Raki. Faszerowane, w zupie i w sosie

W polskiej kuchni są niedoceniane, a kiedyś były powszechne na naszych stołach. Często nie wiemy też jak je przyrządzić i gdzie kupić. Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z raków i skorzystajcie z przepisów Mikołaja Reya!

W Lidzbarku Warmińskim Mikołaj Rey pobierał naukę gotowania zupy z raków.

Duet z raków i awokado

Składniki:

250g szyjek rakowych

2 awokado

1 czerwony grejpfrut

1 cytryna

Sól

100ml śmietany do ubijania

Kilka ziarenek niebieskiego maku

Sos koktajlowy

Składniki:

1 żółtko

1 duża łyżka musztardy Dijon

100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

trochę ostrego ketchupu

trochę Octu czerwonego

½ szalotki

trochę świeżego szczypiorku

20ml cognacu

Sól, pieprz

Awokado faszerowany rakami w majonezie cytrynowo pietruszkowym

Składniki:

2 awokado

200g szyjek rakowych

1 żółtko

1 duża łyżka musztardy Dijon

100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Trochę Octu czerwonego

1 cytryna

½ pomidora

świeża pietruszka

sól, pieprz

Filet z kurczaka z rakami w aksamitnym sosie kokosowym, risotto na wywarze rakowym

Składniki:

2 filety z kurczaka

1kg raków

200ml mleka kokosowego

2 cebuli

1 duża marchewka

¼ selera

1 ząbek czosnku

1 pomidor

1 mała cukinia

trochę kurkumy

2 szklanki białego wina

2 szklanki ryżu arborio

sól, pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości