figi

    W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma i jego przepisy z wykorzystaniem sera. Sprawdź, jak zrobić tartę z pieczonymi figami, orzechami i błękitnym serem lazur. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

    Bielizna nie bez przyczyny uznawana jest za jeden z najważniejszych elementów kobiecej garderoby. Dzięki niej można dosadnie wyrazić swój temperament, nawet jeśli na co dzień skrywana jest pod ubraniem. Koronkowy biustonosz typu trójkąt, dopasowane body czy klasyczne figi z bawełny to zaledwie część propozycji, na które warto postawić w sezonie letnim.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała kilka wykwintnych, pysznych dań. Co ciekawe, ich sekretnym składnikiem jest dobrej jakości woda. Sprawdź, jak przygotować z jej przepisów spaghetti z atramentem z kałamarnicy, tartę ze świeżymi figami oraz arancine z sosem grzybowym. 

    W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak pokazał, jak przygotować mamałygę na wypasie. To danie z kuchni rumuńskiej. Kucharz już wkrótce zadebiutuje jako juror 7. edycji MasterChef Junior. Sprawdź, jak zrobić potrawę według jego przepisu.

    Figowiec pospolity to przykład egzotycznej rośliny, która rozgościła się w naszych domach. Doniczek z tym gatunkiem można spotkać coraz więcej. Jednak aby figowiec pospolity cieszył oko, jego uprawa musi być przemyślana. Czego potrzebuje ta roślina, by mogła dać słodkie owoce?

    Figi mają mnóstwo wartości odżywczych i zastosowań zdrowotnych. Zawierają dużo magnezu i wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą, są dobre na stres. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są te suszone, które dodaje się do deserów, dżemów, musów. Można je także jadać na surowo razem ze skórką. Wspaniale komponują się z wytrawnymi daniami, słonymi serami, wędlinami. Najlepiej łączyć je z drobiem, przygotowując np. tajine z kurczaka lub kaczkę.

    Figi, zarówno te świeże, jak i te suszone są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają między innymi witaminę A, C czy B. Oprócz tego figi mają w sobie dużo błonnika, potasu i żelaza. Czy wiedzieliście, że 100 g fig ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Po czym poznamy, że figa jest już dojrzała? O właściwościach fig w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Agnieszka Cegielska.

    W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!

    Anna Starmach, specjalnie dla Was, przygotowuje potrawy z makiem. I nie będą to potrawy świąteczne! Skorzystajcie z jej przepisów.

    W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy ocalić od zapomnienia mijające już lato. Piotr Kucharski przygotował: kwaśną sałatkę z zielonej fasolki, wołowinę z zieloną fasolką, tartę z brzoskwiniami oraz kurczak na zielonej sałatce. Smacznego!

    Anna Starmach i wariacje na temat ulubionego mięsa Polaków, czyli kurczaka w kuchni Dzień Dobry TVN. Jurorka "MasterChefa" poleca dziś trzy dania z kurczakiem: sałatkę z kurczakiem i figami, zupę dyniową z kurczakiem i pałki kurczaka w sosie grzybowym. Zobaczcie, jak przygowoać zupę dyniową, by nie była mdła?

    Helenę Lechecką, uczestniczkę programu "MasterChef", gościliśmy wraz z jurorką Anną Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN. Panie przyrządziły pyszności ze śliwek i fig. Przekonajcie się, jak smakuje ciasto czekoladowe ze śliwkami i delikatną bezą, tarta z puszystym kremem waniliowym i świeżymi figami oraz figi i śliwki zapiekane z pleśniowym serem.