raki

    Rak to skorupiak niezwykle popularny w Polsce, niekiedy spotykany podczas urlopów nad wodą. Okazuje się jednak, że to gatunek zagrożony wyginięciem. Z tego powodu rozpoczęto proces zwiększenia ich populacji. W jaki sposób? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział dr Witold Strużyński z Instytutu Nauki o Zwierzętach SGGW.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!

    W polskiej kuchni są niedoceniane, a kiedyś były powszechne na naszych stołach. Często nie wiemy też jak je przyrządzić i gdzie kupić. Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z raków i skorzystajcie z przepisów Mikołaja Reya!