Dekorowane ciasteczka
Składniki:
200 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
400 g mąki
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Rozwałkujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy 8-10 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Studzimy na metalowej kratce.
Muffiny pomarańczowe z żurawiną
Składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 -3/4 szklanki cukru
szczypta cynamonu
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g żurawiny
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą suche składniki. Do szklanki wlewamy olej, dodajemy jajko i dopełniamy sokiem pomarańczowym. Lekko mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy bardzo krótko, na tyle aby połączyć składniki - w cieście powinny pozostać grudki. Dodajemy 250 g żurawiny. Nakładamy do 9 foremek, wierzch posypujemy odrobiną cukru. Utworzy to pyszną, chrupiącą skorupkę. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
Małpi chlebek
Składniki:
75 g roztopionego masła
250 ml mleka
500 g mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
Posypka:
100 g topionego masła
100 g cukru
łyżka cynamonu
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy mąkę, sól, cukier i drożdże. Lekko podgrzewamy mleko, mieszamy z masłem. Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i wyrabiamy kilka minut. Kiedy ciasto będzie jednolite, zakrywamy miskę szczelnie folią spożywczą, i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy i dzielimy na małe porcje wielkości orzecha włoskiego. Każdą z porcji formujemy w kulkę, zanurzamy w maśle, i obtaczamy cukrem wymieszanym z cynamonem. Układamy kuleczki kolejno w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy foremka jest już pełna, przykrywamy ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Zdejmujemy folię spożywczą i pieczemy chlebek 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Sos karmelowy
Składniki:
szklanka cukru
¼ szklanki wody
¾ szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
W garnku łączymy cukier z wodą, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zamieni w syrop. Następnie, nie spuszczając syropu z oka, dalej podgrzewamy, aż całość nabierze bursztynowego koloru. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i śmietankę. Przelewamy do słoiczków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN