przepis na sos

    przepis na sos

    Sos ostrygowy pochodzi z Państwa Środka, gdzie wykorzystywany jest na wiele sposobów. Każdy, kto zastanawia się, do czego użyć sosu ostrygowego, powinien wiedzieć, że można go dodać do dań mięsnych, ryb, owoców morza, a nawet warzyw.

    Sos sambal to jeden z najbardziej charakterystycznych dodatków w kuchni indonezyjskiej. Jest ostry i wyrazisty, dzięki czemu poprawia smak dań mięsnych, warzywnych, ryb oraz owoców morza. Przepis na sambal znany jest od ponad 2 tys. lat. Choć kuchnia indonezyjska jest niezwykle rozbudowana, różnorodna i pełna zaskakujących połączeń, sos sambal stanowi jeden z jej symboli i pojawia się niemal we wszystkich restauracjach serwujących regionalne potrawy.

    W polskiej kuchni są niedoceniane, a kiedyś były powszechne na naszych stołach. Często nie wiemy też jak je przyrządzić i gdzie kupić. Zobaczcie, jakie potrawy można przygotować z raków i skorzystajcie z przepisów Mikołaja Reya!

    Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!