozmowie z naszym dziennikarzem.
Jarek Wist przygotowuje panettone, czyli włoską babę
I tak Włochy rozkochały w sobie wokalistkę. Artysta mówi, śpiewa, gotuje po włosku i dodatkowo uczy innych tego języka. Tym razem zaprezentował widzom swoje kulinarne umiejętności. Pokazał, jak przygotować panettone, czyli włoską babkę z Mediolanu, wypiekaną tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku . - W XVI-XVII wieku podawano ją tylko na święta we Włoszech. Głowa rodziny dzieliła panettone na kawałki - poinformował Wist.
Artysta przyznał, że tradycyjna babka to ta ze skórką cytryny. - Wcześniej przygotowałem jeszcze z pastą z pistacji. Jest naprawdę pyszna, ale można też z polewą z gorzkiej czekolady i posypać płatkami róży, żeby było pięknie i kolorowo - dopowiedział.
I tak Piotr Wojtasik u boku mistrza przygotowywał klasyczny wypiek.
Panettone klasyczne - przepis:
Procedura wyrabiania ciasta jest dość długa i składa się z 3 etapów:
- 80 g mąki typu Manitoba (W 360 - 400)
- 15 g świeżych drożdży
- 50 ml wody
Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy chlebek, kładziemy go w misce i zamykamy folią. Zostawiamy wszystko na 12 godzin.
2.
- 250 g mąki
- łyżeczka miodu
- 180 ml letniej wody
Zagniatamy wszystko za pomocą robota kuchennego dodając po kolei:
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
Pamiętajmy, aby nie łączyć wszystkiego razem. Kolejno dodawane składniki muszą "wniknąć" w ciasto. Na końcu ciasto musi mieć jednolitą konsystencję. Po 10 min od wyrobienia ciasta zostawiamy je do momentu potrojenia swojej objętości (2 h).
3. Do ciasta z poprzedniego etapu dodajemy po kolei w ten sam sposób mieszamy hakiem na niskich obrotach:
- 3 g soli
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- skórka z cytryny
- skórka z pomarańczy
- łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 30 g masła
- 60 g skórki kandyzowanej pomarańczy
- 130 g rodzynek uprzednio moczonych w rumie.
Smarujemy blat i dłonie masłem, wykładamy ciasto i formujemy kulkę. Wkładamy do foremki i czekamy do wyrośnięcia (czubek ciasta powinien lekko wyjść poza foremkę). Pieczemy w 170 stopniach (grzałka góra-dół).
Wyciągamy z piekarnika, wbijamy dwa druty i obracamy babę do wystygnięcia.
Archiwum prywatne
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl
Zobacz też:
Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj przepisy Darii Ładochy
W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Piotr Wojtasik