Popisowe danie zwyciężczyni MasterChefa Junior: raki na tronie

W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!

Raki na tronie
Składniki:
Szyjki rakowe – 250 g
Boczek wędzony – 150 g
Cebula – 2 szt.
Śmietanka 30% – 150 ml
Jajka 
Mąka 
Mleko
Koperek – pęczek 
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Zrobić wytrawne ciasto na naleśniki i upiec naleśnika, którego kładziemy na odwróconej sufletówce i wkładamy do rozgrzanego do 170 st. C piekarnika.
Chwilę pieczemy aby uzyskać sztywną miseczkę. 
Szyjki rakowe oczyścić, cebule pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w kostkę, cebulkę na maśle zeszklić, dodać boczek podsmażyć, dodać raki i wymieszać z cebulką, boczkiem chwile smażyć dodajemy śmietanę uważamy żeby się nie zważyło.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i przyprawy.
Naleśnikową miseczkę kładziemy na talerzu i wlewamy do niej raki i ozdabiamy gałązką koperku.
Polędwiczka z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą
Składniki: 
Polędwiczka wieprzowa – porcja 
Czarna soczewica – 300 g
Cebula – 1 szt
Młode szparagi zielone cienkie – 300 g
Śmietanka 30% – 150 ml
Por – 1 szt
Śliwki wędzone – opakowanie
Truskawki do ozdoby
Masło 
Sól i pieprz
Przygotowanie: Soczewicę gotujemy, szparagi smażymy na masełku, do garnka wrzucamy łyżeczkę zielonego pieprzu do garnka dodajemy kasztany i śliwki dolewamy śmietankę 30%, zagotowujemy i blendujemy. Polędwicę oczyszczamy z błon, podsmażamy na patelni grillowej na masełku i następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12 minut. Po upieczeniu kroimy w plasterki układamy na talerzu z soczewicą szparagami i ozdabiamy truskawką
Figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami
Składniki:
80 g zmielonych migdałów
80 g cukru pudru
80 g masła
Jajko 
Świeże figi – 8 sztuk 
Truskawki 
Cukier puder 
Cytryna
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy masło dodajemy zmielone migdały cukier puder i miksujemy.
Figi nacinamy na krzyż w górnej części i robimy otwór aby wlać do środka figi sos migdałowy, tak przygotowane wkładamy do piekarnika i zapiekamy, resztę masy wylewamy na blaszkę i pieczemy ciasteczka. 
Truskawki miksujemy dodajemy cukier i dalej miksujemy. 
Po upieczeniu układamy figi na sosie truskawkowym i kruszymy ciasteczka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości