W Lidzbarku Warmińskim Mikołaj Rey pobierał naukę gotowania zupy z raków.
Duet z raków i awokado
Składniki:
250g szyjek rakowych
2 awokado
1 czerwony grejpfrut
1 cytryna
Sól
100ml śmietany do ubijania
Kilka ziarenek niebieskiego maku
Sos koktajlowy
Składniki:
1 żółtko
1 duża łyżka musztardy Dijon
100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
trochę ostrego ketchupu
trochę Octu czerwonego
½ szalotki
trochę świeżego szczypiorku
20ml cognacu
Sól, pieprz
Awokado faszerowany rakami w majonezie cytrynowo pietruszkowym
Składniki:
2 awokado
200g szyjek rakowych
1 żółtko
1 duża łyżka musztardy Dijon
100ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Trochę Octu czerwonego
1 cytryna
½ pomidora
świeża pietruszka
sól, pieprz
Filet z kurczaka z rakami w aksamitnym sosie kokosowym, risotto na wywarze rakowym
Składniki:
2 filety z kurczaka
1kg raków
200ml mleka kokosowego
2 cebuli
1 duża marchewka
¼ selera
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 mała cukinia
trochę kurkumy
2 szklanki białego wina
2 szklanki ryżu arborio
sól, pieprz
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN